בואו של הקיץ מסמן גם את צאתה של השמש מבעד לענני החורף. יחד עם שינוי הזווית בינינו לבין השמש, הופכת זו האחרונה לקשה במיוחד בחודשים הקרבים. בדקנו מה בדיוק מסוכן בשמש ומה אומר ה-SPF.

הגנה מפני השמש
תמונת אילוסטרציה

בימי החורף, החשיפה לשמש היא לרוב חוויה חיובית. הקרניים המלטפות מציעות הקלה עבור אלו המתמודדים בתקופה זו עם קור ברמה זו או אחרת. כאשר הקיץ מתקרב, הופכות קרני השמש לסכנה של ממש. הדבר נכון פי כמה עבור הילדים שלנו. בעוד שהם זקוקים לחשיפה לשמש על מנת להפעיל את ויטמין ה-D העוזר לבניית העצמות, אין צורך לשהות זמן ממושך בשמש. למעשה, די בחשיפה של 2-3 דקות ביום לאור השמש כדי לייצר את הכמות היומית הדרושה של ויטמין D.
מי שלא יכול להיחשף לשמש או מרגיש שלא נחשף מספיק תמיד יכול לעזור לאספקת ויטמין D עם תוסף מתאים. מומלץ תמיד לבדוק האם באמת חסר לנו ויטמין די, אם כן, כמה?"
"חישובים שנעשו במעבדות, הראו שרוב הקרינה האולטרה סגולה שאדם צובר בימי חייו נקלטת בשמונה עשרה השנים הראשונות לחייו", אומר ד"ר רונן גלזינגר, ששימש בעברו כמנהל יחידת הכוויות בביה"ח סורוקה וכיום משווק במרפאתו קרם פנינים להגנה מפני השמש. כמות הקרינה שאליה נחשפים תינוקות, ילדים ובני הנוער היא מהגורמים העיקריים לנזקי שמש והסכנה לגידולי עור בשנים מאוחרות יותר.  "רוב הילדים צוברים בין 50% ל-80% מהחשיפה לשמש בחייהם לפני הגיעם לגיל 18, ולכן חשוב שהורים ילמדו אותם איך ליהנות מהשמש בבטחה, וזאת על ידי נקיטת אמצעי הזהירות הנכונים, אשר יפחיתו באופן משמעותי את הסכנה שילד יפתח סרטן עור. אחת הדרכים החשובות ביותר להגן על הילד היא כמובן להראות לו דוגמה אישית".

כל אור מזיק לעור
לפני שנגיע לאופן בו כדאי להתגונן, יש כמה דברים שחשוב להבין. הראשון הוא כי כל חשיפה לאור היום משמעותה חשיפה לקרני השמש המזיקות. זאת מאחר ואור השמש מכיל אורכי גל שונים של קרינה אלקטרו-מגנטית. ליאת הלפרט פליסר, דרמתרפיסטית מומחית ומנהלת ההדרכה בדרמלוג'יקה ישראל, אומרת כי "כ-35% מספקטרום האור נקרא 'אור נראה', 60% הוא אור אינפרא אדום המורגש כחום, ו- 5% מורכב מאור אולטרא סגול - קרני UV".
קרני ה-UV הן הקרניים הבעייתיות מבחינתנו, והן מתחלקות לשתי קבוצות. האחת כוללת את קרני ה- UVA, שהן קרניים ארוכות, החודרות עמוק אל העור. קרניים אלו גורמות נזק לתאים לטווח ארוך, ומכאן שהן אחראיות לרוב סוגי סרטן העור ולסימני ההזדקנות בעור - קמטים וכתמי פיגמנטציה. הקבוצה השנייה כוללת את קרני ה- UVB. אלו קרניים קצרות יותר, האחראיות על שריפת העור, כלומר שיזוף יתר. שני סוגי הקרניים עלולות לגרום לסרטן, ולכן יש להשתמש בקרם הגנה מפני השמש המכיל הגנה מפני שני הסוגים. מוצרי ההגנה מפני השמש מתחלקים כיום לשני סוגים. הסוג האחד והמוכר מכיל חסמי שמש כימיים. מדובר בחומרים הסופגים אליהם את הקרניים הבעייתיות והופכים אותן לאנרגיה בלתי מזיקה. מדובר בחומרים המסיסים מים, כך שחלקם נספג בעור וחודר לגוף.

lifeלאחרונה פותח סוג חדש יותר של חסמים, אותם תמצאו כיום במרבית מוצרי ההגנה מפני השמש. מדובר בחסמי שמש פיזיקאליים, המורכבים מתחמוצות מתכת שונות כמו טיטניום. רכיבים אלה משקפים את הקרניים אל מחוץ לגוף, כמו מראה, וכך מונעים את המגע שלהם עם תאי העור. רכיבים אלה הוכנסו לכמוסות זעירות וכך נמנע מגע ישיר של המרכיב הכימי עם העור, והוא אינו נספג בגוף. אילן שקד, רוקח ומנהל שיווק וסחר בית מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם, ממליץ להשתמש עבור ילדים בתכשירים ייעודיים המותאמים לעורם הרגיש, אשר אינם כוללים מסנני קרינה כימיים.



שימו לב למספר
הדרך לבחור מוצר הגנה מפני השמש הוא להתייחס למספר ה-SPF הרשום עליו. ה-SPF, או Sun Protector Factor, מודד את יכולת המוצר לעכב את שריפת העור על ידי קרני השמש. אז מה אומר המספר? אורלי רובינסון, מנהלת סדרת מוצרי ההגנה מפני השמש אוון ומדידרם בחברת התרופות והדרמו-קוסמטיקה מדיליין, אומרת כי "אם ללא שימוש בתכשיר העור מאדים לאחר 5 דקות, תכשיר בעל מסנן קרינה 20 SPF יעכב את האדמת העור פי 20 זמן, כלומר אחרי 100 דקות". רק דעו כי מדד זה בודק את רמת ההגנה מפני קרני ה-UVB הקצרות בלבד, ואין מדד להגנה מפני הקרניים הארוכות יותר, הן קרני ה-UVA.

לחלק ב' של הכתבה

התמונות בכתבה באדיבות יחסי ציבור 

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב