אחרי שלמדנו להיעזר ברפואה האלטרנטיבית לטובת התמודדות עם מחלות, כדאי לדעת כי גם לתזונה האלטרנטיבית יש ערך בריאותי גדול. מה מציעות הרפואה הסינית, האיורוודה והנטורופתיה לתת לילדים לאכול בחורף?


תזונה בריאה לילדים בחורף
תמונת אילוסטרציה

לכתבה בנושא תרופות אלטרנטיביות לחורף
האוכל הוא הרבה מעבר לדלק שאנו מספקים לגוף של הילדים שלנו. אם נכניס אליו את אבות המזון החשובים, הדבר יעזור להם להתפתח נכון ולשמור על בריאות טובה ככל האפשר. בעונת החורף, בה גופם של ילדינו פגיע יותר, הדבר חשוב פי כמה וכמה.
רבים מאיתנו מכירים את הכללים שמנחילה לנו התזונה המערבית המודרנית, בבואנו להאכיל את הילדים שלנו נכון, וברמה זו או אחרת פועלים לפיהם. אך בעולמנו קיימות גישות נוספות, שונות, המציעות תזונה שונה מהמקובל.


רפואה סינית – בלי חלב
"דיון בתזונת ילדים בחורף ללא מבט כוללני על שאר תפקודי הגוף הרלוונטיים אינו מספק. זוהי הראייה ההוליסטית הסינית", מסביר ד"ר גדעון רון, ד"ר לרפואה סינית ונטורולוג, מרצה בכיר בנושא הרפואה המשלימה, מחבר הספר "בריאות נוסח סין. "תזונת ילדים בחורף, נכונה ככל שתהיה, אם תוכנס לגוף עייף - ואיזה ילד ישן כיום מספיק? - היא לוקה בחסר. למה דווקא בחורף? משום שהלילות בחורף ארוכים יותר והגוף זקוק לשינה ממושכת יותר".
אם הילד שלנו כבר ישן מספיק, בואו נבין מה ממליצה הרפואה הסינית. "עקב העובדה שקר יותר בחורף ולגוף יש נטייה ליצור ליחה באמצעות דרכי הנשימה בעונה זו של השנה, ראוי להימנע עד כמה שאפשר ממוצרי חלב - ולא צריך לדאוג ממחסור בסידן. במטבח הסיני אין מוצרי חלב כלל וכלל.
"מכיוון שבחורף הטמפרטורה החיצונית היא נמוכה והחיידקים והווירוסים חוגגים, יש להטעין את הגוף במקסימום אנרגיית חיים, מה שהסינים מכנים צ'י. לכן יש להרבות באכילת נבטים ונבטוטים, שהם המזונות העשירים ביותר בצ'י. נבטים הם זרעים שנבטו עד היות להם עלים קטנטנים - אלפלפא, חמניות, ברוקולי ועוד; ונבטוטים הם זרעים שנבטו רק עד היות להם "זנבנב" קטן - שעועית, חומוס, סויה, עדשים, מאש ועוד.
"להימנע עד כמה שאפשר מכל מה ששודד חיוניות מן הגוף: קולה, קקאו, קפה, שוקו, תה רגיל, תה ירוק וכל החומרים הסינתטיים המוספים למזון - צבעי מאכל, המתקה מלאכותית ועוד. בתבלון האוכל בחורף אפשר להוסיף קצת יותר תבלינים 'מחממים' כגון ג'ינג'ר וקינמון. ראוי גם שהאורז המלא יתפוס את מקומו של האורז הלבן".


רפואה הודית – אוכל חם
רפואה נוספת המגיעה אלינו מהמזרח הרחוק היא הרפואה ההודית העתיקה, הלא היא האיורוודה. חלק נכבד מהרפואה הזו מתרכז כמובן בתזונה. יעל פרל, מטפלת איורוודית מוסמכת ומרצה במכללת רידמן לרפואה משלימה, אומרת כי "החורף בארצנו היא העונה היותר קרה מבין עונות השנה. החורף מאופיין ברוחות קרות ויבשות ומיעוט הגשמים לא מספיק כדי לגרום ללחות. בעונה זו יכולת העיכול שלנו חזקה יותר, עובדה המאפשרת לאכול מאכלים יותר מאתגרים כלומר יותר כבדים, קצת יותר שמנוניים, כל זאת בצורה מבוקרת.
"אנו רוצים לשמור, במיוחד בעונה זו, על חום גופו של הילד הרגיש מאד לפגעי מזג האוויר, מאחר וחום גוף קשור גם ליכולת העיכול, שתפקודה הנכון חיוני במניעת מחלות שונות. תזונתית, ניתן לילד מזון מבושל וחם בכל שלוש הארוחות. מזון קר אינו מתעכל בקלות ועלול לגרום לחולשה של מערכת העיכול ולהצטברות ליחה ורעלים בגוף - ואלו עלולים לגרום לאי סדרים, אלרגיות, חולשה ומחלות. תבשילים חמים של ירקות, דגנים, קטניות הם נפלאים. בחורף מומלצים ביותר הם ירקות השורש ובעיקר המתוקים, כמו הבטטה, גזר והסלק, אלו מזינים ומחממים את הגוף.
"ארוחת הבוקר חשובה ביותר מאחר והיא בונה את האנרגיה ההכרחית לשעות הפעילות של הילד. חשוב כי יבינו ההורים את ערכה הרב של ארוחת הבוקר,  בפרט לילד. חשוב לתת את הדעת ואת המאמץ להכנת ארוחת בוקר מזינה איכותית ולאו דווקא כמותית.
"ילד יכול לאכול לחם חיטה, חיטה מחזקת ובונה את הגוף. הוא יכול לצרוך חמאה או לשתות חלב - רצוי חלב אורגני - שניהם בונים את הגוף, מחזקים, מרככים, מונעים עצירות ועוד. את החלב כדאי לבשל לפחות 5 דקות לאחר הרתיחה כך הוא יותר קל לעיכול ויוצר פחות ליחות בגוף.
"לגבי מוצרי חלב – רובם יוצאים ישר מהמקרר ותכונתם מקררת ולכן הם מקררים את הגוף ולכן פחות מומלצים במיוחד בחורף. לגבי מעדני החלב, תוספות הסוכר בהם אינם מוסיפים לבריאותו של הילד.
"פירות גם הם חשובים אך עדיף לא בשעות הערב, שכן סוכר הפירות נותן אנרגיה ומפריע לשינה, ובכל מקרה רצוי פירות מבושלים או אפויים עם מעט תבלינים.
"בנוסף, לתבל את האוכל עם תבלינים מחממים בחורף כמו ג'ינג'ר, כמון, כורכום, קינמון. הם מעניקים טעם ועוזרים לעיכול וחלקם ותורמים לבריאות הילד מאחר והם עשירים בנוגדי חימצון".

נטורופתיה – פחות מוצרים מהחי
"כל השיטות התזונה, בלי יוצא מן הכלל, מאמינות שיש להימנע ממזון מטוגן ושומני, להפחית צריכת סוכרים פשוטים ומלח, ולהגדיל צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות מורכבות. פעולה פשוטה זו בלבד מביאה אנשים לחיים בריאים ולמערכת חיסון יעילה וחזקה", מסבירה איה הוד, נטורופתית מוסמכת ומנהלת מרכז "איה הוד – נטורופתיה לרפואה משלימה". "אחד הקווים המנחים והמשותפים לרוב השיטות, הוא שתזונה בריאה צריכה לכלול הרבה מן הטבע ופחות - אם בכלל - מהחי. כלומר, יותר דגנים, קטניות, אגוזים, זרעים, פירות וירקות והרבה פחות בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב.
"לחיזוק מערכת החיסון והגוף בתקופת החורף, מומלץ לאכול עלים ירוקים. ניתן לסחוט מיץ ירוק מעלים אלה במסחטת מיצים ביתית ולשתות פעמיים ביום, יחד עם לימון טרי סחוט (את הלימון ניתן לשתות ביחד עם המיץ או מים חמימים/פושרים).
"ירקות שורש כתומים המכילים הרבה ויטמין A - חשוב ביותר למניעת שפעות; שום – מחזק חיסוני ובעל תכונות חיטוי נהדרות; בצל – בכל סגולות נהדרות של חיטוי והשפעה חיובית על מערכת החיסון ושיפור עמידות הגוף מפני וירוסים ומזהמים; תפוחים מכילים בין היתר ויטמין C, שחשוב למניעת התקררויות ושפעות בעונת החורף. תפוחים חשובים לטיהור רעלים מהגוף ומסייעים להפרשת פסולת מהגוף דרך הצואה. רצוי להקפיד על תפוח אחד ביום לפחות.
"שתיית מים מרובה היא החשובה מכל. לא מומלץ לשתות מים קרים אלא מים בטמפרטורת החדר או אפילו מעט חמימים".

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב