התינוק נולד ומתחיל להתאקלם בעולמנו. כעת הגיע הזמן להחליט מהו האופן בו נישא את התינוק בתקופה הקרובה. הפופולאריות של המנשאים אל מול היעדר תקן אחיד הופכת את התחום לפרוץ ומבלבל. ריכזנו עבורכם טיפים לבחירה נכונה.
מנשא לתינוק
תמונת אילוסטרציה

בשנים האחרונות הפכו המנשאים לאחת הדרכים הפופולאריות ביותר לנשיאת תינוקות. היה זה הספר "עקרון הרצף" אשר הביא לתודעה את החשיבות שבנשיאת התינוק קרוב לגוף ההורה. במקביל התפרסמו מחקרים שונים התומכים במנשאים, ואומרים כי תינוקות נישאים בוכים פחות, בטוחים בעצמם ומפותחים מבחינה רגשית, קוגנטיבית ומוטורית.

"נשיאה במנשא מאפשרת לתינוק להימצא במגע מתמיד עם ההורה בחודשי חייו הראשונים, ולהיות עד לחיי המבוגרים העוסקים בענייניהם מבלי להימצא במרכז תשומת ליבם", אומרת אלינור רון, מבעלי חברת מנסארי ומותג המנשאים Simply Good. "באמצעות המנשא ניתן לקחת את התינוק לכל מקום, ללא חשש ממדרגות, ותוך כדי כך לעשות הכל בבית עם שתי ידיים פנויות לחלוטין".
אל מול היתרונות עומדים ההורים בפני מציאות בעייתית, בעיקר עקב העובדה כי למנשאי תינוקות אין בישראל תקן. המשמעות היא שכל אחד למעשה יכול ליצור ולמכור מנשא. זאת בניגוד לארצות הברית ולאירופה, שם יש תקן מחייב לנושא. עובדה זו הופכת את הליך בחירת המנשא למורכבת יותר, ודורשת מההורים אחריות רבה יותר.

לגב, לבטן או לצד?
ergo_baby_22רגע לפני שנבין כיצד לבחור את המנשא הנכון, כדאי לדעת כי בשוק קיים מגוון רב של מנשאים: מנשאי בד, מנשאי קנגורו, מנשאי ילקוט ועוד, במחירים אשר נעים החל מ-200 ₪ ועד 1,000 ש"ח למנשא. חלק מהמנשאים מתאימים מיום הלידה ועד גיל 5, וחלקם מצריכים החלפת מנשא לאחר 4 חודשים. חלק מהמנשאים מאפשרים מספר תנוחות נשיאה, ואילו אחרים מותאמים לתנוחה אחת, מנשאים מסוימים מאפשרים הנקה והחזקת תינוק ישן, ואחרים אינם מתאימים לתקופת הקיץ או לנשיאה ממושכת, שכן הם מסורבלים, נכרכים מספר פעמים על גבי הגוף ומהווים מטרד בעונה הלוהטת.

בטיחות, נוחות ואיכות
בבואכם לחנות לשם רכישת מנשא, שימו לב למספר היבטים בנושא. הראשון שבהם הוא הבטיחות. חשוב לדעת מי הוא היצרן של המנשא ומיהו המשווק. בעולם פועלות חברות מובילות בייצור מנשאים, הדואגות שהמנשאים שלהן יעמדו בתקנים מחמירים ביותר, כולל בהיבטים של בטיחות, רעילות הבדים, חוזק התפירות וכדומה. בדקו את הנושא בחנות ואל תהססו לדרוש מהמוכר פרטים מלאים על היצרן.
בכל הקשור לבטיחות המנשא, כדאי לדעת כי בשוק קיימות מספר אופציות להחזקת התינוק במנשא וחלקן שנויות במחלוקת, כפי שמפרטת ורד אורבך, מנכ"ל חברת פופון, נציגת מותג המנשאים הארגונומיים ארגו בייבי.
"מומחי התפתחות הילד ממליצים על נשיאת תינוק בתנוחת פישוק, מאחר וזו התנוחה המומלצת ביותר לתינוקות, אשר ידוע לגביה שאינה יכולה להזיק. הפישוק מבטיח קימור טבעי של עמוד השדרה והאגן.
"תנוחת הכרבול נחשבת לתנוחה הטבעית ביותר, אך היא שנויה במחלוקת, ויש הטוענים שהיא עלולה להזיק, במיוחד במקרים שבהן קיימת בעיית מפרק-ירך. מחקרים בתחום כירופרקטיקה שנערכו בארצות הברית מצאו כי דחיסת גופו של התינוק בתנוחת כירבול יוצרת לחץ על עמוד השדרה ועלולה לגרום לבעיות בהתפתחות התקינה.
"נשיאה בתליית מפשעה אינה מומלצת כלל שכן, היא מפעילה לחץ באזור שאינו מפותח דיו, ועלולה להזיק לחוליות התחתונות של עמוד השדרה, לעצם הזנב, להתפתחות האגן ואף להפעיל לחץ על איבר המין אצל הבנים".
כדאי לדעת, כי הוועדה לבטיחות המוצרים לצרכן בארה"ב הודיעה לאחרונה, כי שימוש לא נכון במנשאי תינוקות רכים, הידועים אף בשם מנשאים מערסלים, אינו בטיחותי ואף הוביל לכמה מקרי מוות בארה"ב, חלקם כתוצאה מחנק.

ergo_baby_4בכל הקשור לנוחות השימוש, חשוב למדוד את המנשא כדי לוודא שהוא אכן מתאים לתינוק ולכם. חשוב להקפיד על נוחות המנשא, כך שהוא לא יגביל את חופש התנועה וזרימת הדם, אבל יהיה מספיק בטוח עבור התינוק. "בזמן המדידה, שימו לב בעיקר לבטיחותם", אומרת אורבך. "מנשא צריך לאפשר לתינוק לנוע בתוכו אך לא בחופשיות רבה מדי; הוא צריך להיות נוח להלבשה עבור ההורה ולאפשר הכנסה והוצאה של התינוק ללא עזרת אדם נוסף - שלא תמיד נמצא בסביבה; מומלץ להתרשם גם מאיכות הבד של המנשא – עד כמה הוא נעים, מה עוביו והאם ניתן לכבס אותו, ומטיב ועמידות התפרים והאבזמים.
"רצוי לבחור במנשא שאינו יוצר לחץ על הגב התחתון של ההורה ולכן כדאי להגיע עם התינוק ולבדוק את המנשא בחנות, תוך נשיאת הילד ובחינת המנשא טרם קנייתו. הלבשת המנשא, הכנסת והוצאת התינוק מתוכו הן נקודות התורפה בהן נמדד כל מנשא. הדבר הבעייתי ביותר במנשאים הינו עומס משקל התינוק לאחר נשיאה ממושכת. מנשאים רבים אינם ניתנים לשימוש אחרי שהתינוק מגיע למשקל 8 קילו. גם אם מצוין 10 או 12 קילו – זה לא מעשי בפועל, ובטח לא לאורך זמן ממושך. בדקו שאיזור הכתפיים והגב התחתון אינם מאומצים, ושאינכם מרגישים כי כל משקלו של התינוק יוצר עומס על נקודה אחת בגבכם".
מוטי גרמיזה, סמנכ"ל תפעול בדוקטור בייבי, ראש ענף התינוקות באיגוד לשכות המסחר וחבר בועדת התקינה הישראלית, מציע לבדוק את כל האבזמים, התפסים, הכפתורים והלחצנים. "נסו למשוך את המנשא ולטלטל אותו מעט", הוא מוסיף. בכל הנוגע למנשא גב, יש להקפיד על האפשרות לכיפוף בגב ישר, למניעת איבוד שיווי המשקל של ההורה והתהפכות של ההורה עם התינוק.

בכל הנוגע לסוג הבד, כדאי לוודא כי מדובר בבד קליל ונושם המותאם לתינוקות, וכן כי מדובר בבד הניתן לכיבוס. לקראת הקיץ כדאי להקפיד על מנשא מאוורר, עשוי 100% כותנה, וכזה המאופיין במינימום חיכוך ועיטוף הגוף שלכם, למזעור הזעה ואי-נוחות. ליאת אלון, מנהלת השיווק של זאפ, מזכירה כי ישנם מנשאים בעלי מגן רטיבות, כלי שימושי שנועד למנוע מריר ואוכל להגיע מהתינוק אל בגדי ההורה.


אחריות ומחיר
tatunka_lametaelלאחר שבחנתם את הפרטים הללו, שימו לב לשני פרטים נוספים, הכרחיים לא פחות. הראשון שבהם הוא האחריות שאתם מקבלים מהחנות על המוצר. שימו לב שהאחריות ניתנת, ובאילו מצבים ניתן להשתמש בה.
בנוסף, כדאי להשוות מחירים בין חנויות שונות, כדי לוודא שאתם רוכשים את המוצר המחיר הטוב ביותר. כך תוכלו לרכוש עבור תינוקכם את המנשא הטוב ביותר, שיהיה נוח ונכון גם עבורו וגם עבורכם.


בכתבה נעשה שימוש בתמונות באדיבות יחסי ציבור

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב