עולם הרפואה המשלימה מציע עזרה לסוגיות השונות המלוות את ההיריון, החל מטיפול במקרים של קושי בכניסה להריון וכלה בהפיכת עובר טרם הלידה. נועם עזרא, מומחה לרפואה סינית, מסביר איך עושים את זה.


chinese_medicine1
צילום אילוסטרציה

עולם הרפואה המשלימה הפך זה מכבר לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. במציאות בה הרופאים המטפלים בנו שולחים אותנו לטיפולי שיאצו, דיקור סיני, הומיאופתיה ורפלקסולוגיה, זה רק טבעי שגם בכל הקשור להיריון, יש לרפואה המשלימה הרבה מה להציע.  
"הרפואה הסינית רואה את תהליך ההיריון כמו הרפואה הקונבנציונאלית", מסביר נועם עזרא, מומחה לרפואה סינית, מטפל בדיקור, שיאצו, רפואת צמחים ותזונה, מורה בכיר במרכז הישראלי לקפוארה, העובד עם הבית להתפתחות תינוקות. "זה מדהים שהם הגיעו לאותן המסקנות ללא אפשרות לבצע ניתוחים קיסריים או אולטרה סאונד תלת ממדי".
אחד ההבדלים הבולטים בין שתי הרפואות, אומר עזרא, קשור בהשפעה הנפשית על ההיריון. "ברפואה הסינית מסתכלים על המצב הנפשי כעל גורם מאוד מכריע על ההתעברות והתפתחות העובר. גם מצבו של הגבר והיחסים בין בני הזוג משפיעים על התפתחות היילוד. החיבור היוצר את העובר אינו רק של DNA, אלא גם של האנרגיות שלהם והיחסים שיש ביניהם".

לחיצות עם ג'ינג'ר נגד בחילות
הסיבה העיקרית שבגינן נשים פונות לרפואה משלימה בכלל ולרפואה סינית בפרט – בכל הקשור להיריון – היא קושי להכנס להיריון. "זה מתחיל מכל מיני בעיות במהלך המחזור החודשי ומגיע עד למצבים של בעיות פוריות של ממש", מסביר עזרא. "השילוב של הטיפול הקונבנציונלי עם הטיפול הסיני עובד מצוין במקרים כאלו, בהתאם לאבחון האישי החושף סיבות המקשות על האישה להכנס להיריון".
סיבות נפוצות נוספות המניעות נשים לבקש עזרה במצבים כאלה קשורות להיריון עצמו- כלומר, להתמודדות עם התופעות השונות. עזרא מציין את הבחילות הנפוצות בשליש הראשון, אותן אפשר למזער ואף להעלים כליל הודות לשינוי תזונתי, צריכה של ג'ינג'ר או לחיצה על נקודה מסויימת ביד. "זו נקודה, מרידיאן, שלרוב מדקרים אותה. מאחר ובתחילת ההיריון משתדלים לא לדקר אם אין צורך בכך, עושים במקרים של בחילות טיפול עם ג'ינג'ר על הנקודה הזו. מלמדים את האישה להדביק את הג'ינג'ר עם פלסטר, וזה עוזר להוריד את הבחילות.
"במקרים כאלו לרוב אין צורך בדיקור. מספיק לעשות התאמה תזונתית, לעבור לארוחות קטנות, לשתות חליטת ג'ינג'ר, לאכול יותר שקדים, ותהיה הקלה עם הבחילות". למעשה, אומר עזרא, הרפואה הסינית רואה את הבחילות כעדות לחוזקו של ההיריון. במטרה שלא לפגוע בקליטה של ההיריון, משתדלים לא לעשות פעולות אינטנסיביות כמו דיקור סיני בשלב זה. "יש נקודות שאסור לדקור בהן במהלך כל ההיריון. לכן חובה להגיע לטיפולים אצל מטפל שמבין בנושא".

צמחים עוזרים להעלאת הברזל
אחת התופעות הקשות שנשים מתמודדות איתה היא כאבי אגן וכאבי גב. "במקרים אלה טיפולי שיאצו ודיקור סיני יכולים מאוד לשפר את המצב ולהפוך את ההיריון לחוויה הרבה יותר נעימה". אם יש לאישה רמה נמוכה של המוגלובין, תופעה נפוצה נוספת במהלך היריון, היא לרוב מתחילה לקחת תוסף תזונה של ברזל. "כאשר זה לא מספיק, יש צמחים מסויימים שאפשר לצרוך, המעלים את היכולת של הגוף לספוג ברזל. כך האישה ערנית יותר, פעילה יותר וההיריון בריא יותר".

חימום זרת להיפוך העובר
גולת הכותרת של הטיפולים שמציעה הרפואה הסינית לנשים בהיריון רלבנטי למי שהעובר שלה אינו מתהפך בזמן. "הפרוצדורה של היפוך עובר לפי הרפואה הסינית אינה מסוכנת, אינה כואבת והיא נעשית ללא מגע בבטן עצמה", מפתיע עזרא. "רופא קונבנציונאלי ינסה לעשות היפוך ידני, תהליך לא נעים עד כואב שאחוזי ההצלחה שלו נמוכים לעומת הטיפול הסיני".
איך מטפלים בזה לפי הרפואה הסינית? בעזרת הזרת. "יש נקודה בזרת כף הרגל אותה צריך לחמם. חימום הנקודה גורם להיפוך של העובר. עם כל כמה שזה נשמע מופרך, זה הוכח מחקרית כטיפול יעיל. אני אישית טיפלתי במצבים כאלה בהצלחה גם כאשר האישה היתה בשבוע ה-39 להיריון שלה. אנו לא עושים משהו המנוגד לפעולה הטבעית של הגוף, ולכן הסיכון שיולדת לוקחת בטיפול כזה נמוך מסיכון של פרוצדורות אחרות.
"במקרים היחידים שהיפוך העובר שעשיתי לא הצליח, במהלך הלידה התבררו הסיבות לכך. זה יכול לקרות, לדוגמא, כאשר חבל הטבור כרוך סביב הצוואר של העובר, דבר שלא ראו לפני הלידה".
בכל מקרה, אומר עזרא, חשוב שיהיה שיתוף פעולה בין הרופא המטפל לבין הרופא הסיני, במטרה לספק לאישה את הטיפולים המתאימים לפי האבחונים המדוייקים של מצבה. כך אפשר להמנע ממצבים מסוכנים ולעבור הריון קל ונעים יותר.
הדפסה