הנוכחות שלנו, הגברים, בחדר הלידה יכולה להעיק והיא יכולה להועיל. מה עלינו לעשות כדי להיות שם בשביל זו שסובלת באמת?


גבר בחדר לידה
תמונת אילוסטרציה

"98% מהגברים בישראל מלווים את נשותיהן לחדר הלידה, אך כמה מהם באמת מוכנים לחוויה מסוג זה?", שואלת ד"ר ליאורה אברמוב, מנהלת המרפאה לטיפול מיני במרכז רפואי ת"א, ומיד עונה. "בעוד שאצל הנשים תהליך הלידה הוא תהליך טבעי, הרי שאצל רוב הגברים שנכנסים לחדר לידה, יש פער עצום בין רמת הציפיות שלהם לבין מה שקורה לבין המציאות. מציאות שהיא לעיתים רבות שונה לגמרי ולעיתים גם קשה מאוד".

שלב לא אסתטי בחיים
הפער בין המציאות לבין הציפיות עשוי להיות לא פשוטה לעיכול – רובנו מכירים את הסצנות מסרטי הקולנוע, בהן מתעלף הגבר בחדר הלידה ברגע שזו מתחילה. אך גם אם אינכם מהמתעלפים, זו עשויה להיות חויה לא קלה. "תהליך הלידה נדמה לכולנו בתור דבר מדהים ונפלא שמשמעותו בריאת חיים חדשים לעולם, וזה באמת אחד התהליכים הכי יפים ומרגשים בעולם", אומרת ד"ר אברמוב. "אבל, ואת זה לא הרבה יודעים, או לחלופין מעדיפים להדחיק, זהו גם תהליך שהוא מאוד לא אסתטי ואפילו מפחיד שכולל בתוכו הפרשות דם, שתן ואפילו צואה כשבמהלכו כאמור האישה גם מתפתלת, צועקת וסובלת. תהליך זה קשה מאוד עבור הגבר שנאלץ להסתכל בו מהצד ולראות את אשתו במצב הכי לא אסתטי ולחוץ שישנו".
אחת התופעות הכי שכיחות, מספרת ד"ר אברמוב, היא של גברים המעוניינים לצלם את תהליך יציאת העובר מאבר המין הנשי. לעיתים רבות, חלום התיעוד הופך לסוג של טראומה, כשהם נאלצים להיחשף לאבר המין הנשי בצורה הכי קשה שלו. "גם התינוק לא יוצא ורוד וחייכני אלא סגול, מלוכלך ומלא חלב. אבות רבים נתקלים כתוצאה מכך בסוג של רתיעה ממנו, וזה בהחלט לא נחשב לתהליך פשוט לעיכול עבורם".

"תפקיד הבעל הוא משמעותי ביותר בתהליך הלידה גם ליולדת וכן לשאר בני המשפחה", מסבירה מרים שבלי קומטיאני, מפקחת יולדות בבי"ח האנגלי. "אנחנו תמיד מצפים מבן הזוג שיהיה המעודד והתומך, אבל אסור לנו לשכוח שגם לו מותר להרגיש את הכאב והפחד מפני חווית הלידה הבלתי צפויה וכן, גם להתעייף - במיוחד בלידה מתמשכת".

צפי מן, מנחת קורס הכנה להורות במכון אדלר, מצביעה על אתגר נוסף בתהליך הלידה. "המסר של חלק מהאבות הנוכחים בלידה הוא להיות שם בשביל לתמוך בבת זוגם היולדת. ישנן נשים הרואות בכך מסר של תלות ויש הרואות זאת כתמיכה, כאכפתיות ושותפות לחוויה. לכן חשוב שהמסר יהיה: אנחנו יחד. ברגעים אלה זקוקה האישה לבן זוגה יותר מתמיד שיעמוד לצידה, יתמוך יחזק ויאהב. ישנם מצבים בהם האישה במצוקתה עלולה לכעוס ולזעום דווקא על בן זוגה הרוצה בטובתה, על כן עליו להיות ערוך ומוכן להכיל רגשות אלה".

קודם כל, קורס הכנה ללידה
אם החלטת כי אתה רוצה להשתתף בלידה עצמה, חשוב לדבר עם בת הזוג. ד"ר אברמוב ממליצה לוודא שהיא באמת רוצה שתהיה שם איתה ולא מסכימה מתוך רצון לרצות ולמלא את רצונות בן זוגה. "על בני הזוג להיות כנים באופן מוחלט זה עם זה, כי בהרבה מקרים לאישה יהיה הרבה יותר נוח עם האימא ולאו דווקא עם בחיר ליבה. דבר שני שצריך להיות מסוכם על שני בני הזוג הוא שבמידה ובזמן הלידה קשה לגבר להתמודד עם המראות, אזי, הוא רשאי לקום ולצאת והאישה לא תיעלב במקרה זה. במקרה זה כדאי להחליט כי יכנס בן משפחה אחר שיתמוך בה. על בני הזוג לדעת שהימצאותו או אי הימצאותו של בן הזוג בתהליך הלידה לא גורע באיכות הזוגיות או בטיבה ולהיפך, לעיתים רבות הדבר מצביע רק על אהבה גדולה ששוררת בין בני הזוג".
אם החלטת שכן, השלב הבא הוא להשתתף בקורס הכנה ללידה. טלי קאופמן, מדריכת הכנה ללידה ודולה מוסמכת, מנהלת פורום הריון ולידה באתר doctors, ממליצה להשתתף בקורס הכנה ללידה בקבוצה קטנה ואינטימית. "תוכל לפגוש עוד גברים במצבך ובעיקר לקבל טיפים חשובים לגבי תפקידך ובמה תוכל לסייע בלידה".

להיות נערת המים
העצות הבאות שלנו מכוונת למועד הלידה עצמה. "דבר עם בת זוגך לפני זה ותגיעו להסכמים משותפים מתי לצלם", מציעה שבלי קומטיאני. "סכמו ביניכם מי עוד יהיה נוכח בחדר הלידה מלבד הצוות הרפואי. כתבו ביחד את תכנית הלידה. קבעו מראש מתי וכל כמה זמן מוסרים מידע בטלפון להורים ושאר בני משפחה סקרנים ובשאר הזמן - כבו טלפונים".
ליהי לובל, מיילדת מוסמכת , אומרת כי "אם מדובר בלידה שנייה, שלישית או יותר, קח את המושכות לידיך. טפל בכל הלוגיסטיקות הכרוכות כמו מי יאסוף את הילדים מהגן. תיתן לה להרגיש, ולו ליום אחד בלבד, שכל הסידורים 'עליך' והיא יכולה להתפנות ללידה. טיפ קטן: תמצא לך מישהי/מישהו שאתה סומך עליה/ו והיעזר בהם כך שגם אתה תוכל להתפנות ללידה".
קאופמן ממליצה להכין צידה לדרך – עבורך, הגבר. "ארוז לך מבעוד מועד כריכים, שתיה ופינוקים למשך השעות של הלידה". אל תשכח בגדים להחלפה, טלפון סלולארי, מצלמה, בטריות, מטען לטלפון ועוד פריטים חשובים לך.
במהלך הלידה כולה, לובל מדגישה לא לשכוח את בת הזוג. "שמש כשר חוץ ונערת מים גם יחד – להביא לאמא אוכל ושתייה, לשמור על הפרטיות והכבוד שלה, לדאוג לה ולשמור עליה. היה אריה השומר על לביאתו!"

עוד עצות:

* סייע בהחלטה מתי נוסעים לבית חולים, תרגיע את בת הזוג ותזכיר את הנשימות ותדירות הצירים שנדרשים בעת שמחליטים לנסוע.

* במהלך הלידה אמור לה מילים מעודדות וחיוביות - היא תמיד תזכור לך את זה.

* כואב לה? תציע לשים בקבוק חם על הגב. חם לה? תציע להתיז מים קרירים על פניה. צמאה? תשקה אותה. רוצה "נעים ברגלים"? תהפוך לרפלקסולוג. רוצה שתצא מהחדר? תצא מהחדר. עד קצה המלכות.

* חשוב שתנשום נשימות עמוקות - זה יזכיר לבת הזוג לנשום. כך העובר יקבל כמות מספקת של חמצן והנשימות ירגיעו גם אותך.

* שאול שאלות. אל תקבל כל התערבות כמובן מאליו, תוך שימוש בהגיון הבריא כמובן.

* אל תצלם מקומות אינטימיים של בת הזוג מבלי אישור מראש ממנה.

* אל תזמין אחרים לחדר לידה, אלא אם כן אתה בטוח שזה מה שהיא רוצה.

* אל תסתכל על המוניטור ותתריע על ציר גדול במיוחד. מן הסתם, היא כבר הרגישה את זה לבד.

* השעה שלאחר הלידה הינה רגע יקר שלא ישוב עוד לעולם. זו הזדמנות נדירה ומתנה לשלושתכם להיות יחד בפעם הראשונה, שכל השאר יחכה!

הדפסה