מרגע הלידה התינוקות שלנו מתחילים להתפתח, לומדים אט אט לזוז, לתקשר וליצור יחסי גומלין עם הסביבה שלהם. רגע לפני שנבין מה קורב בכל שלב, בדקנו איך בוחנים המומחים את התפתחות התינוקות וכיצד נוכל לסייע לתינוק שלנו בכל שלב ושלב. כתבה ראשונה בסדרה.
 

התפתחות תינוקות
תמונת אילוסטרציה

"לכל ילד קצב אישי משלו. היחידי שמוסמך לקבוע איחור או פיגור התפתחותי הוא רופא הילדים או מומחה להתפתחות הילד, ולא כל גורם אחר". את הדברים הנחרצים אומר ד"ר דניאל שינהר, כירורג ילדים מבית החולים שיבא תל השומר, הומיאופת מודרני מהמרכז הרפואי ג' ברמת אביב ג' ומנהל פורום רפואת ילדים באתר doctors.

ההתפתחות של התינוק היא נושא חשוב. כל הורה רוצה לדעת שהילד שלו בריא, ואופן ההתפתחות שלו הוא אחד המדדים החשובים לכך שלילד יש גוף בריא, כמו גם את הכישורים החיוניים כדי ליצור את הקשרים הנכונים עם הסביבה ולהצליח להתנהל בתוכה. בהתאם, רבים מההורים רוצים לדעת מה אמור לקרות בכל שלב בהתפתחות התינוק, ובהתאם להבין למה לצפות ומתי, אם בכלל, יש להתחיל לדאוג. "חשוב לזכור, כי אבני הדרך הינם כלליים, ותינוקות שאינם מבצעים את אותם אבני דרך בזמן האמור, עדיין יכולים להיחשב כבריאים ותקניים", מדגיש ד"ר שינהר.


בוחנים ארבעה תחומים
הדבר הראשון שכדאי לדעת הוא שיש יותר ממבחן אחד לבחינת התפתחות התינוק. מאחר וישנם מבחנים שונים לפיהם נבחנים התינוקות, ישנם גם הבדלים מסוימים ביניהם. "ברוב המבחנים יש אותם המדדים, ואת רובם פיתחו בעשור השני של המאה ה-20", מסביר ד"ר נתן גינות, מנהל היחידה להתפתחות הילד בבית החולים וולפסון. "ההבדלים בין המבחנים הוא כמה משקל נותן כל אחד לדברים מסוימים". מאחר והמבחנים דומים בסך הכל, הוא מסביר, אפשר להתייחס לנושא התפתחות התינוק באופן גורף.
בבדיקת התפתחות תינוקות מתייחסים לארבעה תחומים, מסביר ד"ר גינות: התפתחות מוטורית, התפתחות קוגניטיבית/שכלית, התפתחות החושים והתפתחות חברתית.
בכל הקשור להתפתחות המוטורית, מתייחסים למוטוריקה עדינה ולמוטוריקה גסה. לדוגמא, היכולת לתפוס מוצץ בכף היד הקשורה במוטוריקה גסה לעומת היכולת להחזיק ספל עם מים ולשתות ממנו, הקשורה במוטוריקה עדינה. בתחום ההתפתחות הקוגנטיבית מתייחסים בעיקר לפתרון בעיות, דוגמת מציאת חפץ שנעלם מאחורי חפץ אחר.
התפתחות החושים כולל את התפתחותם של חושים כגון הראייה והשמיעה. עם זאת, יש לציין כי הבדיקה של התפתחות החושים אינה מוגבלת לעובדה כי חפץ נופל תפס את תשומת ליבו של התינוק, לדוגמא, אלא הוא מבין את ההקשר החזותי - שמשהו נפל ממקומו.
בתחום ההתפתחות החברתית בוחנים את התפתחות השפה, כולל הבנת השפה והדיבור, הגייה, הבנת השפה, אוצר המילים, ובהמשך גם התחביר. תחום זה כולל בחינה של יכולת התקשורת, שיכולה להיות טובה גם היא אינה מילולית, ולהיפך. תחום ההתפתחות החברתית כולל התנהגויות דוגמת חיקוי של ההורים, הבעת הרצון האישי כלפי הזולת ועוד.

בדיקות מורכבות לבחינה
חשוב להבין, כי בחינת הפרמטרים השונים אינה חד משמעית ופשוטה. חלק מהגורמים קשורים בכמה מהתחומים גם יחד, ולעיתים חלק מהגורמים עליהם מסתכלים, יכולים להצביע על בעיה בתחום אחר, ולהיפך. "בתחום המוטורי בוחנים, למשל, תיאום בין שתי הידיים", מסביר ד"ר גינות. "אם לתינוק יש חולשה ביד אחת, הוא לא יצליח, לדוגמא, למחוא כפיים. כך אפשר לראות שיש לו יכולת קוגנטיבית מפותחת, ובעיה בתחום המוטורי". הבדיקות עשויות להיות מורכבות גם בהבטים נוספים. "בגיל 8-10 חודשים הרבה ילדים אומרים "אבא". השאלה האם זה מכוון לאבא שלו, או שהוא אומר את המילה לכל גבר שהוא רואה. במבדקים נוספים אנו בודקים לא רק אם התינוק עושה פעולה מסוימת או לא, אלא כמה זמן לוקח לו לעשות את זה, איכות הפעולה ועוד".

נבואה לרמת האינטיליגנציה
אם אתם מוטרדים מהתפתחות התינוק שלכם, זכרו כי ב"טיפת חלב" נערכות בדיקות קבועות הבוחנות את הליך התפתחות התינוק. "בדרך כלל, תחושות ההורים הן תחושות די בריאות - כשהם מרגישים שיש הגזמה באיחור ההתפתחותי הם בדרך כלל יודעים שמשהו לא בסדר", אומר ד"ר שינהר. "אבל לא לסמוך על זה יותר מדי - האחיות ב"טיפת חלב" יודעות לגלות ולכוון את ההורים אם יש איחור מוגזם בהתפתחות".
"חשוב לא להזניח את הנושא, אבל גם לא להכנס לפאניקה", מוסיף ד"ר גינות. "כל מה שאנו אומרים שקורה בגיל מסוים, בהגיעם לגיל הזה, מחצית מהילדים עושים את הפעולה לבד, לעומת כמה שמקדימים את הגיל ואחרים שמאחרים – וכולם בתחום הנורמה". בכל מקרה, כדאי לדעת כי לאורך זמן יש מתאם מדהים בין המבחנים בגיל המוקדם לבין מבחני אינטליגנציה שנעשים בגילאי 5-6. "הם מספקים תחזית טובה".


האבולוציה של הקטנים - מלידה עד 3 חודשים
האבולוציה של הקטנים - מ-3 עד 6 חודשים

הדפסה