אייפון, אייפד, מחשב, אינטרנט... הילדים שלנו רואים את הגאדג'טים שבחיינו ועיניהם נדלקות. כיצד נוכל לכוון אותם בעולם הטכנולוגיה ולנתב את השימוש בה לצרכים חינוכיים ולימודיים?


gadgets_small
תמונת אילוסטרציה

הילדים שלנו גדלים אל תוך עולם ממוחשב ומרושת. הם רואים את ההורים עובדים על המחשב וגולשים באינטרנט באמצעותו, או באמצעות האייפד או הסמארטפון, ורוצים גם. למי שנולד לתוך עולם שכזה, הגישה למציאות הוירטואלית ולאינטראקטיביות הממוחשבת היא הכי טבעית ופשוטה. גם אם אנחנו ממש נגד עודף טכנולוגיה בחיי הילדים הקטנים ורוצים שישחקו בכדור ובקלאס בשכונה, כמו פעם, המציאות חזקה יותר והמשיכה של הילדים לגאדג'טים השונים לבטח תכריע אותנו. יחד עם זאת, יש הרבה שימושים חינוכיים, מפתחים ומעוררי השראה שילדים יכולים לעשות מול המחשב או בסמארטפון, ואם רק נכוון אותם לדברים הנכונים, הם, ואפילו אנחנו, יכולים לצאת נשכרים.

טכנולוגיה וחינוך ילדים
באופן כללי, גם אם אנחנו מאוד מוכווני טכנולוגיה, הילדים שלנו עדיין הולכים לעקוף אותנו בסיבוב בקלות, כמו שאנחנו עקפנו את הורינו. הקצב המטורף של הפיתוחים הטכנולוגיים מבטיח שבשלב כזה או אחר נישאר מאחור וניתפס כפרימיטיביים ומיושנים. אבל עד שזה יקרה, לא יזיק לנו לקבל את הטכנולוגיה כחלק מאורח החיים של הילדים וליצור נקודות חיבור ותקשורת  בינינו לבינם. בתור התחלה, אפשר, למשל, לשחק עם הילדים באפליקציות ציור ויצירה דוגמת Draw Something הפופולארית. פעילות משותפת סביב משחק חינוכי או יצירתי היא דרך מצוינת להפעיל את הילד ודוגמה לשימוש מועיל וחינוכי בכלים הטכנולוגיים.

הורים ברשת
בעיקר בעידן המולטימדיה, יש לנו אחריות כהורים על מה שהילדים שלנו צורכים, ובהחלט יש לנו זכות להגביל אותם או לחסום צפייה בתכנים אלימים או מסוכנים, כשניתן. הצד החיובי יותר של אותו מטבע הוא להציג ולהנגיש לילדים לומדות ואתרים חינוכיים, מהנים וכיפיים. רשתות חברתיות כמו MomsWithApps מרכזות הרבה אתרים מומלצים, ומתנהל בהן שיח פתוח בין הורים בעניין השילוב הנכון בין טכנולוגיה לחינוך בבית.

אפליקציות חינוכיות לילדים
החנויות הוירטואליות להורדת אפליקציות מלאות בתכנים חינוכיים יותר או פחות: ממשחקי ניחוש וציור, דרך אפליקציה ללימוד קולות של חיות ועד לאפליקציות שמלמדות את האלף- בית. כדי לגייס את הילד לעניין, כדאי שהאפליקציה תהיה גם מעניינת וכיפית ולא רק לימודית. יש אפליקציות פחות חינוכיות גרידא , שמאוד מפתחות יצירתיות וחושפות את הילד לחוויה מעשירה ומרחיבת אופקים – וזה בהחלט חלק מהתפקיד שלנו כהורים להנגיש את הילדים אליהן. דוגמא אחת לכך היא אפליקציית המוסיקה החינמית  Thicket. אפליקציה זו מאפשרת ליצור מוזיקה וקליפים של תמונות באמצעות מגע היד עם המסך. כפי שדווח באתר פידר, מפתחי האפליקציה ממליצים לאפשר לילדים קטנים ולתינוקות להתנסות בשימוש בה. באמצעות האפליקציה הילדים יוכלו לנסות להביע את עצמם ולתקשר על-ידי הצלילים והצבעים שהם ייצרו בעצמם.

אפליקציות ואתרים בעברית
כיום יש גם מספיק אתרים ואפליקציות לילדים בעברית. המומלצות ביותר הן אפליקציות של ספרים אינטראקטיביים – שהופכות קריאה של ספר קלאסי, כמו הברווזון המכוער, לחוויה מאתגרת, מגוונת ומלמדת עבור הילד. בכל מקרה, לא משנה כמה טובה האפליקציה שמצאת עבור הילד – לחוות אותה יחד איתו תמיד תהיה בחירה חינוכית ומפתחת יותר עבורו.
לסיכום, משפט ידוע אומר "אם אינך יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם". הטכנולוגיה כאן כדי להישאר, ובתור הורים, טוב נעשה אם נחשוף את ילדינו לחידושים והשימושים השונים, ובלבד שיהיה זה בצורה מבוקרת. בכלל בקרה זו ניתן לכלול גם את חשיבות הנוכחות של ההורים ברשתות החברתיות כגון פייסבוק בגילאים מאוחרים יותר, כאשר ילדיהם יצטרפו אף הם לפעילות זו.
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב