תמונת אילוסטרציה
עונת החורף מביאה איתה שלל מחלות הפוגעות במבוגרים, אך בעיקר בילדים הקטנים. השהייה במקומות סגורים והמעבר בין חום לקור הם שניים מהגורמים העיקריים לעובדה שבתקופת החורף יש עלייה משמעותית במספר הילדים החולים. בין הצטננות לשפעת החזירים יכולות להתרחש מספר מחלות שיש להיערך אליהן.
הרפואה המשלימה מציעה שיטות וכלים שונים, המבטיחים לעזור לחזק את המערכת החיסונית, כמו גם להקל על סימפטומים של מחלות לאחר התפרצותן.
שירלי ארד, נטורופתית בקופת חולים לאומית, אומרת כי תינוקות בני שנה הם הרגישים ביותר למחלות. "תינוקות בשנתם הראשונה חשופים לוירוסים שונים. חשיפה זו חיונית לתפקודה התקין והיעיל של מערכת החיסון ועדיין, החשיפה האינטנסיבית עלולה להיות קשה עבורם. מערכת החיסון הינה "חיל המשמר" של הגוף, תפקידה לזהות את הגורמים המאיימים, להתנגד להם ולהשמיד אותם. לפיכך, חשוב לתת תמיכה שוטפת ומאוזנת למערכת החיסון וזאת על מנת להקל עליה את העבודה".חשוב לזכור שמחלות הינן חיוניות לתהליך ההתפתחות של הגוף. "סימפטומים כגון חום, שלשולים, הקאות ופריחות הם למעשה ניסיונות של הגוף להיפטר מרעלנים הנמצאים בתוכו", מסבירה ארד. "חשוב מאד לאפשר לתהליך להתקיים ולא לעצור אותו. עצירת התהליך תגרום לכך שהרעלנים יישארו בתוך הגוף ויהוו קרקע להתפתחות מחלות נוספות ומחלות כרוניות".
זהר לוסטיגר-בשן, מרצה בקמפוס ברושים ומטפלת ברפואה סינית, אומרת כי בחורף ובסתיו תזונתנו צריכה להיות מזינה ומחממת. "לפי הרפואה הסינית, לכל מזון יש תכונות משלו. כך לדוגמא ישנם מזונות מחממים או מקררים, מזונות יוצרי ליחה או מייבשי ליחה ועוד. המזון המתאים ביותר לעונה הקרה הוא בעל אותה אנרגטיקה של החורף - מזון 'קריר' אך מבושל. מזונות 'קרירים' מניבים בגופינו תהליכים של הזנה וקירור ומחזקים את המערכת החיסונית בכך שהם מאזנים אותה. אין הכוונה לאכול מזון קר, אלא מזון גולמי שאינו מחומם ולשלבו במאכלים החמים. לדוגמא: ירקות ירוקים טריים מאודים במים, אגוזים קלויים שניתן להוסיף לסלטים ותבשילים, מרק קטניות (במיוחד הכהות) מרקים עם סלרי, תרד ועגבניות".
אמצעי נוסף הם שמנים אתריים. גרי קלברג, נטורופת ומנהל תחום שמנים אתריים בחברת ארומה לייף, נציגה בלעדית של מותג השמנים פרימוורה, מסביר כי בשוק נמכרים מספר שמנים אתריים בעלי פעילות חיובית בתקופה זו. לדוגמא, שמן אתרי הדס המתאים לשימוש כבר מגיל חצי שנה ומיועד לחיטוי מערכת הנשימה והריאות, לכיוח ופירוק ליחה, או שמן אתרי לבנדר אותו מגדיר קלברג כ"בית מרקחת בבקבוק אחד". כלומר, "מתאים להורדת חום במחלות חורף, לקטילת וירוסים וחיידקים, לטיפול בחתכים, פצעים, שריטות וכוויות, לטיפול באלרגיות ובעיות עור. להורדת חום גבוה אצל תינוקות בכל גיל אפשר למרוח שמן אתרי לבנדר בכל הגוף".קצת היגיון יכול לעזורבאופן שלעיתים מפתיע אותנו, מרבית ההורים פונים באופן אוטומטי לרפואה הקונבנציונאלית במצבי חולי, ואינם נעזרים בחוכמה הפשוטה והעתיקה לחיזוק הילדים בתקופת החורף. זו אינה מוגדרת כמובן כרפואה משלימה, אך לאור החשיבות של הנושא בחרנו להביא כמה עצות ברוח זו.
טל קבסה, הבעלים והמנהלת של MAMAY - מרכז פרטי לרפואת ילדים משולבת, אומרת כי "את המקלחת כדאי להעביר משעות הערב לשעות היום, בהן השמש גבוהה וחם יותר. כאשר התינוקות קטנטנים, רצוי מאד שלא לקלח אותם כל יום. ניתן להעביר מטלית על הגוף ועל אזור הטיטול. בימים קרים רצוי שלא להרטיב את הראש ולדאוג לייבש היטב את איזור העורף".
קבסה ממליצה לנסות להימנע משימוש יומיומי בסבון, מפני שהשימוש התדיר מוריד את רמת החומציות וההגנה של הגוף. "ניתן לקלח את הילד עם סבון טבעי, סבון מסלק סוכר, ואפשר אפילו לטפטף 1-6 טיפות שמן לבנדר על מעט גרגירי מלח גס ולזרוק לאמבטיה". עוד היא אומרת, כי טיולים בטבע וחשיפה לשמש בשעות הבטוחות מחזקים את מערכת החיסונית.
בחירת מטפלעולם הרפואה המשלימה הוא עולם עשיר בשיטות, אמצעים ורעיונות. כאשר נעזרים בשיטות האלטרנטיביות חשוב לבחור מטפל מוסמך, בעל ניסיון, חוכמה ורגישות. במקביל מומלץ לקבל ליווי רפואי קונבנציונאלי כדי לוודא שילדיכם מקבל את הטיפול הטוב ביותר. בכל מקרה, חשוב לזכור שהרפואה המשלימה היא כתובת נוספת אליה כדאי לפנות בעונת החורף ובכלל.