בואו של הקיץ מסמן גם את צאתה של השמש מבעד לענני החורף. יחד עם שינוי הזווית בינינו לבין השמש, הופכת זו האחרונה לקשה במיוחד בחודשים הקרבים. הפעם נלמד למה לשים לב כאשר בוחרים קרם הגנה ואילו פעולות לעשות כאשר הילד נכווה מהשמש.

הגנה מפני השמש
תמונת אילוסטרציה


לחלק א' של הכתבה

רגע לפני שאתם רוכשים קרם הגנה מפני השמש, ישנם כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם. "חשוב לוודא את משך עמידותו במים של תכשיר ההגנה מפני השמש", מסבירה אורלי רובינסון, מנהלת סדרת מוצרי ההגנה מפני השמש אוון ומדידרם בחברת התרופות והדרמו-קוסמטיקה מדיליין. "השתכשכות במים, הזעה וחול שנדבק לעור הגוף מפחיתים מעמידותו של תכשיר ההגנה ועל כן יש להקפיד למרוח קרם על הגוף והפנים מדי 3 שעות.
"מומלץ למרוח את תכשיר ההגנה על כל הגוף של הילד, לפני לבישת בגד הים, גם באותם מקומות אשר יהיו מכוסים בבגד הים ואשר לא יהיו חשופים ישירות לשמש.
"תאריך התפוגה של תכשירי ההגנה מהשמש נע בין שנה לשנתיים. תכשיר ישן עלול להזיק לעור הילד ולא יהיה יעיל בהגנה מפני השמש. לכן מומלץ לרכוש מסנן הגנה, הנושא תאריך תפוגה".
ההבדלים בין סוגי העור השונים משפיעים על התגובה שיעוררו קרני השמש בבואן במגע עם העור. תינוקות וילדים שעורם אינו מורגל לשמש, בהיר יותר, רך ופגיע יותר, נפגעים יותר, אומר ד"ר רונן גלזינגר, אשר שימש בעברו כמנהל יחידת הכוויות בביה"ח סורוקה וכיום משווק במרפאתו קרם פנינים להגנה מפני השמש. עורם מאדים מהר יותר, הופך מודלק ובעל רגישות יתר. לעיתים אף עלולות להופיע שלפוחיות.

מוצרים נוספים להשתמש בהם
בנוסף לשימוש בקרם הגנה מפני השמש, חשוב להשתמש בפריטים נוספים בתקופה זו של השנה. חשוב לדאוג שהילדים ילבשו ביגוד מתאים, לא יסירו את החולצה בשהותם בחוץ, יחבשו כובע רחב שוליים וירכיבו משקפיים מסננות קרינה.
בכל בוקר, לפני היציאה מהבית, מומלץ למרוח תכשיר מסנן קרינה על אזורי הגוף הגלויים. חשוב לוודא שכללי ההגנה יתקיימו במלואם גם כאשר הילדים לא בחסות ההורים: בזמן שהותם בפעוטון, בגן הילדים, בבית הספר, בקייטנה, בתנועת הנוער. לשם כך יש לדרוש מהגננת ומהמורים לתכנן את הפעילות בקייטנה ובשיעורי ספורט כך שהילדים לא ימצאו בחוץ אחרי השעה 10:00 בבוקר ועד ל- 16:00.
מחקר שנערך לאחרונה הוכיח שכובעים ללא שוליים רחבים יעילים פחות להגנה בפני שמש. חוקר אנגלי בשם דפי בדק את מידת ההגנה של 82 סוגי כובעים שונים. הוא מצא שכל הכובעים מגנים על המצח אך אף אחד לא מספק הגנה מספקת לסנטר. התברר שכובע מצחייה מגן על האף אך מותיר את שאר הפנים חשופות לקרינה. לעומתו, כובע עם שוליים ברוחב של 5-7 ס"מ מגן על רוב הפנים במידה שווה למקדם הגנה מספר שלוש. מאחר שזו מידת הגנה יחסית נמוכה, מומלץ בכל מקרה להשתמש גם במסנן קרינה.
הבט נוסף שחשוב להתייחס אליו הוא המצב הבריאותי של הילד. אם הוא לוקח תרופות, דעו כי תרופות מסוימות מגבירות את רגישות העור לקרני ה-UV. גם ילדים בעלי עור הנוטה שלא להישרף יכולים לפתח בקלות כווית שמש בתוך דקות אם הם לוקחים תרופות מסוימות. לפיכך, שאלו את רופא הילדים שלכם או את הרוקח אם התרופות - במיוחד אנטיביוטיקה ותרופות נגד אקנה - שילדיכם לוקחים יכולות להגביר רגישות לשמש. כדאי להיוועץ ברופא או ברוקח על מנת שיתאימו את תכשיר ההגנה המתאים ביותר עבורו. עם זאת, אמצעי הזהירות הטוב ביותר הוא פשוט להתכסות או להישאר בתוך צל. אפילו קרם הגנה לא יכול תמיד להגן על העור מרגישות לשמש הנגרמת מתרופות.

מה עושים עם כוויה?
במידה והילד נכווה מהשמש, חשוב לדעת מה לעשות במקרה זה. ראשית, שימרו עליו שיהיו בצל עד שהכוויה תחלים. כל חשיפה לשמש נוספת רק תגביר את חומרת הכוויה ואת הכאב.
עשו לו אמבטיה קרירה - לא קרה, או מרחו בעדינות רטיות קרירות ורטובות על העור כדי להקל על כאבים וחום. מרחו ג'ל אלוורה על הכוויות. הוא מצוין להקלה של הכאב בכוויות שמש ועוזר לעור להחלים מהר. במידת הצורך, תנו לו משככי כאבים, בהתאם לגילו כמובן.
מרחו קרם לחות מקומית כדי להשיב מים לעור ולעזור להפחתת נפיחות.
אם הכוויה חמורה ונוצרות שלפוחיות, קראו לרופא. עד שהרופא יגיע, ניתן לכסות את אזורי הכוויות במגבות רטובות במים מהברז, שיקלו על הכאב. מומלץ לא לגרד, לפוצץ או למעוך את השלפוחיות, שיכולות בקלות להזדהם ולהפוך לצלקות.
אם יש אזורים על העור עם כוויות חמורות, פנו לרופא לצורך טיפול תרופתי מתקדם יותר.

הדפסה