ככל שהתינוק הולך ומתפתח, הולכות ומתפתחות מערכות גופו. אחת המערכות הקריטיות היא מערכת הראיה, וזו כבר מגיל צעיר עלולה לתפקד באופן חלקי. בדקנו, כיצד מזהים בעיות ראיה בגיל הרך, מתי כדאי לפנות לבדיקה מקצועית ואיך זה קשור להפרעות קשב וריכוז.

ראיה אצל ילדים
תמונה באדיבות יחסי ציבור

מיד לאחר לידתו התינוק כמעט ואינו רואה. העיניים נפתחות אט אט ומתחילות לפעול, מעבירות למוחו של התינוק את המראות אשר מסביבו. כבר בשלבים הראשונים לחייו של התינוק, עשויות העיניים לתפקד באופן חלקי, ובעיות ראייה שונות מתחילות להיווצר. ד"ר יאיר מורד, יו"ר האיגוד לרפואת עיניים לילדים בישראל, אומר כי הבעיות הנפוצות בקרב ילדים עד גיל 7 הן עין עצלה, פזילה, הפרעת מיקוד ובאופן נדיר קטרקט, תופעה העשויה להופיע בקרב תינוקות כבר בלידתם.
"בשנת החיים הראשונה עיני התינוק צריכות להגיע לחדות הראיה המקסימאלית (6/6), לראיית צבעים ולראיית עומק", מסביר ד"ר נדב בלפר, מנתח בכיר במרכז הרפואי עיניים ובי"ח סורוקה, מנהל מרפאת עיניים במרפאות חוץ בסורוקה וכתב באתר www.doctors.co.il. "על מנת שתתפתח ראייה תקינה, הקשר בין העין למוח צריך להיות תקין וכל הפרעה בראייה יכולה לשבש את האותות הנשלחים למוח. כתוצאה מכך, עלולה להתפתח בעיה בראיה כגון פזילה ועין עצלה, שאם לא תאובחן ותטופל בזמן, תהפוך לבעיה קבועה. בנוסף, בבדיקה מוקדמת ניתן לגלות מחלות עיניים מולדות כגון קטרקט, גלאוקומה, תסמונות אחרות וגידולים".
כל שנה נולדים כ-140,000 ילדים בישראל, מהם 20% סובלים מליקויי ראייה שונים. רק כ-15% מליקויי הראייה בקרב ילדים מתגלים לפני גיל 5, והסיכוי להחזרת ראייה תקינה הוא 100% לפני גיל 3, 15% בגיל 5 וכמעט אפס בגיל 7-8.

קושי בראיה או בריכוז?
חרף החשיבות הגדולה שבאבחון המוקדם, הקושי באבחון בעיות ראיה אצל ילדים נובע מכך שילדים אינם יודעים להגדיר את בעיית הראיה באופן ברור, ולכן במקרים מסוימים עלולות בעיות אלה להתגלות רק כאשר הילדים מתקשים בצורה זו או אחרת בלימודיהם, מסביר יניב אלדד, אופטומטריסט ברשת אופטיק דורון. "ההערכה היא כי 10%-15% מכלל הילדים בגיל ביה"ס סובל מבעיות ראיה משמעותיות המשליכות על הישגיהם הלימודיים ועל התנהגותם. נתונים אלה מעידים על כך שכאשר מדובר בראיה של ילדנו, יש לקחת אותם לבדיקות מדויקות יותר שבוחנות את כל ההיבטים בראיה, כולל אלו הנדרשים לקריאה".
מחקרים מוכיחים, כי יש קשר בין הפרעות קשב והתנהגות אצל ילדים לבין ליקויי ראייה, אומר האופטומטריסט דוד לזר, מנכ"ל אופטיקה בליסימה. "ילד הסובל מליקוי במערכת הראייה שלא מאובחן בזמן עשוי להיות מתויג בטעות כסובל מהפרעות למידה, מהפרעות קשב וריכוז או מבעיות התנהגות ולקבל טיפול לא מתאים. כמו כן, איתור מאוחר של ליקויי ראייה מסוימים יכול לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת הראייה של הילד".


לראות את הסימנים
למרות הקושי שבזיהוי בעיות ראיה אצל ילדים ופעוטות, קיימים סימנים מקדימים היכולים להעיד על חשש לבעיה והצורך לפנות לבדיקה מקצועית, מסביר אלדד. "בכל המקרים על ההורים, המטפלת או המורים לשים לב להתנהגות ולדרך ההתנהלות של הילדים באופן רגיל: האם כשהפעוט ממקד את מבטו לעבר חפץ או דמות, והאישון "בורח" פנימה או החוצה; האם כאשר הילד משחק, הוא מקרב חפצים יותר ממרחק סביר לכיוון העיניים; האם הפעוט נתקל בחפצים ובעצמים כגון: קירות, כיסאות, שולחנות וכד'; האם כאשר הילד צופה בטלוויזיה, הוא מתקרב יותר ממרחק סביר או ממצמץ יותר. כמו כן, כדאי לשים לב כיצד הפעוט מתמודד עם פעילויות הדורשות קשר עין- יד, האם הוא ממקד מבט לעבר פרצופים ומוכרים.
"כאשר מדובר בגיל בית ספר, ניתן לזהות צורות התנהלות והתנהגות בכל הקשור להבנת הנקרא, ליכולת מתן תשובות לשאלות על קטע עיוני, אי השלמת משימת קריאה שקטה, יכולת העתקה, כתיבה ללא שגיאות ועוד. אבחון נכון ומקצועי ללקות ראיה ייתן את המענה לשאלה הנפוצה: הילד חכם, מוכשר, מתבטא ברהיטות, מבין, אז למה הוא נכשל?"
בדיקה יסודית של מצב הראייה ניתן לעשות החל מגיל 9 חודשים", אומר דרור דקל, אופטומטריסט בסניף רמת גן של רשת אופטיקנה. לפי החוק בישראל, רק רופאי עיניים מורשים לבדוק ראייה אצל ילדים. אצל אופטומטריסט בדיקות הראיה מתחילות החל מגיל 10.

לחלק ב' של הכתבה

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב