הלידה המתקרבת דורשת היערכות מיוחדת, רצוי כמה חודשים מראש. שהצירים לא יפתיעו אתכן.

מתכוננים ללידה
תמונת אילוסטרציה

"לידה היא מצב מאוד מיוחד של האישה", אומרת ד"ר דגנית סמואל, מומחית ברפואת נשים והריון ומנהלת מרפאת מומחים ברמת אביב. "זהו מצב בו האישה נחשפת באופן מוחלט, כל המגננות שלה יורדות ואתה רואה אותה כמו שהיא. האישה חשופה לסערות רגשיות, כמו גם לכאב אדיר שלא חוותה קודם, בהנחה שהיא לא קיבלה זריקת אפידורל. אם כן, הדברים נראים קצת אחרת.
"רמת החשיפה חריגה גם היא. אישה שוכבת בחדר לידה וכל פעם נכנס מישהו ובודק אותה במקום הכי אינטימי, פרטי, שמור ואישי שיש לה, מקום שבדרך כלל לא חשוף לעיני כל, לא פתוח לחדירה של כל מי שחולף. חשוב לציין שהיום המודעות לדבר הולכת וגוברת, והגישה בעד השמירה על פרטיות האישה מתגברת. בעבר זה היה מצב מאוד קשה לאישה".

לפעמים הלידה לא באמת מתחילה
בזמן שהגישה הרפואית למצב הלידה הולך ומשתנה – לטובתנו הנשים מומלץ לא לשבת בחיבוק ידיים ולחכות ליום החשוב. לא רק הרופאים צריכים ללמוד כיצד לעזור לנשים ביום הלידה שלהן – גם לנשים ולבני זוגן יש לא מעט דברים ללמוד טרם הלידה.
"יש כמה דרכים בהן אישה יכולה לדעת כי הלידה שלה התחילה, אומרת ד"ר נגה פורת, יו"ר החברה הישראלית לרפואת נשים בקהילה. "האחת, כשמתחילה ירידת מים, או אז היא יודעת שהתהליך החל. ההנחיה של בתי החולים היא להגיע למיון יולדות מיד אחרי שירידת מים התחילה. זה המקרה הקל, כי אי אפשר להתעלם מירידה דרמטית של מים. מעבר לזה, יכולים להיות צירים הולכים ומתגברים ואז האישה פונה לחדר לידה. יש נשים הפונות מוקדם מדי, עם יציאת פקק רירי המצוי בצוואר הרחם, אבל זה שלב מאוד התחלתי שלא בהכרח קורה בסמוך ללידה, ואז האישה בדרך כלל משוחררת הביתה".

להכיר את חדר הלידה טרם הלידה
במטרה להיערך לרגע המכריע, אפשר להצטרף לקורס הכנה ללידה. ישנם קורסים המועברים באופן פרטי, אחרים מועברים על ידי בתי החולים. "במהלך הקורסים מקבלים סוג של הכנה, המיועדת לתת לאישה מושג לקראת מה היא הולכת ואיך להתכונן לזה", אומרת ד"ר סמואל. "יש דברים פרקטיים שעליה ללמוד, כמו מה לארגן ללידה, מה להביא איתה, איך לנהוג בכל אחד מהמצבים, לפני אפידורל ואחריו, איך להקל על כאבים, איך לנשום וללחוץ נכון.
"בקורסים של בתי החולים היא יכולה להתקשר לחדר הלידה ולתאם סיור, על מנת להכיר ולדעת את המקום. בקורס של בית החולים מסבירים איך הלידה עובדת בבית החולים בו תלד. מצד שני, בקורסים פרטיים יש מקום לשאלות יותר פרטיות ודברים המעניינים את הזוג לגבי האינטראקציה ביניהם, כל מה שחשוב להם באופן אישי ולא תמיד נעים לשאול או להתייחס אליו בקורסים גדולים יותר".
ד"ר פורת ממליצה לנשים להיערך ללידה שלהן ולהצטרף לקורס הכנה ללידה של בית החולים. "בקורס כזה מדברים על תהליך הלידה, עושים סיור בחדר הלידה ומכירים לאישה את הסביבה בה היא תלד, דבר שנותן לה תחושה של שליטה יותר גדולה, מאחר והיא מודעת למקום אליו תגיע".
ד"ר פורת ממליצה על הקורס במיוחד לפני לידה ראשונה. "אני בתור גינקולוגית עשיתי אותו 200 פעם עד שילדתי את בתי הבכורה, אבל כל אישה אחרת נמצאת במתח, זה מאוד לא פשוט". ד"ר פורת רואה בקורס כזה תועלת נוספת: הוא עשוי להרגיע את בן הזוג. "בן זוג בסיטואציה הזו בחרדה יותר מהאישה. כאשר הוא מגיע עם מידע והכוונה קודמים, הוא יוכל לתמוך יותר ולהקל על האישה, במקום להוות גורם שצריך לטפםל בו".


עדי תם, דולה ומטפלת מוסמכת ב"כולה", ספא לנשים בלבד, מספקת לאמהות העתידיות שישה טיפים שיעזרו לעבור את הלידה בקלות:

1. לקראת הלידה רצוי לבצע עיסוי פטמות, אשר מסייע בהפרשת אוקסיטוצין הגורם להתכווצות הרחם.
2. בחודש התשיעי מומלץ להרבות בקיום יחסי מין, המגבירים אף הם את הפרשת האוקסיטוצין.
3. יש לשמור על תנועתיות ולהגמיש את אזור האגן, באמצעות תרגילי יוגה להריון, טלטולי אגן וישיבה על שרפרף נמוך, אשר מכינים את האזור לקראת הלידה. חשוב לקבל ליווי מאיש או אשת מקצוע המתמחים בכך.
4. חשוב לתרגל נשימות בטניות נכונות לקראת לידה, אשר יסייעו בהתמודדות טובה עם כאב וללידה קלה יותר.
5. החל מהשבוע ה-36 מומלץ לשתות תה פטל המסייע להכנת הרחם ללידה.
6. תזונה נכונה ומאוזנת חשובה במיוחד - דגנים מלאים, ירקות ירוקים, קטניות ושתיית מים מרובה, כל אלו יסייעו גם במניעת תופעת העצירות הידועה בחודשים האחרונים של ההריון.

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב