למרות שלל העיסוקים, העבודות והמחויבויות, חשוב ליצור זמן שבו המשפחה נמצאת ביחד. המפגש המשותף מפוגג מצוקות, פותר בעיות והופך את ההורות למהנה יותר.

family1
תמונת אילוסטרציה

עייפות, תסכול ורדיפה אחרי הזנב של עצמן, זו המציאות של אמהות רבות שאני פוגשת במרוצת השנים. כאשר אנו נפגשות לפגישות אימון, בשלב מסויים מגיעה השיחה לכך שאין להן זמן לכל הדברים שהן אמורות לעשות.
למרות השינויים, המציאות במרבית הבתים בישראל היא כזו שהאם היא שמנהלת את הבית. אלא שבמקביל מצופה מנשים לעשות הרבה דברים נוספים, כולל להגשים את עצמן, לטפח את עצמן, להשקיע בזוגיות ועוד. הוסיפו לכך את העובדה שאנחנו כבר לא גרים בחמולות וזוגות צעירים מקבלים פחות עזרה מאשר בעבר, וגם את העובדה ששעות העבודה של רובנו התארכו.
התוצאה של כל זה היא עומס גדול. בסופו של דבר, מי שמשלם את המחיר, הם הילדים. הם מקבלים פחות זמן ותשומת לב מההורים שלהם, וגם כשזה כבר קורה, ההורים עייפים וטרודים. מאחר והורים רבים מוותרים על תחביבים, בילויים ומפגשים עם חברים, שמחת החיים הולכת לאיבוד. במציאות כזו ההכלה וההקשבה הופכות להיות בלתי אפשריות, כי אם אין לי את עצמי אני לא יכולה לתת לאחרים, גם אם מדובר בילדים שלי.
זו תמונת מצב מאוד עגומה ורוב המשפחות חיות כך. ההבנה שמשהו לא בסדר מתרחשת, אם בכלל, כאשר לאחד הילדים מתגלית בעיה כמו הפרעת קשב וריכוז, רגרסיה בהרטבה בלילה, בררנות באוכל וכד'. אלו לרוב סוגיות שדרכן הילד אומר "תסתכלו עליי, אני כאן". הרבה פעמים, רק לתת להם זמן ותשומת לב פותר את הבעיות. אז קבלו כמה טיפים מאד משמעותיים שיעזרו לכם בזוגיות, אתם גם מוזמנים להעשיר את הידע שלכם בנוסף באמצעות טיפים לזוגיות מאושרת ועצות לזוגיות טובה מאת יורם מידן מנחה לאינטימיות וזוגיות.

טיפים לניהול זמן משפחתי
אין שיחות טלפון וטלוויזיה
זמן משפחתי זה זמן שבו לא עושים שיחות טלפון, לא צופים בטלוויזיה או מפעילים את ה-DVD. אפשר לשים מוזיקה ברקע, אבל היא צריכה לאפשר זמן משפחתי איכותי. בזמן כזה לא חייבים ללכת לג'ימבורי או לאכול במסעדה, מספיק שיושבים ביחד בבית על השטיח, מרכיבים פאזל, צוחקים ומדברים על היום של כל אחד מבי המשפחה. רוב ההורים אומרים לי "אני לא יכול לנתק את עצמי מהעולם כי אני מרכיב פאזל", ואני אומרת שלא חייבים להתנתק לארבע שעות, אפשר גם חצי שעה.

תכנון זמן משפחתי
לא צריך עוד שעה ביום, אנחנו צריכים  ללמוד להתנהל נכון יותר ב-24 השעות שיש לנו.
לכן לירון גור שטייגמן יצרה לוח מגנטי ומחיק לניהול זמן המשפחה. בתחילת כל שבוע מסדרים אותו ביחד עם כל בני הבית. הלוח מגיע עם הוראות ובהם יש דגש על כל אחד מהזמנים - זמן איכות, זמן ארוחה משפחתית ועוד.
חשוב להקפיד לתת במהלך השבוע זמן איכות לכל אחד מהילדים. למשל, אם יש ארבעה ילדים במשפחה וקובעים שביום שלישי יש זמן עם הילדים, בכל שבוע ילד אחר מקבל את הזמן הזה והכל כתוב ומתוכנן מראש. לשם כך משתמשים במגנטים, כל אחד בצבע אחר המייצג את כל אחד מבני המשפחה. זה אומר שיש מגנטים לזמן אמא ולזמן אבא, זמן שבו גם הם עושים לעצמם את מה שהם רוצים. כך, הלוח המשפחתי מעניק בהירות ותחושה של ביטחון לילדים – הם יודעים מתי לכל אחד יש את הזמן שלו, מתי הזמן של כל המשפחה ביחד ומתי ההורים לא יהיו, אבל סבא וסבתא כן. בכך שלכל אחד יש את הזמן שלו, הם גם לומדים שוויוניות במשפחה. נכון שיש דברים בלתי צפויים ויש להם מקום בלוח הזמנים, אבל כשאנו מתכננים זה הרבה יותר קל.



ארוחות משפחתיות
ליצור זמן לארוחה משפחתית, בנוסף לארוחה של יום שישי, עם כל הילדים. חשוב לבחור בשעה סבירה שבה כולם יושבים יחד, מדברים ואוכלים. מטעמי ייעול, לכאורה, זה לרוב לא קורה ואז הילדים לומדים שאין ביחד וכל אחד לעצמו. בנוסף, כל היום יש התעסקות בבית סביב האוכל, כי אין ארוחה משותפת. זמן של ארוחה משפחתית נועד לייעל מחדש את הזמן, כך שמתעסקים עם הארוחה פעם אחת וכולם אוכלים ביחד. זה גם מלמד לאכול בריא וטוב, לא בעמידה על הדרך אלא בישיבה, ואם יש סלט הילדים לומדים לאכול ירקות.

בילוי עם סבא וסבתא
בגלל שסבא וסבתא הם לרוב צעירים יחסית, עסוקים ולא תמיד רוצים לעזור, חשוב ליצור זמן שלהם עם הנכדים, גם אם למטרת בילוי בלבד. זה חשוב כדי שהם יהיו חלק מהמשפחה ומחיי הילדים, במיוחד הילדים הקטנים. בנוסף, זה מאפשר מצב שבו הילד מקבל זמן איכות, אף על פי שההורה לא פנוי. בזמן הזה ההורים יכולים להתפנות לעשות דברים אחרים.

ילדים עוזרים במטלות הבית
רוב הנשים מעדיפות לעשות כלים ולנקות כשהילדים ישנים או נמצאים אצל חברים. התוצאה היא שהילדים לא נחשפים לעבודות הבית. כאשר הם גדלים, הם הופכים להיות מפונקים וכשמבקשים מהם לסדר את החדר, למשל, הם לא מבינים למה. לכן חשוב לטפל בבית כאשר הילדים נמצאים, ולתת להם משימות. השיתוף הזה גם נותן להם תחושה של שייכות למשפחה וביטחון.

כדאי לזכור כי בסופו של דבר רובנו בחרנו בהורות כי באמת רצינו בזה. לכן, עם עומס המחויבויות שיש לנו, חשוב להשקיע כדי שזה יהיה כיף.



* הכותבת הינה מאמנת לנשים ולאימהות, http://www.kelim.biz/
הדפסה