מרגע הלידה התינוקות שלנו מתחילים להתפתח, לומדים אט אט לזוז, לתקשר וליצור יחסי גומלין עם הסביבה שלהם. רגע לפני שנבין מה קורב בכל שלב, בדקנו איך בוחנים המומחים את התפתחות התינוקות ומתי צריך להתחיל לדאוג. הפעם: מה קורה בין גיל 6 חודשים לשנה, ואיך נוכל לעזור לו בתהליך

האבולוציה של הקטנים - הקדמה
האבולוציה של הקטנים - מלידה עד 3 חודשים
האבולוציה של הקטנים - 3 - 6 חודשים

התפתחות תינוק 6-12 חודשים
תמונת אילוסטרציה

השלב השלישי בהתפתחותו של כל תינוק נבחן בין גיל חצי שנה לגיל שנה. כזכור, תהליך ההתפתחות של התינוק מתחלק לארבעה תחומים עיקריים: התפתחות מוטורית, התפתחות החושים, התפתחות קוגניטיבית/שכלית והתפתחות חברתית, כפי שמסביר ד"ר דניאל שינהר, כירורג ילדים מבית החולים "שיבא" תל השומר, הומיאופת מודרני מהמרכז הרפואי ג' ברמת אביב ג' ומנהל פורום רפואת ילדים באתר doctors. לכן, כאשר אנו בוחנים את השינויים הצפויים, נבחן אותם בחלוקה לארבע קבוצות אלו. זוהי תקופת חייו הראשונה של התינוק בו ניתן לראות באופן מובהק התפתחות בכל ארבעת התחומים הללו.

התפתחות קוגנטיבית
גיל חצי שנה ועד שנה זו התקופה הראשונה בה בוחנים את ההתפתחות הקוגנטיבית של התינוק. בחינה זו נעשית סביב גיל 7 חודשים, והיא אמורה לבוא לידי ביטוי בשלוש צורות שונות. הראשונה היא היכולת של התינוק למצוא חפצים שהוחבאו באופן חלקי. השניה היא חקירה של התינוק את הסובב אותו בעזרת הידיים והפה. צורת ההתפתחות הקוגנטיבית השלישית היא מאבק שיעשה התינוק במטרה להגיע לחפצים שמחוץ להישג ידיו.

התפתחות חברתית
הסימנים להתפתחות החברתית החלו להבחן לראשונה בגילאי 3 עד 6 חודשים. בתקופה זו בחייו של התינוק – ליתר דיוק בגיל 7 חודשים - ממשיכים לבדוק את ההתפתחות החברתית שלו, וזאת בעזרת מדדים נוספים. אחד המדדים הוא היכולת של התינוק ליהנות ממשחק חברתי. מדד אחר הוא ההתעניינות שהתינוק מביע בדמויות במראה. מדד שלישי הוא התגובות הרגשיות של התינוק להבעות פנים של אנשים אחרים.

התפתחות מוטורית
בגיל 7 חודשים נבחנת גם התפתחות המוטורית של התינוק. סביב גיל זה בוחנים את היכולת של התינוק להתהפך משכיבה על הבטן לשכיבה על הגב – ולהיפך. התינוק בגיל זה גם מתחיל לשבת. הוא עושה זאת בתחילה עם תמיכה ובהמשך באופן עצמאי. ההתפתחות המוטורית שלו בגיל זה אמורה לבוא לידי ביטוי גם ביכולת שלו לשאת את משקל גופו על הרגליים, כמו גם היכולת שלו להעביר חפצים מיד ליד. בנוסף, האחיזה שלו בחפצים משתפרת.

התפתחות חושית
חוש השמיעה וחוש הראייה ממשיכים להתפתח בגיל זה. בהתאם, סימנים חדשים ונוספים נבחנים בתקופה זו כדי להעריך את מידת ההתפתחות החושית של התינוק.
בכל הקשור לחוש הראייה, לתינוק יש ראייה בצבע מלא. בנוסף, לתינוק יש יכולת לראות למרחוק, והוא מסוגל להבחין בחפצים נעים ולזהות אותם.
בכל הקשור לחוש השמיעה, התינוק בגיל 7 חודשים מגיב לשמו כמו גם למילה "לא", והוא מזהה רגשות לפי טון הקול. בנוסף, בוחנים האם התינוק מגיב לקול על ידי השמעת קול משל עצמו. הוא אמור להשתמש בקולו בעוד צורות: להביע שמחה או כעס. גם המלמול שלו הופך מורכב יותר.
 
צעצועים שעוזרים להתפתחות
בכל שלב בהתפתחות התינוק ישנם צעצועים שמטרתם היא לעזור לתינוק לפתח את היכולות שלו בזמן שהוא נהנה. "בגיל חצי שנה ועד שנה, חלות התפתחויות גדולות. התינוק לומד לתפעל וליהנות מצעצועים מגוונים בשימוש הולך וגובר בידיו. הוא נהנה מכל היבט של משחקי 'קוקו' ולומד על הקשר שבין פעולה לתוצאה", מסבירה יעל כץ, פסיכולוגית התפתחותית ויועצת לרשת שילב. כדאי לדעת כי מרבית הצעצועים שתרכשו עבורו בתקופה זו, ימשיכו להעסיק אותו גם בתקופת הגיל הבאה.

אז מה כדאי לקנות לילד בחודשים אלו של חייו?
1. נשכן לשיניים
2. צעצוע לעידוד זחילה
3. אקטיביטי סנטר
4. חיות "קופצות"
5. צעצוע להתאמת צורה בסיסי, המשמש כ"הכנסה והוצאה"
6. מגדל כוסות
7. כדורים בגדלים שונים
8. ספר עם דפים קשיחים, עדיף כזה העוסק בחיות
9. צעצוע לאמבטיה, כגון ברווזים, כדורים שקופים וכו'

הדפסה