בן חצי שנה או בן ארבע, אין זה משנה - לתת לילד החולה תרופה זו פעולה לא פשוטה. איך מתגברים על הקושי ועוזרים לילד להבריא?

ילדים ותרופות
תמונת אילוסטרציה

כאשר הילד חולה, זו התמודדות מורכבת עבור ההורים. ככל שהילד צעיר יותר, כך קשה להבין את המצוקה שבה הוא נמצא, וההורים נמצאים בחוסר אונים. גם אם כבר הבנו מה מציק לו ומצאנו את התרופה שתוכל לעזור לו, אין זה בטוח שהוא יסכים לקחת אותה – דבר העשוי להגביר את חוסר האונים של ההורים ולהחמיר את המצב.
"ילדך אינו חריג - רוב הילדים מסרבים לקבל תרופה", מסביר ד"ר גרוס משה, רופא ילדים מומחה בלאומית שרותי בריאות מחוז מרכז. "התרופות ברובן אינן טעימות, קשה לבלען או שהן מכאיבות, אם מדובר בזריקות". אז מה עושים?

לא תמיד צריך לקחת תרופות
הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לוודא שהתרופה אכן הכרחית. בל נשכח כי לתרופות יש לרוב תופעות לוואי, וההתנגדות של הילדים לקחת אותה עשויה לעיתים להישען על אינסטינקטים ביולוגיים טהורים. לפיכך, כדאי לבחון אלטרנטיבות מתחום הרפואה הטבעית, ובמקביל לוודא עם רופא הילדים את חשיבות לקיחת התרופה הקונבנציונאלית.
"לא כל התרופות הנרשמות על ידי רופא הן מתחייבות", מסביר ד"ר גרוס. "הרופא לא אחת נתון ללחץ ההורים 'לתת משהו'. לכן, תמיד תבררו האם באמת התרופה נחוצה, האם ניתן לוותר אליה או האם מותר לדלג על נטילות. לדוגמא, בררו עם הרופא מתי חשוב להוריד את החום, עד כמה להתעקש עם הילד ליטול את התרופה, האם צריך להילחם בנזלת או בשיעול בעזרת תרופה, כמה ימים חייבים להתמיד במתן האנטיביוטיקה וכד'".
 
תינוקות: השתמשו במזרק ובפתילות
אם המצב דורש לקיחה של תרופה זו או אחרת, יש דברים שתוכלו לעשות כדי להקל על השלב הקשה. הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא להבדיל בין ילדים קטנים לבין תינוקות. כאשר מדובר בתינוקות, מרבית התרופות מגיעות בסירופ. הדרך הטובה למתן סירופ היא שימוש במזרק הישר לפה. בדרך זו קל למדוד את הכמות הנחוצה וקל לתת אותה לתינוק. אם אין לכם מזרק, השתמשו בפטמת הבקבוק ומלאו אותה בתרופה.
ניתן לערבב את התרופה עם מעט נוזלים בבקבוק, אם כי זו פעולה פחות מומלץ כי קשה לוודא שאכן כל המנה נבלעה. בנוסף, אפשר להשתמש בפתילות, במידת הצורך.

ילדים: קודם כל הסברים
ילד גדול יותר ירצה להבין מהי המחלה ומדוע הוא זקוק לתרופה המגעילה אותו. לכן, הדבר הראשון שיש לעשות הוא להסביר לו במה מדובר." "התרופה חייבת להילקח", זה המסר החד משמעי שהורה צריך להעביר לילד", אומרת צפי מן, מנחת קורס הכנה להורות במכון אדלר. "כדאי להורה להסביר את הרציונל וההיגיון שבנטילת תרופה למען שמירת הבריאות למען החלמה. רצוי שהילד ידע שאיננו רוצים לכפות עליו את מתן התרופה אלא דואגים לשלומו ובריאותו. כאשר ההורה נחוש, עקבי, חד משמעי, הגיוני ושלם עם המסר שהוא מעביר, יש סיכוי טוב שהתרופה תילקח".
"כאשר מדובר בילד בוגר שמבין, חשוב להסביר לו את משמעות נטילת התרופה תוך הצגת תועלות", אומרת איה הוד, נטורופתית מוסמכת ומנהלת מרכז לרפואה משלימה. לדוגמה, 'אתה תרגיש טוב יותר', 'תוכל לצאת לשחק בחוץ', 'הכאבים יעברו' וכד'. כמו כן, חשוב להכין אותו מראש לעובדה, כי טעמה של התרופה לא נעים וכי שתיית מים תעביר את זה מייד".
ד"ר גרוס ממליץ שלא לחכות עם ההסברים למחלה עצמה, אלא להיערך לכך לפני כן. לדוגמא, שחקו עם הילד במשחק רופא וחולה בעזרת צעצועים ובובות מתאימות, כדי שהנושא לא יהיה לו זר כאשר הוא יחלה.

לא לשכוח פרסים
כאשר הגעתם למצב בו הילד חולה, רכשו תרופה שתתאים בטעמה לטעם הילד, במידת האפשר. כאשר אתם באים לתת לילד את התרופה, חשוב לשמור על קור רוח - הורה שמתעצבן רק יקשה על הילד ויעורר בו התנגדות שתקשה על הסיטואציה.
במקרים כאלו עדיף המזרק על כפית, שכן כך תדעו האם כל התרופה נבלעה או לא. עדיין ניתן להשתמש בפתיליות, ואם הילד מעדיף אותן, סימן שהוא לא אוהב את התרופה.
דרך נוספת היא להסתיר את התרופה בתוך מעדן - כך הילד לא ידע על קיומן. עירוב התרופה במיץ עוזר קצת לטעם הרע של התרופה. במקרה זה עדיף לתת את התרופה ומיד אחרי משהו מתוק. האמבטיה היא זירה טובה למתן תרופות.
לאחר הנטילה לא לשכוח מחמאות ועידוד, וכן, אפילו מתן פרס.

הדפסה