לפעמים קורה שלאחר לידת תינוק בוחרת המשפחה לנטוש את חיית המחמד המתגוררת בבית. חשוב לדעת שנטישה זו אינה הכרחית. המומחים מסבירים כיצד ניתן להצליח בגידול ילד לצד חיית מחמד.

תינוקות וחיות מחמד
תמונת אילוסטרציה

לידתו של ילד חדש, במיוחד הילד הראשון, מלווה בהרבה התרגשות בצד הכנות רבות. יש להכין חדר חדש, לרכוש רהיטים וצעצועים, ובעיקר להתרגל לשינוי במצב המשפחתי. במצבים בהם אתם משמשים גם כבעלים של חיית מחמד דוגמת כלב או חתול, כדאי לקחת בחשבון כי השינוי העומד לבוא עתיד להשפיע גם עליה. "חיות המחמד שלנו חשות בדיוק כמונו את השינויים בבית", אומר ד"ר זהר דבורקין, יו"ר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות. "חומי אולי אינו מבין מהי לידה ומהו תינוק, אך הוא מרגיש היטב כי מעמדו כמרכז הבית משתנה. מיצי אולי אינה יכולה לפרש את החששות וההתרגשות שלנו, אבל היא חשה בשינוי במצב הרוח, ואפילו מסוגלת לפענח את השינוי בריח הגוף שלנו, המעיד שמשהו משתנה".

ד"ר דני פרוידנטל, הווטרינר הראשי של CIBAU ו-CIMIAU מזון גורמה לכלבים וחתולים, מסביר כי בהתחלה האיזון בבית מופר ובאופן טבעי עסוקים ההורים הטריים בתינוק החדש. "גם אם מאוד רוצים, קשה לתת את אותה תשומת הלב שקיבלה חיית המחמד קודם לכן, ולעתים היא פשוט מקנאה. עם זאת, רוב בעלי החיים יסתגלו יפה לשינוי ולא יראו תוקפנות מיוחדת כלפי התינוק".

"לצערנו הרב, זוגות רבים נוטשים בשלב זה את חיית המחמד, אשר ליוותה אותם לעתים במשך שנים רבות ברגעים קשים ושמחים." לפי ד"ר פרוידנטל, כדאי לשקול זאת היטב. "לגדילתו של תינוק בקרב חיית מחמד יש חשיבות רבה. האינטראקציה עם חיית המחמד מפתחת יכולת תקשורת בלתי מילולית טובה יותר של התינוק עם סביבתו, מחזקת את שרירי הגפיים של התינוק הרודף אחר חיית המחמד ומחזקת מאוד את מערכת החיסון שלו - כך שהתינוק מגיע לגן הילדים עם מערכת חיסון חזקה יותר ויכולת עמידות טובה יותר מול הזיהומים עמם הוא מתמודד בגן".

נטישה כואבת זו באה לא פעם על רקע העובדה, כי רבים אינם יודעים כיצד לשלב את חיית המחמד הוותיקה עם הילד החדש. לדברי ד"ר דבורקין, יש להכין את בעל החיים לקראת התינוק החדש, ממש כפי שמקובל להכין אחים גדולים ללידתו של אח קטן.

ההכנות טרם בוא התינוק

הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לשמור על שיגרת חיסונים וטיפולים נדרשת, בכדי לא לסכן את בריאותו של התינוק. "אם הכלב שלכם מאולף, מה טוב", אומר ד"ר דבורקין. "אם לא, תקופת ההריון היא זמן טוב להקנות לו הרגלי משמעת, להרגיל אותו לטיול ברצועה ולוודא שהוא מציית לכם. במידה ובעל החיים שלכם מגלה סימני תוקפנות בחיי היומיום, מאיים כשמתקרבים אליו בשעת האוכל או בעת מפגש עם זרים, יש להסתייע בליווי מקצועי באילופו, בכדי למנוע כל סיכון אפשרי לתינוק".

במידה וכבר ריהטתם את חדר התינוק, תנו לבעל החיים שלכם ליצור את הקשר שלו עם החדר. "הוא זקוק לזמן בכדי להריח ולהכיר את המקום, אך ורק תחת פיקוח שלכם, כמובן". אם תגיבו בכעס על ניסיונותיו להיכנס לחדר הוא עלול לעשות קישור שלילי לחדר ולשוכנים בו. במידה ובעל החיים מגלה חיבה לצעצועים החדשים שהכנתם, יש למנוע ממנו, באופן רגוע אך תקיף, להגיע אליהם. הווטרינר ד"ר דיויד רוזנבלט, יועץ תזונה של חברת בונזו, אומר כי לאחר הלידה ולקראת הגעת היולדת והתינוק הביתה, כדאי להביא שמיכה או בגד הנושא את ריח התינוק ואת ריח היולדת מבית החולים כהכנה להגעת התינוק. "תנו לכלב להריח את החפץ תוך כדי מתן פינוקים וחיזוקים. אבל אסור לתת לו לשחק עם החפץ".

ההערכות לאחר בוא התינוק

הלידה עברה בשלום והאם והתינוק מגיעים הביתה. "בעת הכניסה לבית עם התינוק החדש השתדלו לקבל את פני הכלב או החתול באופן אליו הוא התרגל" אומר ד"ר רוזנבלט. "טוב אם אבא יכניס את התינוק לבית בזמן שאמא מקבלת את פני הכלב או החתול, שבינתיים דואג ומתגעגע".

לאחר ההגעה הביתה, זה הזמן לאפשר לבעל החיים שלכם לערוך היכרות עם התינוק, כאשר הוא על הידיים שלכם. "עשו זאת באווירה שמחה ונעימה, אך ללא התרגשות מיותרת, עד כמה שניתן", אומר ד"ר דבורקין. "רצוי שזה מכם שאינו מחזיק את התינוק, יחזיק את בעל החיים, על מנת לרסן אותו במידת הצורך.

"הקפידו לשבח את בעל החיים, ללטף אותו ואולי אף להעניק לו פרס קטן, בעת ההיכרות. במידה וחיית המחמד שלכם מגיבה ברתיעה – הפסיקו את ההיכרות ונסו שוב, לאחר שיירגעו הרוחות. יש לאסור כל ניסיון של תקיפה או איום כגון נהמות, חשיפת שיניים וכדומה על ידי אמירת 'לא' באופן תקיף".

אין זה מומלץ להשאיר את התינוק לבד עם בעל החיים, גם אם הוא מאוד אוהב לישון בחדר הילדים. הדבר חשוב גם בשלב מאוחר יותר, כאשר הילד גדל מעט ועלול להציק לבעל החיים, גם אם מתוך משחק וללא כוונה. בשלב זה רצוי ללמד את הילד כיצד לנהוג בחיית המחמד באופן מכבד ונעים, להנאת שני הצדדים.

בכל הנוגע למגע בין התינוק החדש לבעל החיים, לא רצוי לתת לבעל החיים ללקק את התינוק, בוודאי שלא בשבועות הראשונים לחייו. "כאשר התינוק מתחיל לזחול הוא בא במגע עם הרצפה ומשטחים אחרים, ומכניס לפיו כל דבר שהוא מוצא. אז אולי מגע עם בעל חיים כבר אינו הדאגה הראשונה שלכם". ד"ר פרוידנטל אומר, כי כאשר בעל החיים מטופל כיאות, ניזון ממזון באיכות גבוהה, מוחזק בתנאים היגייניים טובים, עובר בדיקות שגרתיות וטיפולים מניעתיים שוטפים אצל הווטרינר, אין שום סיבה לחשוש ביתר מהעברת מחלות.

בכל מקרה ובכל שלב, אם מתעורר חשד להתנהגות תוקפנית או חריגה של חיית המחמד שלכם כלפי התינוק או כלפי בני הבית האחרים, יש להרחיק אותה מיד מהילד ולפנות לייעוץ אצל וטרינר או מאלף מוסמך.

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב