תמונת אילוסטרציה
כל אישה הנכנסת להיריון מקדישה זמן ואנרגיה במטרה להחליט, היכן בבית חולים, בסיוע הצוות הרפואי, או אולי בבית בסיוע של דולה. אם היא בוחרת בבית חולים, היא בוחרת לא פעם את בית החולים המסוים – פריבילגיה ממנה נהנות בעיקר נשים במרכז הארץ, בו פועלים מספר בתי חולים בסמיכות יחסית.
אך תכנונים לחוד ומציאות לחוד. במקרים רבים הלידה מתחילה כבר בבית – למרות שההחלטה היא ללדת בבית החולים – או ברכב, בדרך לבית החולים עצמו. לא פעם נשים מוצאות את עצמן כורעות ללדת גם במקומות ציבוריים. מקרים מסוג זה מתרחשים בדרך כלל בלידה שניה והלאה, מסבירה גילה רונאל, דולה והמנהלת המקצועית של רשת דיאדה. "במקרים של נשים עם לידה ראשונה ארוכה ומורכבת מאוד, כאשר מתחילים הצירים בלידה הבאה, הן זוכרות לידה ארוכה, וברור להן שמדובר בהתחלה בלבד. הן לא יודעות שהתהליך עשוי להיות מאוד מהיר. הרבה פעמים, נשים אומרות 'אני עוד לא צריכה ללכת, אני בשלב מאוד מוקדם', ולמעשה הן בלידה עצמה.
"יש מקרים נוספים בהן הלידה מפתיעה באמת, שנוצרת לידה חפוזה. בלידות אחרות הרחם כבר מפתח רצפטורים להורמון המייצר את הצירים, והוא ידחוף את התינוק החוצה מהר יחסית".
חשוב להישאר רגועים
אם אתם מתמודדים עם מצב כזה, הדבר החשוב הוא לא להיכנס ללחץ. "צריך לנסות להיות רפויים ורגועים, כי המתח עובר לתינוק", אומרת רונאל. במקביל, כדאי לנסות ולהגיע לגורם רפואי. ד"ר בוריס פורמן, מנהל מרכז בריאות האישה של שירותי בריאות כללית בראשון לציון, אומר כי "הדבר הראשון שיש לעשות הוא לנסות להגיע לגורם רפואי קרוב – החל ממרכז לבריאות האישה וכלה בבית חולים – וזה לא משנה איפה האישה תכננה ללדת. אם אנו מדברים על ירידת מים פתאומית או צירים תכופים, עדיף שתהיה לה הדרכה של גורם מקצועי. הזמן משחק תפקיד מאוד חשוב".
כדי להתכונן לסיטואציה מסוג זה, חשוב שכל אישה בשלבי ההיריון המתקדמים, תחזיק בתיק שלה כרטיס מעקב הריון או פלט של הבדיקות שעשתה, מסמכים שיוכלו לעזור לצוות המטפל לקבל מידע הרלבנטי ליולדת. בנוסף, חשוב שעם האישה יהיו אנשים שהיא מכירה בסיטואציה מסוג זה. לשם כך חשוב מאוד שלאישה יהיו מספרי טלפון של האנשים הזמינים ביותר. "אם אין אפשרות להזעיק את בעלה", אומר ד"ר פורמן, "אז את אימא שלה, דודה או כל קרוב היכול לסייע".
לא לתת לתינוק ליפול
במקרים מסוימים, הלידה מתחילה ואין אפשרות להגיע לגורם רפואי. זה יכול לקרות כאמור באוטו, בבית או בכל מקום אחר. "חשוב ביותר ברגע הלידה לא להשאיר אותה לבד", מדגיש ד"ר פורמן. "אם אנו מדברים על המצב הכי קריטי, שהיא נמצאת במושב האחורי של האוטו ומתחילה לידה, יש לעצור את האוטו, לגשת אליה ולתמוך בה. לידה היא פיזיולוגית, היא מתרחשת. העובר הולך להיוולד, וחשוב שמישהו יתן תמיכה על מנת שהעובר לא ייפגע אחרי שהוא נולד".
כאשר ד"ר פורמן מתייחס לתמיכה הוא מדבר על חילוץ הכתפיים של התינוק, ובמקרים שהאישה לא יכולה לדחוף אותו החוצה, "באחיזה הכי קלה תופסים את העובר וקצת עוזרים לו לצאת". הדבר החשוב ביותר הוא למנוע ממנו ליפול לאחר שהוא יוצא לאוויר העולם.
לאחר מכן, לעטוף אותו כדי להגן על חום גופו. בשלב הזה אין צורך למהר לבית חולים, אומר ד"ר פורמן. במקביל, הוא מבהיר כי במצב כזה אין אפשרות לעשות פעולות נוספות כגון קשירה וניתוק חבל הטבור. "אפשר להמשיך בנסיעה רגילה ולהגיע לבית החולים, שם יסיימו את התהליך".