תמונת אילוסטרציה
השילוב בין קריירה לאמהות הוא אתגר בתקופתנו המודרנית. נשים רבות שמות לעצמן כמטרה לממש את הכישרונות שלהן בתחום העבודה, אך בעידן המודרני זה אומר שעות עבודה ארוכות, רבות ומתישות. כל זה אפשרי כל עוד אין ילדים, אך כאשר אלה מגיעים לעולם, השילוב הופך להיות קשה עד בלתי אפשרי.
אין זה פלא, אם כך, שכ-80% מהנשים עושות שינוי כלשהו קריירה שלהן לאחר הלידה, כך מעריכה רותי קרני הורוביץ, מנהלת ביה"ס אמנות הלידה להכשרת מדריכות להכנה ללידה ודולות, עורכת מנהלת ובעלים של האתרים אמנות הלידה ודולות.
העבודה מפסיקה לעניין
ראשית, בואו נתייחס לסוגיה המשפטית הקשורה בנושא. על פי החוק, לכל אחד מבני הזוג יש את הזכות להתפטר ממקום העבודה לאחר הלידה. את מכתב ההתפטרות ניתן להגיש עד תשעה חודשים לאחר הלידה, ואם אחד מבני הזוג בוחר לעשות זאת, הוא זכאי לפיצויים מלאים, כאילו פוטר מעבודתו. עם זאת, שימו לב: אם שניכם רוצים להתפטר, רק אחד מכם זכאי לקבל פיצויים. אחרי שהבט זה נעשה ברור, אנו נשארים על הדילמה עצמה. זכויות נשים בהריון היא נושא שלא כל הנשים נותנות אליו את הדעת ויודעות אותו לבוריו.
"אין ספק שנושא הקונפליקט בין קריירה להורות מטריד לא מעט נשים ומקבל משנה תוקף בילד הראשון וכאשר האישה מניקה", אומר דני עמית, פסיכולוג חינוכי במכון אדלר. "האם - שלרוב היא זו שמשמשת כדמות הראשית המטפלת בתינוק, למרות שלפעמים מדובר דווקא בצורך של הגבר להיות ההורה המוביל בטיפול - רוצה למצות את חווית ההורות עם התינוק החדש ולעתים מתקשה להיפרד ממנו אחרי מספר חודשים. לא מעט נשים חשות שהעברת הילד לידיים של מטפלת אחרת בגיל מספר חודשים היא חוויה קשה מידי, הן בשל הרצון שלהן ליהנות מחוויית ההורות והן מתוך תחושה שהתינוק יתקשה להיפרד מהן.
"בשל כך נשים רבות מנסות להאריך את חופשת הלידה ובהמשך מנסות לעבוד בגמישות שתאפשר את חווית ההורות. הדבר כרוך לא פעם במתחים ועייפות בשל הצורך לתפקד בשני ערוצים במקביל, כשבפועל אין תחושה של מיצוי ואין אפשרות להשקיע את מירב המאמץ באף אחד מהערוצים. האפשרות להתפטר אמורה כאמור לתת מענה לצרכים המנוגדים".
"אמהות אחרי לידה בדרך כלל עוברות שינוי מיקוד ועניין בחיים", מוסיפה קרני הורוביץ. "תחומי העניין שלהן משתנים, ובדרך כלל, אלא אם כן זו אמא קרייריסטית מורעלת, הלידה משנה לא רק את החיים הפיזיים אלא גם את סדרי העדיפויות שלה ומוקדי העניין, כך שהתינוק, שלומו, בריאותו, התפתחותו וההתמסרות לטיפול בו תופסים מקום שקודם היא לא העלתה על דעתה שייתכן ויתפסו".
הקונפליקט מופיע בעיקר בקרב נשים שעסקו במקצועות תובעניים במיוחד לפני הלידה, שהצריכו שעות עבודה ארוכות, דוגמת עורכות דין, נשים שעסקו במקצועות חופשיים ועבדו כעצמאיות או במשרות בכירות, היא אומרת. "ראשית, אף כיסא לא באמת יחכה לה, והיא יודעת שגם אם הכסא יחכה לה, הרי שהיא עלולה לאבד גובה במהירות אם לא תעסוק במקצוע שלה באינטנסיביות. לכן הרבה נשים אחרי לידה מוצאות את עצמן במצב של קונפליקט - להישאר בעבודה, להוריד אחוזי משרה, להמשיך בקריירה תובענית, או לעשות הסבה".
האם את אוהבת את הבית?
אז איך מקבלים החלטה? "כדאי לקחת מספר שיקולים בחשבון", אומר עמית. "הראשון והמובן הוא הנושא הכלכלי. עד כמה המשפחה יכולה להתמודד עם ירידה בהכנסה והאם הדבר לא יגרור הכבדה קשה מדי. שיקול נוסף קשור במידת החיבה של האם לעבודת ההורות ואחזקת הבית. חשוב שהאישה תבחן בשיקול דעת את אורח החיים הביתי, ותנסה להעריך עד כמה חוויית הסיפוק שהיא תחוש בבית, עדיפה על תחושת המיצוי העצמי הכרוכה בהמשך קריירה. חשוב להזכיר שלא כל הנשים נהנות מאורח החיים של גידול וטיפול בילדים באותה מידה, ובדומה לבחירת מקצוע גם כאן יש להתייחס לנטיות האישיות כמרכיב בשיקולים.
"מרכיב נוסף כרוך בהסתכלות לטווח הרחוק ובסיכויים של האישה למצוא עבודה לאחר שהתינוק יגדל. יש להניח שבשלב מסוים התינוק יעבור למסגרת של גן או משפחתון, ואז האם תשקול לחזור לעבודה מחוץ לבית. בכל מקרה כדאי שההחלטה על התפטרות תעשה בתאום עם בן הזוג, מאחר ולהחלטה זו יש השלכות על כל ההתנהלות המשפחתית, ויתכן שהבעל יידרש גם הוא לשינויים בהרגלי העבודה שלו, כגון חזרה מוקדמת מהעבודה, הצטמצמות כלכלית וכדומה".