אם אתם רוצים לגדל את ילדכם בסביבה בריאה, ידידותית וטבעית, הדבר דורש מכם שינוי הרגלים מעמיק. כדי להקל על השינוי, ריכזנו עבורכם המלצות והצעות כיצד להפוך את החיים שלכם ל"ירוקים" יותר. חלק א': אוכל אורגני
המהפכה הירוקה הופכת לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. לשינוי זה יש השפעה מכרעת על אופן גידול הילדים, שכן רבים מהמוצרים בהם אנו משתמשים לגידול ילדינו - החל מהאוכל שהם אוכלים, דרך הבגדים שהם לובשים וכלה בחדרים בהם הם ישנים, משחקים וגדלים - מכילים חומרים העשויים להשפיע לשלילה על בריאותם והתפתחותם התקינה.

במטרה לגדל ילדים באופן ידידותי יותר, גם לסביבה וגם להם עצמם, דרוש שינוי הרגלים מעמיק ורחב היקף. כל אחד בוחר כמובן את היקף השינוי הרצוי לו, אך גם אם לא התכוונתם לחולל שינוי בחייכם ובחיי ילדכם, כדאי שתמשיכו לקרוא. חלק מהעובדות יניעו גם את הספקנים ביותר לעבר שינוי הרגלים אלו ואחרים.

מפחית את הסיכון למחלות
התחום הבולט ביותר עליו כדאי לתת את הדעת הוא האוכל. "הסיבה שמוצרים אורגניים טובים לילדים היא שהם יותר בריאים", אומרת שרון בורשטיין, הבעלים של "הטבע ש.ב.א", חנות מקוונת המציעה מוצרים אורגניים ואקולוגיים לאמהות ותינוקות. "הם אינם מכילים חומרי הדברה, חומרי צבע רעילים, מלבינים אופטיים כגון כלור, תרכובות כימיות רעילות כמו דיאוקסינים, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח מלאכותיים ועוד. הדבר מפחית ומונע היווצרות מחלות ובעיות שונות אצל התינוק והפעוט, מחלות שחלק מהגורם להן הוא בדרך כלל חשיפה מתמשכת - דרך מגע בעור או בליעה - לחומרים רעילים שונים".

טל רפאלי, מנכ"ל חברת השדה, יצרנית ויבואנית של מוצרי מזון אורגניים, אומר כי "חשוב כי כבר מגיל צעיר לא נפריע למערכות הגוף על ידי כימיקלים שונים אשר מגיעים דרך המזון הקונבנציונלי. חשוב לציין כי במזון הקונבנציונלי משתמשים בחומרים מסוכנים לבריאות, והדברים היחידים החשובים ליצרנים הם טעם ותפוקה".

ערכים תזונתיים גבוהים יותר
השאלה המיידית שאנו תוהילחםם לגביה, היא מה הבעיה בעצם בחומרי הדברה. "הבעיה היא שאותם חומרי הדברה מעמידים בסיכון את בריאות ילדינו ואת בריאותינו", אומרת הנטורופתית קרן וולקומיר. "ה-Environmental Working Group - ארגון ללא מטרות רווח אשר מקדם מדיניות המגנה כל בריאות הסביבה והאדם - מציין שישנו קונצנזוס בקהילה המדעית, שלמינונים נמוכים של חומרי הדברה וכימיקלים אחרים יש הפעות שליליות על בריאותינו, בעיקר בתקופות רגישות כגון התפתחות העובר והילדות. סיכוני הבריאות ארוכי הטווח העיקריים כוללים פוטנציאל לסרטן ומומים מולדים.

"כמו כן מעריכים, כי ההבשלה המהירה של הפרי/ירק המגודל באמצעות דישון כימי לא מאפשרת לפרי/ירק לפתח את אותו ריכוז של ויטמינים, מינרלים, פלבנואידים ואנטיאוקסידנטים, שהיה מפתח אילו היה גדל בתנאים טבעיים. מחקר שפורסם ב- 2003 ב- Journal of Agricultural and Food Chemistry מצא שרמות אנטיאוקסידנטים בתירס אורגני היו גבוהות ב- 58.5% יותר מאשר אלה שגודלו בצורה קונבנציונלית ושרמות אנטיאוקסידנטים בתותים אורגניים היו גבוהות ב- 19% יותר מהתותים הקונבנציונליים. בנוסף, ארגון הצרכנים האורגניים בארה"ב פירסם בשנת 2005 נתונים, שהראו שיבול אורגני שנחקר הכיל כשליש יותר אנטיאוקסידנטים מאשר יבול קונבנציונלי. נתונים אלה הראו גם כי רמות של ויטמינים, פלבנואידים ותרכובות בריאות אחרות היו פי 2-3 מאשר אלה שנמצאו במזונות קונבנציונליים".

לצד זאת, כמו תמיד, פורסמה סקירת מחקרים שלא מצאו הבדל משמעותי בערכים התזונתיים של הגידולים האורגניים מול הגידולים הקונבנציונליים, וזו גם טענת הרשויות בארץ, חשוב לציין.

במטרה להימנע מההשפעה השלילית של חומרי ההדברה, החקלאים בישראל מונחים להפסיק את ריסוס התוצרת החקלאית כשבועיים-שלושה טרם הקטיף, כדי לאפשר לשאריות חומרי ההדברה להתנדף. עם זאת, בפועל יש פיקוח רופף על החקלאים והנושא נמצא בדיונים בקרב הרשויות בישראל.


לא הכל חייב להיות אורגני
פטיבר אורגניאם החלטתם לנסות לצרוך אוכל אורגני, כדאי לעשות הבחנות. מזונות שכדאי לקנות אורגניים הם פירות וירקות המרוססים בכמויות גדולות ושבדרך כלל אוכלים אותם עם הקליפה, כולל עלים ירוקים, עשבי תיבול, דלעת, עגבנייה, תפוח אדמה, תפוז, חסה, תפוח, אגס, משמש, אפרסק, חיטה, פולי סויה, שעועית, גזר, תירס, ענבים ותות שדה. מבין הפירות והירקות הלא אורגניים עדיף לקנות פירות וירקות עם קליפה עבה שניתן לקלף, כמו פרי הדר, בננות ואבוקדו, וכן פירות וירקות שיש להם מעט מזיקים ולכן לא מרבים לרסס אותם, כמו תאנים, פפאיה וחרובים.

בנוסף, כדאי להשתמש בחומרים מיוחדים לשטיפת פירות וירקות כדי להסיר שאריות הדברה, שעוות וקוטלי פטריות. את החומרים הללו ניתן להשיג בחנויות הטבע.

בצד ההמלצה הגורפת לצורך אוכל טרי, אנו משתמשים במידה זו או אחרת באוכל מעובד. האם אוכל מעובד אורגני הוא אכן עדיף על פני אוכל מעובד רגיל?
בחברת אגריאור, המפקחת על התוצרת האורגנית בארץ, מציינים כי עיבוד מזון צריך להיות מכוון לשמירת האיכויות הטבעיות של התוצרת הטרייה ותהליכי העיבוד המותרים לשם כך הם מכאניים ופיזיקליים. תהליכים כימיים אסורים. כמו כן, מוצר מעובד חייב להכיל לפחות 95% רכיבים אורגניים.

שאר הרכיבים הם תוספים החיוניים להכנת המוצר ואינם זמינים מהמקורות האורגניים. בנוסף, מוצר אורגני אינו יכול להכיל רכיבים שמקורם בהנדסה גנטית, חומרי טעם וריח ומשמרים סינטטיים.

את כל זה כדאי מעט לסייג. קודם כל חשוב להבין כי כל פעולה של עיבוד מזון - חימום, קלייה, טיגון, זיקוק, טחינה - מוריד מהאיכות והערך התזונתי שלו. בנוסף, מוצרים רבים מכילים למשל כמויות גדולות של סוכר. גם אם זה אורגני, סוכר עדיין אינו רכיב בריא אם צורכים אותו בכמויות גדולות.לפיכך, ממליצה וילמור להעדיף מוצרי מזון בסיסיים אורגנים כגון דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות, אגוזים, זרעים ומזון מן החי.

חפשו את הסמלים
עוגיות אורגניותכדי לדעת אם מוצר מסויים הוא אורגני, חפשו את הסימון. סמל מדינת ישראל, משרד החקלאות, חייב להופיע על כל מוצר אורגני, ובנוסף, סמל של אחד מהגופים הללו: סקאל ישראל פיקוח והתעדה, אגריאור, IQC - מכון לבקרה ואיכות.
אם מדובר בתוצרת טרייה של ירקות ופירות שאינם ארוזים, חפשו בבית הטבע, או בחנות בה אתם קונים, תעודה המעידה כי התוצרת אורגנית ומפוקחת על ידי אחד משלושת גופים אלו.

השאלה האחרונה והקשה מכולם היא המחיר. אוכל אורגני יקר יותר מאוכל רגיל, וזאת משום שהשיטות בהן הוא מיוצר יקרות יותר ומניבות יבול קטן יותר בהשוואה למזון רגיל. סיבה זו היא הטענה המרכזית כנגד מזון אורגני ורפאלי מסכים עם כך. "לצערי, חלק מהטענה הינה נכונה והסיבה העיקרית לכך היא גודל השוק. ככל שיגדל השוק האורגני כך יירדו מחירי חומרי הגלם לתעשייה וכן הלאה והלאה עד הצרכן הסופי. חשוב לציין, כי בשלוש השנים האחרונות הופחתו מחירם של המוצרים האורגניים בעשרות אחוזים וחלקם דומים היום למוצרים הקונבנציונליים המקבילים, כגון פסטות, חלק מהקטניות, ירקות בעונות מסוימות של השנה ומוצרי מאפה איכותיים".

הדפסה