תמונת אילוסטרציה
בשנת 2000 נוצרה מדיניות חדשה בארגון הבריאות העולמי, במסגרתה יש לעודד נשים להניק את תינוקן לאחר הלידה. המדיניות, שאומצה על ידי משרד הבריאות הישראלי ובתי החולים השונים, נוצרה לאחר שהצטברו הוכחות רבות בזכות החשיבות של ההנקה עבור האישה, התינוק והחברה כולה.
"יתרונות ההנקה לתינוק כוללים ירידה בחשיפה לזיהומים, הפחתה בדלקות אוזניים ודלקות ריאות, ירידה במקרי מוות בעריסה, ובהמשך ירידה בסיכוי לפתח סכרת נעורים, השמנה מרובה, בעיות בגדילה ואלרגיות", מסבירה ד"ר מירב בן נתן, מנהלת ביה"ס האקדמי לסיעוד ע"ש פט מתיוס, המרכז הרפואי הלל יפה, ומרצה באונ' תל אביב בחוג לסיעוד. חשוב לציין כי סיעוד מכוון לאחיות אקדמיות מוסמכות וד"ר בן נתן מתמחה בבריאות האישה בהקשר זה.
מהם יתרונות ההנקה עבור נשים? "ההנקה עוזרת לירידה במשקל, לכיווץ הרחם, ויש ירידה בסיכוי לפתח סרטן השד ככל שמשך ההנקה ארוך יותר. זה כמובן זול יותר מתחליפי חלב. בנוסף, תינוק חולה גורם להורים להעדר מהעבודה ומעמיס על הוצאות מערכת הבריאות, ולכן לחברה יש אינטרס גדול במניעת תחלואה".
כמעט כל אישה יכולה להניק
עיקר הקושי סביב הנקה איתן נשים מתמודדות, מסבירה ד"ר בן נתן, הוא בורות. "מלבד חוסר ידע מוחלט, נשים רבות מקבלות הסברים לוקים בחסר מצד נשים שבעצמן לא קיבלו הסברים. זה מביא למיתוסים רבים - שההנקה קשה, מסורבלת, שמרבית הנשים לא מצליחות להניק כי אין להן חלב אם.
"כל זה אינו נכון. ישנו מספר קטן של נשים שלא יכולות להניק, והכוונה היא לנשים העוברות טיפולי כימותרפיה, נשים עם סרטן השד או סרטן בבלוטת התריס, נשים עם איידס או צהבת פעילה על השד. שאר הנשים, אם יקבלו הדרכה נכונה, יוכלו להניק בלי קשיים ובצורה נכונה".
אז מה צריך לדעת כדי להניק נכון? "חשוב להתחיל בהנקה כבר בחדר הלידה. רפלקס המציצה של התינוק הוא מולד וחשוב שהוא יידע כמה שיותר מהר לתפוס היטב את הפטמה ולגרות אותה.
"ייצור החלב מגיע מגירוי הפטמה. הגירוי מוביל לייצור של הורמון בשם אוקסיטוצין, המביא לייצור של הורמון בשם פולקטין, המייצר את החלב. לכן, ככל שההנקה מתחילה מהר יותר, הגוף ייצר חלב במהרה. בנוסף, האוקסיטוצין, שתפקידו לכווץ שרירים, עוזר בכיווץ הרחם למצבה הטבעי".
בשבועיים הראשונים, אומרת ד"ר בן נתן, יש להניק כ-8-10 הנקות ביום כדי להגביר את ייצור החלב. "לאחר מכן מספר ההנקות קטן כי ההורמונים הרלבנטיים כבר נוצרים בכמות גדולה".
ההנקה חייבת להיות שווה. כלומר, 15-20 דקות בשד אחד, מנוחה, ואז עוד 15-20 דקות בשד השני. מאחר והתינוק מבצע את מרבית היניקה בשד הראשון, חשוב להתחיל את ההנקה הבאה בשד בו סיים התינוק לינוק בפעם הקודמת, כדי לעזור לזה להתרוקן מהחלב הנמצא בו.
עוד דברים שחשוב לדעת: להשתמש בפדים טובים כדי למנוע דליפה של חלב אם, וכן להצטייד בחזיית הנקה, עשויה 100% כותנה, ללא ברזלים. לבעלות חזה גדול מומלץ להשתמש בחזיה עם כתפיות רחבות ולבעלות חזה קטן גוזיה יכולה להתאים.
אחת התופעות המתרחשות ב-48-72 השעות שלאחר הלידה הוא גודש בשד. "זה קורה כי לא היתה הנקה נכונה או שההנקה לא החלה בחדר הלידה", מסבירה ד"ר בן נתן. "זה שכיח אם האישה לא מקבלת הדרכה נכונה. כדי למנוע זאת, לפני ההנקה להרטיב את השד עם מים חמים, לעשות עיסוי עדין עם היד ואז להניק. כך החלב משתחרר מהר והתינוק יונק את הכמויות שנשארו בשד".
לצרוך חלבונים ולוותר על עמבה
בצד הדרך להנקה נכונה, חשוב לשים לב בתקופה זו גם לתזונה. "אישה מניקה חייבת לשמור על תזונה מאוזנת והיא לא יכולה להיכנס לדיאטות דרסטיות, היכולות לפגוע בכמות החלב. הצריכה הקלורית המומלצת היא 2,500-2,700 קלוריות ליום, וחשוב לכלול את כל אבות המזון. צריכת החלבונים היא החשובה ביותר וכשאישה מרעיבה את עצמה הגוף אוכל את החלבונים של עצמו וזה פוגע גם בהרכב החלב.
"לגבי ברזל, אין צורך בתוספת מיוחדת, אבל מומלץ לכל אישה לאחר לידה, ללא קשר להנקה, לקחת תוסף ברזל ל-2-3 חודשים, בגלל השינויים הפיזיולוגיים שהיא עברה בהיריון ובלידה.
"בתקופת ההנקה מומלצת שתייה מרובה, מעל 2 ליטר ביום, וכמובן שאם האישה עושה פעילות גופנית יש לשתות יותר מכך. המים הם המשקה המומלץ ביותר".
ממה יש צורך להימנע? "אישה האלרגית למאכלים מסויימים צריכה להימנע מהם בזמן ההנקה, כי האלרגיות יפתחו נוגדנים שיעברו לתינוק. לפעמים יש תינוקות המושפעים ממזונות שונים שהאם אוכלת גם אם היא עצמה מעכל אותם ללא בעיה, והם עלולים לסבול עקב כך מגזים ואי נוחות בבטן. לכן לא מומלץ לנשים במהלך ההנקה לאכול קטניות כמו שעועית וחומוס, כרוב, כרובית, ברוקולי, וכן מאכלים דוגמת עמבה ושום העלולים לגרום לתינוק להתרחק מגוף האם בגלל הריח".
לא לעשן או לצרוך סמים
הדבר האחרון שחשוב לשים לב אליו הוא השימוש בתרופות. "מרבית התרופות נחשבות לבטוחות לשימוש בזמן ההיריון וההנקה", מסבירה ד"ר בן נתן, "אבל ישנן תרופות שאסור לתת אותן, כמו תרופות לטיפול במחלות נפש (ליתיום) וכמובן כימותרפיה. כמו כן, לא מומלץ לצרוך סמים וסיגריות בזמן הנקה, ולהפחית צריכה של קפאין ואלכוהול.
"בנוסף, אסור לקחת במהלך ההנקה גלולות למניעת היריון עם אסטרוגן, אלא גלולות עם פרוגסטרון בלבד. נשים מניקות צריכות להיות מודעות לכך וכאשר הן הולכות לרופא נשים, חשוב שיאמרו לו שהן מניקות כדי לקבל גלולות מתאימות".