לאחר השחרור מבית החולים עם התינוק החדש, טיפת החלב זה המקום בו תבקרו כדי לבדוק את התפתחות הילד. נעמי רוז, אחות טיפת חלב, מסבירה את מה שצריך לדעת.


Dollarphotoclub 77677990 1
תמונת אילוסטרציה

טיפת חלב היא המקום אליו מגיעים עם התינוק לאחר השחרור מבית החולים, במטרה לקבל הדרכה כיצד לגדל ולטפל בו נכון. מאחר וכך, שונה השם של מרכזים אלו במרוצת השנים וכיום השם הרשמי הוא "התחנה לבריאות המשפחה". "כי אנו נותנים הדרכה לכל צורך שההורה חווה בקשר לטיפול בתינוק ולבריאות שלו. זה כולל מעקבי גדילה והתפתחות, וכמובן חיסונים", מסבירה נעמי רוז.

רוז היא אחות מוסמכת עם תואר שני בהתפתחות הילד, והיא עובדת כאחות טיפת חלב במכבי שירותי בריאות כמו גם בשירות הפרטי של טיפת חלב במדיקידס. לדבריה, "אחות טיפת חלב היא אשת מקצוע שלמדה רפואה לפחות ארבע שנים. היום בעולם הרפואה הפרטית יש יועצים בתחומים מגוונים כמו הנקה ושינה, שההכשרה שהם עוברים לא תמיד ברורה ולא מקיפה מספיק מבחינה רפואית. חשוב להבין את מבנה הגוף, התהליכים שעוברים על התינוק ומה הן ההשלכות של כל דבר. אחות מוסמכת רואה את התינוק ויכולה לבדוק אותו, ובהרבה מהמקרים להרגיע את ההורים ולהסביר למה הדברים קורים כפי שהם. במרבית המקרים, הכל תקין, גם אם מה שקורה אינו עונה על הציפיות של ההורים".

מסייעים בצמצום התחלואה
הצורך בטיפת חלב נולד בתחילת המאה ה-20, לפני מלחמת העולם הראשונה, וזאת במטרה להוריד את התחלואה והתמותה בקרב תינוקות. "כאשר יוצאים מבית חולים, יש חשיפה להרבה מחלות, במיוחד באותה התקופה, אך גם כיום", אומרת רוז. "באותה תקופה הגיעו למסקנה שהדרכה מתאימה כיצד לגדל את התינוק תוריד את התמותה, והדבר הביא להקמת טיפות חלב".

המרכז הראשון הוקם בארץ ישראל בשנת 1922, הודות לשיתוף פעולה בין בית החולים הדסה לבין הסתדרות נשים עבריות. למעשה, בתחילה הוקמו שני מרכזים וכחלק מהפעילות חולק בהן חלב לתינוקות שסבלו מתזונה לקויה. מפעל הזנה זה נקרא "טיפת חלב" ומכאן מקור השם לכלל הפעילות של מרכזים אלו. הצלחת המרכזים הראשונים בירושלים הביאה לפתיחתם של מרכזים רבים בישראל, המופעלים ברובם על ידי משרד הבריאות ומיעוטם על ידי קופות החולים השונות. כיום פועלים כ-1,000 מרכזים בכל המדינה.

"התפקיד שלנו בטיפת חלב הוא בעיקר מניעה", מסבירה רוז. "יש לנו תפקיד מאוד חשוב במתן חיסונים לתינוקות במטרה למנוע תחלואה, אבל ישנה חשיבות לא פחותה להדרכות שאנו מקיימים להורים. אנו מסבירים איך להאכיל את התינוק, נותנים עצות לשמירה על היגיינה, מהם הוויטמינים והתוספים המומלצים על ידי משרד הבריאות ועוד. התפקיד שלנו הוא לקשר בין המדע למציאות.
"מערך המרכזים בישראל הוא אחד הגדולים מסוגו בעולם, עם פריסה ארצית רחבה. יש לכך יתרונות עצומים: התחלואה בקרב תינוקות בישראל היא הרבה יותר נמוכה ביחס לעולם".

עוזרים להתמודד עם המשבר
המלצת משרד הבריאות להורים היא להגיע לטיפת חלב יומיים לאחר הלידה לקבל הדרכה ראשונית. לאחר מכן רצוי להגיע לטיפת חלב אחת לחודש עד שהתינוק מגיע לגיל חצי שנה; פעם בחודשיים עד שהוא מגיע לגיל שנה; ולאחר מכן התדירות ממשיכה לרדת. למעשה, הביקורים בטיפת חלב נמשכים עד גיל 6, אז הילד עובר לטיפולו של רופא ילדים.

החשיבות של הביקור בטיפת חלב גדולה, אומרת רוז. "הרבה פעמים, לידה של תינוק היא משבר עבור ההורים, במיוחד אם מדובר בילד ראשון. ההדרכה שהאחות מספקת משלבת תמיכה נפשית וזה יכול לעזור להורים רבים. לידה היא תהליך נורמטיבי אמנם, אך זה גם סוג של משבר שצריך לדעת כיצד להתמודד אתו".



ראיון: שחר בן-פורת
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב