באילו מצבים עושים זירוז לידה? כיצד ההליך הזה מתבצע? האם יש בו סיכון כלשהו? והאם יש לרפואה המשלימה מה להציע נושא? כל התשובות לשאלות בנושא חשוב זה

Depositphotos 78963450 original Small
תמונת אילוסטרציה

באילו מקרים מזרזים לידה?
זירוז לידה הוא כלי התערבותי ביד הרופא במטרה לקצר את משך ההיריון, כלי בו עושים שימוש כאשר נשקפת סכנה לאם או לעובר מעצם המשך ההיריון.
ישנם מצבים בהיריון בהם, אם אנו ממשיכים את ההיריון, עלול להיגרם לאם נזק. הדוגמא הכי שכיחה לכך היא ירידת המים – אחרי שיורדים המים יש קשר רציף בין החלל החוץ-גופי לבין הרחם, שעלול לגרום להתפתחותם של זיהומים בגוף האישה. זיהומים אלה יכולים לפגוע באישה ובעובר ולהביא לסכנת חיים, ובמצבים כאלה נהוג לבצע זירוז.
ישנם מצבים אחרים בהם אנו מבצעים זירוז לידה. למשל, כאשר יש לאם מחלת רקע מורכבת שעלולה להחמיר לקראת סוף ההיריון. לדוגמא, מחלות כליה ולב אינן קשורות בהיריון עצמו, אבל ההיריון עלול להחמירן. לכן, כאשר העובר מגיע לבשלות, אנו מפסיקים את ההיריון באופן מלאכותי ומיילדים את האישה.
בנוסף, ישנם מצבים המתרחשים בהיריון שעלולים לסכן את האם. מצבים אלה מביאים אותנו לבצע זירוז לידה. אחת הדוגמאות היא התפתחות של רעלת היריון, המסוכנת גם לאם וגם לעובר.
עם זאת, במרבית המקרים אנו עושים זירוז לידה על מנת למנוע סכנה לעובר. ישנה שורה של מצבים בהם עדיף לעובר לצאת מהסביבה הרחמית - כאשר השלייה אינה מתפקדת, כאשר הוא אינו צומח דיו, כאשר יש סביבה עוינת ברחם כגון זיהום, או כאשר העובר מגיע לבשלות מלאה וקיימת סכנה מוחשית לעובר בעצם הימצאותו ברחם.
דוגמא נפוצה למצב בו העובר כבר בשל ויש צורך בזירוז לידה היא כאשר מגיעים לשבוע ה-42 להיריון. בשלב הזה העובר לא ממשיך להתפתח, אך הוא עלול להינזק אם ההיריון נמשך. לכן, כאשר מגיעים לשבוע זה מבצעים זירוז גם אם האם והעובר מרגישים טוב. זירוז זה מכונה זירוז מניעתי.

דרכים שונות לזירוז לידה
חומרים המופרשים בגוף האישה באופן טבעי מכינים את צוואר הרחם והרחם לקראת לידה. לאחר שהם מופרשים, מתחילה התכווצות רחמית לא סדירה הגורמת בסופו של דבר לצירים המובילים ללידה.
בזירוז לידה אנו מנסים לחקות את התהליך הטבעי הזה, ולכן השלב הראשוני בזירוז לידה הוא הכנת הרחם. דבר זה מתבצע בעזרת חומרים הנקראים פרוסטה גלנדינים, ואנו משתמשים בהם בשתי דרכים.
דרך אחת היא לגרום לגוף להפריש אותם. הדבר נעשה באמצעים מכאניים בעיקר. אחד מהם נקרא הבשלת קרומים (סטריפינג). הוא מתבצע במהלך בדיקה וגינלית, כאשר האצבע של הבודק מבשילה את קרומי השפיר ומפרידה אותם מדופן צוואר הרחם. בתגובה צוואר הרחם מפריש את אותם החומרים המתחילים את תהליך הלידה.
אפקט מכני אחר מושג על ידי ניפוח בלון בצוואר הרחם, הגורם גם הוא להפרשת פרוסטה גלנדינים על ידי גוף האישה.

בדרך השנייה אנו משתמשים בתרופות : טבליה לנרתיק, ג'ל או טמפון מיוחד שנמצא בתוך הנרתיק במשך 24 שעות ומשחרר באופן מדוד וקבוע כמות מזערית של פרוסטה גלנדינים באזור צוואר הרחם.
 
במקרים לא רבים הפרוסטה גלנדינים, אשר שימשו להכנת צוואר הרחם והרחם, גורמים גם להתפתחות של צירים ולידה. אם הלידה לא התפתחה, בשלב הבא בתהליך עלינו לגרום להופעה של צירי לידה. שלב זה מתבצע בעיקר באופן תרופתי. לרוב יש צורך להוסיף פיטוצין, העתק של הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח. הפיטוצין ניתן דרך הווריד בצורה מדודה והוא מביא לצירים.

לאחר שכבר נעשה קיצור של צוואר הרחם, ישנם פתיחה טובה וצירים, אנו מוסיפים לעיתים בקיעה יזומה של שלפוחית מי השפיר, כדי להגיע ללידה.  

בכל הקשור לרפואה משלימה, ישנם דיווחים על דיקור סיני הגורם להתפתחות של לידה וכן שתייה של סוגי תה מצמחים שונים המובילים לגירוי הרחם. יש יולדות שאומרות שזה עובד ואחרות אומרות שלא, אך קשה להתייחס לזה מדעית, כי חסרים מחקרים טובים בנושא.

האם יש סיכונים בזירוז לידה?
אחת השאלות הנשאלות היא ביחס לסיכונים. בהתחשב בכך שזירוז לידה נעשה לרוב במצבים בהם יש סכנה לאם או לעובר, הסיכון בזירוז לידה הוא קטן ביחס למצבים אלו.
כדאי לדעת שכאשר משווים נשים שעברו זירוז לידה לנשים שעברו לידה רגילה, שיעור הניתוחים הקיסריים והלידות המכשירניות זהה. כלומר, ייתכן שתינוקות שעברו זירוז לידה נולדים יותר בניתוחים קיסריים, אבל לא כתוצאה מהליך הזירוז; הסיבה לזירוז לידה היא הסיבה גם לניתוחים קיסריים.
לסיכום, זירוז לידה הוא הליך בטוח לחלוטין, אבל הוא צריך להיעשות כאשר ישנן סיבות לעשות זאת.


* הכותב הינו סגן מנהל בית חולים ליס ליולדות ומנהל מיון נשים ליולדות במרכז הרפואי תל אביב
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב