מאת אורית סופר, בעלים ומייסדת אתר המנשא הנכון + הטבה מיוחדת לגולשי טבוריתון
הרבה לפני הלידה אמהות מתחילות להקדיש מחשבה על הנושא של מנשא לתינוק. לא פעם ולא פעמיים פונות אלינו אמהות כבר בחודשים הראשונים עם התהיה מתי כדאי לקנות את המנשא, איזה מנשא כדאי לקנות עוד בהריון, והאם בכלל כדאי לקנות.
אם זה מעסיק גם אותך - אין בזה שום דבר חריג או מוזר, להפך! לפני הלידה מתכוננים בכל כך הרבה נושאים - הכנה ללידה, הכנת הבית, בגדים, כל אחד ברמה שלו - יש כאלו שיהפכו את החיים ויש כאלו שיגידו שלא צריך להתארגן יותר מדי.
מנשא הוא אביזר שבהחלט מצריך לא מעט שיעורי בית - יש כל כך הרבה סוגים ותנוחות, מנשאים קשיחים ורכים, עם ובלי קשירות, שמתאימים לניובורן או לפעוטות או גם וגם, וממש קל לטבוע בים המידע אחרי הלידה כשאת עייפה, מטפלת בניובורן קטן 24/7 ויכולת הריכוז שלך, איך לומר, לא במיטבה.
למה זה כל כך חשוב? ״כולה מנשא״
אחוז לא קטן מהתינוקות רוצים וצריכים להיות צמודים פיזית לאמא (או אבא) רוב הזמן. נכון, יש תינוקות נינוחים שאפשר להניח בכיף והם ישנים שעות בעריסה או במיטה ומאפשרים לאמא לאכול ולהתנהל בבית עם ידיים פנויות. הם המיעוט, ואיכשהו הם תמיד נולדים למישהי אחרת ולא לך :-)
כשאת מוצאת את עצמך יום שלם עם תינוק על הידיים בלי שהצלחת לאכול ארוחה אחת נורמלית - זה הזמן שבו מנשא מרגיש כמו גלגל הצלה. אחד הפידבקים הכי נפוצים שאנחנו מקבלות אחרי הקנייה הוא ״הצלת אותי!״.
אפקט ההצלה קורה כשהמנשא מתאים לך, נוח לך, התינוק ממוקם בפנים במנח טוב ונוח ולא צריך לשים עליו ידיים כי הוא לא מספיק צמוד. כשהמנשא לא עובד, לא נוח, או התינוק לא אוהב אותו, האפקט הזה הרבה פחות מוצלח.
מהנסיון שלנו, קנייה אימפולסיבית של המנשא שהיה זמין בחנות שקיבלת שובר מתנה שלה, או שקיבלת עליו הרבה המלצות, בלי בדיקה מקדימה האם הוא המנשא הנכון שלך, עלולה להוביל לחווית נשיאה מתסכלת. הרבה פעמים המנשא הופך להיות המוצא (המבאס) האחרון ברגעי משבר וצרחות, במקום חוויה כיפית שאפשר להנות ממנה גם כשהתינוק ואת רגועים, סתם בשביל הכיף של להסניף את הריח המתוק שלו.
לכן כדאי ומומלץ להקדיש תשומת לב לנושא הזה ערב הלידה, כשהידיים פנויות ובעיקר הראש פנוי לקרוא, להשוות, להתעמק ולצפות באינסוף סרטוני מנשאים- ולהבין איזה מנשא יאפשר לך חווית נשיאה מהסוג המציל והמהנה.
דברים שצריך לשקול לפני בחירת מנשא לניובורן
כמו שאי אפשר ללמוד הנקה עד הסוף בלי לנסות להניק, אי אפשר ללמוד על מנשאים הכל בלי למדוד עם תינוק, אבל בהחלט אפשר לעשות לא מעט לימוד ותכנון גם לפני התינוק וכשאנחנו פנויים לזה.
ההמלצה שלנו היא להתרכז בחודשים שנותרו לך עד הלידה בלעשות שיעורי בית, ולהגיע לשלב הקניה כשתהיה לך תמונה ברורה ככל האפשר של הצרכים שלך, והבנה של סוג המנשא שאמור להיות נכון עבורם (תכף נדבר גם על מתי כדאי לקנות).
הנה כמה סוגיות ששווה להתעכב עליהן ולהבין את המשמעות שלהן עבורך:
ערסול או פישוק?
הרבה הורים חושבים שמנשא לרך הנולד חייב לאפשר תנוחת ערסול, ושיש להימנע מפישוק בחודשים הראשונים. למעשה, כבר למעלה מעשור ידוע שתנוחת ערסול במנשא איננה התנוחה האופטימלית לתינוק קטן ואף עשויה להיות מסוכנת אם ההורה אינו מודע לדגשי הבטיחות הנכונים.
ידוע גם שתנוחת פישוק כשהירכיים תמוכות והברכיים כפופות וגבוהות מהאגן היא התנוחה האידאלית להתפתחות תקינה של מפרק הירך.
לכן ההמלצה הרווחת כיום היא לשאת תינוקות מלידה בתנוחה זקופה, בטן אל בטן, במנח מכונס ומתאים לתינוק קטנטן ובפישוק, כל זה במנשא שמאפשר הידוק והצמדה טובה של התינוק להורה.
אפשר לבחור במנשא שמאפשר רק תנוחות זקופות, או במנשא שמאפשר לשאת לעתים בתנוחה זקופה ולעתים בערסול, אך מומלץ מאד לערסל רק לאחר הדרכה לערסול נכון ובטיחותי ולא כברירת מחדל.
בשונה מתנוחת בטן לבטן שרלוונטית בכל שלב, ערסול מתאים רק לשבועות הראשונים, אם בכלל - ולכן כשבוחרים מנשא לתינוק בן חודשיים ומעלה, אפשר לוותר על האופציה של הערסול בלי להסס.
ניובורן בפישוק פיזיולוגי מושלם במנשא בד מובנה מסוג ״שרון דרור״. צילום: שרון הורביץ
בד או מובנה?
הרבה הורים חושבים שמנשא לתינוק רך חייב להיות מנשא בד ארוך ומסורבל, ואם רוצים מנשא מובנה עם אבזמים צריך לחכות חודשים.
בפועל יש טווח רחב של אפשרויות לנשיאת תינוק רך - החל ממנשא בד ארוך וכלה במנשאי ילקוט מובנים עם אבזמים שמתאימים לפחות לחלק מהתינוקות סמוך לגיל לידה.
בין שני הקצוות האלה ניתן למצוא גם מנשאי כריכות רכים אבל מובנים שנלבשים כמו חולצה, עם מינימום כוונונים או בלי בכלל, ומנשאים היברידיים - עם רצועות כתפיים וחגורת מתניים כמו במנשאי ילקוט, אבל רכים ועוטפים כמו מנשאי כריכות.
מנשא היברידי מסוג מימי ראפ. צילום: שרון הורביץ
כלל אצבע: ככל שהתינוק במשקל נמוך יותר ועוברי יותר, סביר שהמנשא הנכון עבורו לפחות בשבועות הראשונים יהיה מנשא מהצד הרך יותר של הסקאלה ופחות מובנה. עם זאת, תינוקות במשקל ממוצע ומעלה ו/או כאלה שעולים במשקל במהירות אפשר לשאת מלידה או כמעט מלידה גם במנשא מובנה יותר.
כשהתינוק בגודל המתאים למנשא מובנה והמנשא מאפשר את המנח שמתאים לתינוק רך - ברכיים כפופות עם תמיכה מברך לברך, גב ארוך ומעוגל ותמיכה טובה בראש - אין יתרון מיוחד למנשא רך על פני מנשא מובנה, ואפשר בהחלט להנות מהנוחות של מנשא עם לבישה מהירה וללא קשירות בלי להתפשר על הנוחות של התינוק שלך.
מנשא ילקוט מובנה מסוג טולה free to grow. צילום: שרון הורביץ
מתי היית רוצה להתחיל להשתמש במנשא?
הנושא של מנשא יותר או פחות מובנה קשור קשר הדוק לשלב שבו המנשא אמור להכנס לפעולה. האם התכנון הוא להתחיל לשאת ממש מהרגע הראשון? האם יש לך חברות שיכולות להשאיל לך מנשא לשבועות הראשונים, ואת הקניה אפשר לעשות במחשבה על שלב טיפה יותר מתקדם מניובורן שרק נולד?
ההבדל בין מבחר המנשאים המתאים לתינוק רך שזה עתה נולד במשקל שנע בתוך הטווח הרחב של הנורמה (2.5-4.5 קילו) לבין מבחר המנשאים המתאים לגיל 4-6 שבועות כשהתינוק הספיק כבר להעלות קילו ויותר מהלידה - הוא דרמטי. לכן חשוב להבין בכלל באיזה שלב המנשא אמור להכנס לשימוש- ואם כרגע יש לך בכלל תשובה על השאלה הזאת (זה בסדר וצפוי אם לא).
עם או בלי קשירות?
למי שרוצה מנשא פשוט ומהיר ללבישה ללא קשירה יש כיום שפע של מנשאים לבחור מהם, גם בשלב הניובורן. עם זאת, כדאי לדעת שלמנשאים שמצריכים קשירה יש לא מעט יתרונות, ולפעמים כדאי להתעכב ולחשוב על זה ולא לפסול את כולם על הסף, כי:
א. הקשירה לא באמת מסובכת.
ב. הקשירה מבטיחה התאמה מדויקת יותר למידות גוף שונות (רלוונטי מאד עבור 2 הורים שמתכוונים להשתמש במנשא באינטנסיביות ולהעביר אותו ביניהם כל הזמן).
ג. הקשירה מבטיחה חלוקת משקל אופטימלית.
בבחירה של מנשא עם קשירה, הלבישה שאורכת דקות בודדות מעט יותר ארוכה, אבל הנשיאה עצמה שיכולה לארוך שעתיים ויות הרבה יותר נוחה ומהנה, והגב שלך יגיד לך תודה.
הנקה במנשא
הרבה אמהות רואות במנשא דרך להיניק בידיים פנויות, בעיקר כשיש בבית אח או אחות גדולים, ומתיחסות לפיצ׳ר של הנקה במנשא כפיצ׳ר בסיסי בחיפוש מנשא לתינוק רך. האמת היא שבכל מנשא - ואני מתכוונת, כל מנשא - אפשר להניק, אבל לא כל אמא תצליח להיניק במנשא, וגם מי שתצליח - זה עשוי להתגלות כהרבה פחות פרקטי ונוח מהפנטזיה של ״חברי תינוקך ושכחי ממנו״.
הנקה במנשא דורשת השגחה רציפה ובדרך כלל ארגון של התינוק במנשא במנח מתאים להנקה ושוב ארגון שלו מחדש לאחר ההנקה.
אז האם לשכוח מהנקה במנשא? בהחלט לא, אבל מכיוון שבסופו של דבר זה מתאפשר בכל מנשא, ולפני הלידה אין דרך לדעת אם הנקה במנשא זה משהו שבכלל רלוונטי עבורך, זה לא צריך להיות בין הקריטריונים הראשונים שלך - בטח לא לפני מה שנוגע לנוחות ולתמיכה בגב שלך, למשל.
מי ישתמש במנשא?
האם המנשא צריך לעבור בין הורים במידות שונות, או ישמש רוב או כל הזמן את אותו הורה?
איזה מבנה גוף יש לכל הורה שרוצה לשאת, והאם מישהו מכם בעל מידות רחוקות משמעותית מהממוצע? (אמא פטיט - רזה ונמוכה מאוד - או אבא/אמא במידות אוברסייז?).
רוב המנשאים כיום הם one size ועוצבו כדי להתאים לשני ההורים. זו הרי דרישה ממש בסיסית ממנשא.
אבל גם מנשא one size עשוי להתאים יותר לצרכים / מבנה הגוף של הורה אחד ופחות לשני, ולפעמים דווקא מנשא שמגיע במידות יהיה הבחירה היותר נכונה - אבל אז צריך מנשא שונה לכל הורה.
אז מתי כדאי לקנות מנשא?
גם אם התעמקת ועברת שאלה שאלה וענית לעצמך עד כה זה משאיר אותך עם הרבה שאלות המשך שאת התשובה עליהן אפשר יהיה לדעת רק אחרי הלידה. למשל:
איפה יהיה התינוק על הסקאלה בין משקל לידה נמוך ועלייה איטית למשקל לידה ענק ועלייה מטאורית? (ישפיע מאד על ההחלטה אם להתחיל עם מנשא כריכות אך או לדלג ישר לשלב של המנשאים המובנים יותר)
האם הוא ירצה להיות במנשא כל הזמן, או מאלה שזורמים גם עם אוניברסיטה? (משפיע מאוד על משך השהיה במנשא ועל הפקטור של הצורך בתמיכה בגב)
האם הנקה במנשא היא משהו שיעבוד עבורך או יתגלה כרעיון ממש לא מוצלח? (אמנם כל המנשאים מאפשרים הנקה, אבל אם זה משהו שעובד עבורך, יש מנשאים שמתאימים יותר מאחרים)
האם הגוף שלך יחלים מהלידה לאט או מהר? איך הגב שלך יתמודד עם הטיפול בתינוק? (לפעמים לפני הלידה נראה שהדבר הכי חשוב זה שהמנשא יהיה פשוט ללבישה - ואחרי הלידה מתברר שהדבר הכי חשוב זו התמיכה בגב, גם אם היא כרוכה בקצת קשירות)
אם זה לא הילד הראשון שלך יתכן שאפשר להסתמך על הנסיון שלך עם הילד הקודם, אבל גם זה בערבון מוגבל, כי כל ילד מגיע עם הפתעות משלו ורק אחרי הלידה התמונה האמיתית של הצרכים שלך מתבהרת.
לכן האידאל יהיה לקנות את המנשא אחרי שיהיו לך את כל הנתונים שצריך כדי להבין איזה מנשא הוא המנשא הנכון שלך, או- אם ממש חשוב לך להצטייד במנשא בתיק הלידה שלך- לודא שיתאפשר לך להחליף אותו אחרי הלידה אם יתברר שהוא לא מתאים לך.
מה כן כדאי לעשות עכשיו?
יש לך פה הרבה חומר למחשבה.
אפשר להקדיש את החודשים הקרובים לקריאה, התייעצות בקבוצות, שיטוט באתרי מנשאים וביוטיוב, לא לקבל החלטות אבל כן לאסוף מידע.
האתר שלנו הוא מקום מעולה להתחיל ממנו: חוץ מהחנות יש גם אוסף מדריכים בכל נושא אפשרי שקשור לבחירה ושימוש במנשא תינוקות, ואת הַמִּנְסַנֶנֶת שיכולה לכוון אותך לקנייה של המנשא הנכון (לפני או אחרי הלידה).
אם כן חשוב לך לקנות מנשא, כדאי להציץ בטיפים שלנו לקניית מנשא לפני הלידה וב״נוהל יולדת״ הייחודי שלנו שמאפשר החזרה או החלפה של המנשא אחרי הלידה.
נשמח להציע לך הטבה בלעדית ברכישת מנשא, לפני או אחרי הלידה! למימוש ההטבה הכנסו למִּנְסַנֶנֶת לקבלת המלצה על מנשא, וכתבו טבוריתון בשדה ״מאיפה הגעת״. קוד קופון ישלח אליך ביחד עם המלצה על המנשא הנכון שלך.
האם הוא ירצה להיות במנשא כל הזמן, או מאלה שזורמים גם עם אוניברסיטה? (משפיע מאוד על משך השהיה במנשא ועל הפקטור של הצורך בתמיכה בגב)
האם הנקה במנשא היא משהו שיעבוד עבורך או יתגלה כרעיון ממש לא מוצלח? (אמנם כל המנשאים מאפשרים הנקה, אבל אם זה משהו שעובד עבורך, יש מנשאים שמתאימים יותר מאחרים)
האם הגוף שלך יחלים מהלידה לאט או מהר? איך הגב שלך יתמודד עם הטיפול בתינוק? (לפעמים לפני הלידה נראה שהדבר הכי חשוב זה שהמנשא יהיה פשוט ללבישה - ואחרי הלידה מתברר שהדבר הכי חשוב זו התמיכה בגב, גם אם היא כרוכה בקצת קשירות)
אם זה לא הילד הראשון שלך יתכן שאפשר להסתמך על הנסיון שלך עם הילד הקודם, אבל גם זה בערבון מוגבל, כי כל ילד מגיע עם הפתעות משלו ורק אחרי הלידה התמונה האמיתית של הצרכים שלך מתבהרת.
לכן האידאל יהיה לקנות את המנשא אחרי שיהיו לך את כל הנתונים שצריך כדי להבין איזה מנשא הוא המנשא הנכון שלך, או- אם ממש חשוב לך להצטייד במנשא בתיק הלידה שלך- לודא שיתאפשר לך להחליף אותו אחרי הלידה אם יתברר שהוא לא מתאים לך.
מה כן כדאי לעשות עכשיו?
יש לך פה הרבה חומר למחשבה.
אפשר להקדיש את החודשים הקרובים לקריאה, התייעצות בקבוצות, שיטוט באתרי מנשאים וביוטיוב, לא לקבל החלטות אבל כן לאסוף מידע.
האתר שלנו הוא מקום מעולה להתחיל ממנו: חוץ מהחנות יש גם אוסף מדריכים בכל נושא אפשרי שקשור לבחירה ושימוש במנשא תינוקות, ואת הַמִּנְסַנֶנֶת שיכולה לכוון אותך לקנייה של המנשא הנכון (לפני או אחרי הלידה).
אם כן חשוב לך לקנות מנשא, כדאי להציץ בטיפים שלנו לקניית מנשא לפני הלידה וב״נוהל יולדת״ הייחודי שלנו שמאפשר החזרה או החלפה של המנשא אחרי הלידה.
נשמח להציע לך הטבה בלעדית ברכישת מנשא, לפני או אחרי הלידה! למימוש ההטבה הכנסו למִּנְסַנֶנֶת לקבלת המלצה על מנשא, וכתבו טבוריתון בשדה ״מאיפה הגעת״. קוד קופון ישלח אליך ביחד עם המלצה על המנשא הנכון שלך.