נשים רבות מרגישות דכדוך לאחר הלידה, ובחלק מהמקרים זה הופך לדיכאון של ממש. מה הגורם לכך? מדוע חשוב לאבחן זאת? איך אפשר לטפל בדיכאון? המומחים עונים על כל השאלות החשובות.

דיכאון אחרי לידה
תמונת אילוסטרציה

היריון ולידה נתפסים באופן אוטומטי כאירוע מרגש ומשמח, אך כפי שיודעת כל אישה הנכנסת להיריון, אין מדובר בתהליך בו כולן מרגישות כל הזמן שמחות ומאושרות. למעשה, מדובר ברכבת הרים של רגשות עוצמתיים מתמיד, היכולה להסתיים בתום ההריון עם מה שנהוג להגדירו בתור "דכאון לאחר לידה".

דלדול משאבים ופחד
"זה מתחיל בדכדוך", מסבירה ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי ומרצה באוניברסיטת בר אילן. "הדכדוך הוא נחלתן של רוב היולדות, אולם עבור חלק גדול מהן תקופת הדכדוך המלווה בעייפות, חולשת הגוף ומצבי רוח משתנים, חולפת לה תוך שבוע עד שלושה שבועות מרגע הלידה.
"לדכדוך ולמצבי הרוח המשתנים בתכיפות אחראים ההורמונים המופרשים והמאמץ העצום המאפיינים את תהליך הלידה. הנורה האדומה, נדלקת כאשר תקופת הדכדוך מתמשכת ואף מחמירה מעבר לשלושה שבועות.

"מדובר במצבים בהם האישה מפחיתה את התפקוד מיום ליום, מגלה אפאתיות למתרחש סביבה, חוסר סבלנות לתינוק או לילדיה האחרים במשפחה, התקפי בכי והסתגרות. ישנם מקרים רבים בהם קיימת התרחקות גם מבן הזוג וקושי לקיים מערכת יחסים תקינה אף עם חברים או בני משפחה אחרים".
הרפואה הסינית והרפואה המערבית, כל אחת בניסוח ובמונחים שלה, מסכימות כי הגורם הבסיסי הוא התדלדלות משאבים, אומר ד"ר זיו בר, הומיאופת ורופא ברשת מרפאות כללית רפואה משלימה. "ההריון דורש מהאם כוחות ואנרגיה. במונחים סיניים היא צריכה ליצור צ'י חיים חדש. לאחר תקופת ההריון, במקום לזכות למנוחה וחופשה כדי למלא מצברים, היא מגויסת למשימה יותר קשה ויותר מפחידה של גידול התינוק. לפי ההומיאופתיה, נוספת לקשיים אלה גם התמודדות עם תהליכים חוזרים של פרידה ואובדן – השינוי המהותי בכל החיים שמתרחש עם ההפיכה לאימא. חוסר אנרגיית החיים והעדר אפשרות לחדש אותה מוליכים לתסמינים שאנו מכנים דיכאון שאחרי לידה".

חשוב מאוד ללכת לטיפול
תופעת הדכאון לאחר לידה לא היתה מדוברת באופן מלא וגלוי עד לאחרונה. לדברי ד"ר קגן, נשים נהגו להסוות את תהליך הדיכאון והרגשות השליליים של האם לתינוקה, מאחר ורבות מהן היו מרגישות בושה ותחושת כישלון. "אותן נשים היו מגיעות לביקורים בטיפת חלב לבושות היטב, נקיות ומאופרות, בעוד בביתן הן לא התקלחו שבוע ולא יצאו מפתח ביתן. היו נשים שגם הקפידו 'לשחק' את האם הטובה כאשר היו ביקורי משפחה או חברים מהם לא ניתן היה להתחמק".

בשנים האחרונות גדלה המודעות לנושא ויותר נשים פונות לעזרה מקצועית. "יחד עם זאת, אנו רואים עדיין שהפנייה לאנשי מקצוע הינה תלוית תרבות וידע בתחום", אומרת ד"ר קגן.
החשיבות לפנייה לטיפול גבוהה, מסביר ד"ר בר. "דיכאון שאחרי לידה, בדומה לדיכאון רגיל, מביא לירידה ברצון ובעשייה, אשר עלולים לפגוע באיכות הטיפול בתינוק. רגשות אשם אופייניים לדיכאון, ואלה יחמירו עם חוסר היכולת להעניק לילד את מלוא צרכיו. האם יכולה להיעשות אדישה ולהתנכר לתינוק, או גרוע מזה – להאשים אותו ולפגוע בו.
"דיכאון לאחר לידה שאינו מטופל היטב ובמהירות יקבל ביטוי מושגי מאוד מוחשי ויהפוך לתחושת כישלון ופגיעה קבועה בביטחון העצמי ובתפקוד – האם תנציח את המצב ותתפוס את עצמה כבלתי מתאימה להיות אימא ובכלל בלתי כשירה להתמודדות עם משימות מורכבות".

שיחה וצמחי מרפא
הטיפול בדיכאון אחר לידה יכול לשלב אלמנטים שונים, החל מפסיכולוגיה וכלה בצמחי מרפא. "מחקרים הראו את היעילות של הדיקור הסיני כאמצעי לטיפול בדכאון לסוגיו השונים", אומר ד"ר בר. "התגובה לטיפול מהירה ושוות ערך לתגובה לטיפול תרופתי. הצמח היפריקום פרפורטום יכול לסייע, ויש לו פעילות גם נגד דיכאון וגם נגד חרדה. השילוב יעיל במיוחד, משום שחרדה נמשכת היא אחד הגורמים המביאים להופעת הדיכאון לאחר לידה. מאחר שהקושי הבסיסי הוא רגשי, מקובל לשלב טיפול במגע שיעניק תמיכה מיידית. שיאצו, רפלקסולוגיה ועיסוי הוליסטי יביאו באמצעות כוחו המרפא של המגע להקלה של המתח ושיפור של מצב הרוח".

מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע? ד"ר קגן אומרת כי "כאשר אחת או יותר מהתופעות הבאות ממשיכות להתקיים מעבר לשלושה שבועות, יש לפנות מיד לאיש מקצוע, גם אם היולדת משכנעת את הסובבים אותה כי היא בסדר: מצבי רוח משתנים בקיצוניות, עצבות ובכי, קושי לתפקד בבית עם התינוק או הילדים האחרים בבית, ירידה בתאבון, שיח שלילי על התינוק, חוסר אונים והסתגרות".




הדפסה