התקופה שלאחר הלידה כרוכה בשינויים פיזיולוגיים ונפשיים רבים אצל האישה. חזרה מהירה, אך זהירה, לכושר גופני עשוייה לחזק את שרירי הגוף, לשפר את היציבות ולסייע בפירוק לחצים, תוך שיפור ההרגשה הכללית

התעמלות אחרי לידה
תמונת אילוסטרציה

דומה שאין צורך להכביר מילים בנושא חשיבות הכושר גופני. כולם הרי עושים כושר, או לפחות מתכננים לעשות זאת. כל אחד גם בוחר להתמסר לסוג הספורט האהוב עליו. זה יכול להיות ג'וגינג או חדר כושר, יוגה או שחייה. אחרי הלידה היולדת מוצאת את עצמה לעתים עם עודפי משקל, כשגופה השתנה וטרם חזר למצבו הטבעי. במצב כזה הצורך בפעילות גופנית מוסדרת הופך לחיוני מתמיד.

תקופה רגישה

למרות שבשלב מסוים יורדת הנפיחות שהיא תוצאת ההריון, עדיין לא קל ליולדת הטריה לחזור למשקלה הקודם ולמבנה הגוף שקדם ללידה. גוף האישה עובר שינויים רבים ולגמרי לא פשוטים בתקופה שלאחר הלידה. בתקופה זו, הנקראת בשם "משכב הלידה" ומתחילה עם יציאת השליה ומסתיימת כשישה שבועות לאחר הלידה, הינה פרק זמן רגיש במיוחד מבחינת האישה, הן גופנית והן נפשית.

מבחינה גופנית, הרחם מתכנס בהדרגה לתוך האגן, כאשר הרצועות התומכות את האגן נמתחות, לאחר שהתרופפו במהלך ההריון. צוואר הרחם נסגר, תוך שעות אחדות לאחר הלידה, וסופית כשבוע לאחריה. לעתים הנפגעת העיקרית מתהליך הלידה היא רצפת האגן, כשאזור זה נקרע או עובר חיתוך בלידה. תהליך מכאיב ולא פשוט שריפויו ואיחויו יכול לארוך מימים ושבועות ועד חודשים. הוא גורם לבטן להיות רכה, רפויה, מדולדלת ובולטת, כשהיא אינה תומכת כראוי באיברים הפנימיים של חלל הבטן, באגן ובגב התחתון.

בקצרה, בתקופת משכב הלידה גופה של האישה עסוק בהתאוששות מהתהליך המורכב של הריון ולידה, והיא עצמה עוסקת בטיפול אינטנסיבי ברך הנולד. לכן, פעילות גופנית בתקופה כזאת - שיכולה להתבצע במסגרת קבוצתית או בהדרכה של אחד על אחד - היא בעלת יתרונות לא מעטים. היא מאפשרת לחזק את שרירי הגוף ולשמר את האלסטיות שלהם, לשמור על חיוניות מפרקי הגוף ולהחזיר טווחי תנועה לאזורים שונים בגוף. היא גם משפרת את היציבה ומגבירה את המודעות לתיקון היציבה. בנוסף, פעילות גופנית מסייעת בפירוק לחצים, מונעת כאבים ומשפרת את ההרגשה הכללית ואת איכות התנועה של הגוף.

זאת ועוד, פעילות גופנית סדירה בהדרכה נכונה עשויה לטפל באזורים שנפגעו מתהליך ההיריון והלידה, וכן באזורים שדורשים התייחסות מיוחדת עקב הדרישות הפיזיות החדשות לאחר הלידה.

להקשיב לגוף

אז איך להתחיל בצורה הנכונה את הפעילות הגופנית לאחר הלידה? ככלל, כשיש אישור רופא, מותר, צריך וחשוב להתחיל בפעילות גופנית מהר ככל האפשר ולא להיקלע לשגרה של גידול הילד, תוך הזנחת הגוף. אולם, לאט ובזהירות! על היולדת הטרייה להקשיב לגופה ולא לצפות מיידית לחזרה לכושר שהיה לה טרום ההיריון. כדאי מאוד להימנע מקפיצות וניתורים ואם האם מניקה, רצוי להתחיל בהתעמלות כשהחזה מרוקן לאחר הנקה.

בנוסף, כדאי לשים לב לאזורים הבעייתיים שדורשים טיפול והתמקדות מיוחדות בפעילות הגופנית לאחר הלידה:

רצפת האגן - חיונית לשליטה בסוגרים, לתמיכה ברחם ובשלפוחית השתן ולתפקוד מיני תקין.
שרירי הבטן - אזור שחשוב לחזק אותו, אולם כדאי לזכור - לאחר לידה כפיפות בטן אסורות בהחלט, שכן הן יכולות להחליש את רצפת האגן. רצוי לעבוד על הבטן במצב סטטי ללא תנועות של הגב.
הגב התחתון - עבודה על חיזוק הגב התחתון תחזק את שרירי הגב העליון, תמנע מתיחות שרירים וכאבים באזור זה.
שרירי חזה קדמיים - אותם יש למתוח בלבד ולא לחזק, כדי שיסייעו בחיזוק הגב ובתהליך ההנקה.

לסיכום, התקופה שלאחר הלידה, עם כל השמחה הכרוכה בהבאת ילד לעולם, כרוכה בשינויים גופניים דרמטיים אצל האישה. בנוסף לשינויים הפיזיים הקיצונים היא חווה גם הפרשות הורמונאליות שמשפיעות על מצבה הנפשי והפיזי כאחת. הפעילות הגופנית, כך מסתבר, עשויה לשפר לא רק את התחושה הגופנית והנפשית אחרי הלידה, אלא גם לסייע עם הדרישות הפיזיות הכרוכות בטיפול בתינוק ובאופן כללי תורמת לשיפור המראה וההופעה, מעלה את הדימוי העצמי, עניין חיוני לאחר לידה, ואף עשויה למנוע דיכאון אחרי לידה.


תודה לרלי אבל, דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בשירותי בריאות כללית ויועצת מוסמכת לפעילות גופנית בשילוב הטיפול התזונתי; ד"ר עמוס גרודזינובסקי, פיזיולוג, מומחה לשיקום ומניעת מחלות לב, לבקרת משקל וכושר גופני; ויאיר קרני, ספורטאי, מאמן כושר ומנחה תוכנית wellness

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב