פנינו למומחיות לתזונה, כדי שיעזרו לנשים בהיריון לצלוח את ארוחות החג בשלום. כך תוכלו לצמצם תופעות כגון בחילות, צרבות, עצירות ובצקות.

Dollarphotoclub 44991822 small
תמונת אילוסטרציה

עדיף מצה מחיטה מלאה
עדי מילר, דיאטנית קלינית המתמחה בהשמנה והפרעות אכילה, מנהלת פורום סיבים תזונתיים באתר doctors, אומרת כי יש להמשיך ולהקפיד על ההנחיות התזונתיות לאישה ההרה גם בפסח. לדבריה, מומלץ לבחור במצה מחיטה מלאה ובכך למנוע את קשיי העיכול והעצירות. "מצה מחיטה מלאה עשירה בסיבים תזונתיים ויש בה פחות קלוריות בהשוואה למצה רגילה".

מיונז ביתי out, שמנים מהצומח in - הימנעי מאכילת מיונז ביתי וככל האפשר גם ממאכלים שאינם מבושלים היטב, כגון בשר ודגים. מומלץ להקפיד להשתמש בשמנים מהצומח כמו שמן זית, אבוקדו וטחינה, ולהקפיד על אכילת ארוחות מסודרות כל 3-4 שעות, למרות היציאה מהשגרה ואווירת החג.

שתי מים
- בהריון בכלל ובטח בתקופת הפסח חשוב מאוד לשתות מים. "יש להקפיד על השלמת הנוזלים הדרושים לגוף כדי להקל על תהליך העיכול. חג הפסח מזכיר לנו שהטמפרטורה עולה והקיץ מתקרב, לכן יותר מתמיד יש להקפיד על שתייה מרובה".
 
הימנעי מאלכוהול - מאחר ובארוחות החג יש הרבה יין, מילר מזכירה להימנע מצריכה של אלכוהול. "אלכוהול עובר את השלייה ובכך מעלה את הסיכון לפיגור שכלי והפרעות בהתפתחות. לכן יש להימנע משתיית אלכוהול בכלל ויין בפרט, במהלך ארוחות החג".


לא מתוקים, כן חלבונים
ד"ר אסתר מנחם, ביולוגית ונטורופתית, מטפלת בדיקור וצמחים סיניים, ורכזת תחום נטורופתיה ב"כללית רפואה משלימה", אומרת כי הדבר החשוב ביותר הוא לא להגיע לארוחת החג רעבים כדי לא לאבד שליטה ולאכול מכל הבא ליד. בנוסף, כדאי לעשות מאמץ ולומר "לא" למתוקים. הם זמינים ומגיעים מהר מידי לדם ולמוח. כשרמות הגלוקוז עולות לרמה גבוהה מדי, משחרר הלבלב כמויות גדולות של אינסולין, מה שעלול לגרור נפילת סוכר וחזרת תחושת הרעב.

אמרי "כן" לחלבונים – אלה שומרים על רמת שובע ורמות סוכר בדם לאורך זמן, על רמות סרוטונין קבועה במוח ועל מצב רוח טוב, מאפשרים לנו לחוש נינוחים ומונעים רעב וכמיהה למתוקים.

אכלי ירקות – ירקות עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים, והעיקר - אנזימים שעוזרים לתהליכי עיכול וחילוף חומרים תקין ורמות אנרגיה וחיוניות גבוהות.

הפחיתי בצריכת גלוטן - תזונה מאוזנת מופחתת מפחיתה את הסיכון לקבל סכרת הריון. פסח זו הזדמנות טובה להימנע מקמח חיטה, כי ניתן להשיג מוצרים רבים מקמח תירס, כגון פסטה תירס ואורז, תפוחי אדמה, בטטות, קינואה ועוד.

לא מתובל, לא מטוגן - כדי למנוע צרבת, מומלץ להימנע ממזונות מתובלים ומטוגנים, ומשכיבה מיד אחרי הארוחה. אלה מעכבים את ריקון הקיבה ומחמירים בחילות.

מנעי בחילות - יש להקפיד לאכול למרות הבחילה, וזאת כדי למנוע נפילות סוכר בדם שעלולות להחמיר את הבחילה. כמו כן, כדאי לאכול כמויות קטנות כל שעתיים. טעמים חמוצים ומלוחים יכולים לשפר את ההרגשה, כי הם מסייעים להגביר את מיצי הקיבה, ולעזור לעיכול להוריד את האוכל כך שלא ייתקע בקיבה.

מנעי עצירות - יש להקפיד על שתייה מרובה ולאכול מזון עתיר בסיבים תזונתיים, פירות דוגמת קיווי ואננס, וכן סלק מבושל. גם פעילות גופנית מסייעת במניעת התופעה. מומלץ להימנע ממזונות יבשים, כמו מצות ואורז, המעודדים עצירות.

מנעי בצקות - כדי למנוע בצקות, יש להקפיד על צריכה מועטה של מלח. לשים לב לכמות המלח במרק ולצמצם צריכה של רטבים, אבקות מרק, חטיפים מלוחים כגון צ'יפס, פיצוחים קלויים וכו'.


שומר, מלפפון ושמן לימון
אווה כהן ברגיג, נטורופתית והרבליסטית קלינית, בעלת סטודיו איב, מזכירה את הדבר החשוב ביותר – לא לאכול לפני שהולכים לישון.

שתי חליטות - ממליצה לשתות חליטות בין הארוחות, בעיקר חליטה של שומר, כדי להפחית נפיחות וגזים, וחליטה של לימון או ג'ינג'ר להקלה בתחושת הבחילה.

אכלי מזונות מקלים - מלפפון קר מאוד עוזר לתחושת בחילה לפני או אחרי הארוחה; 4-5 שקדים מקלים מאוד בתחושת הצרבת; וטיפת שמן ארומטי של לימון על כפית מקלה מאוד על צרבות.
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב