מבין כל הגורמים לפגיעה ותמותה של תינוקות וילדים, תאונות דרכים הן הגורם הדומיננטי ביותר. אלפי ילדים בגילאי 0 ועד 14 נפגעים בישראל מתאונות דרכים בשנה. מתוכם, עשרות הרוגים, מאות פצועים קשה ואלפים פצועים קל. אחת הסיבות העיקריות לכך היא העובדה שילדים אינם חגורים כהלכה, או שלא נעשה שימוש בכיסא בטיחות.
על פי הערכות שבוצעו בארצות הברית ופורסמו בשנת 2005, שימוש במושבי הבטיחות הביא לירידה של 71% במקרי תמותת התינוקות עד גיל שנה ולירידה של 54% במקרי תמותת פעוטות בני 1-4. זו הסיבה שבספטמבר 2004 נכנס לתוקפו תיקון לתקנה 83א', לפיו יש לרתום ילדים בכסא בטיחות ברכב עד גיל 8.
כך תבחרו את הכסא התאמה. חשוב להתאים את הכסא למשקל, גיל וגובה הילד. לא כל כסא נוח ומתאים לכל ילד ולכן יש לנסות את הכסא ולהתרשם ממנו לפני הרכישה. שימו לב אם התינוק יושב בנוחות בכסא. בטיחות. יש לרכוש כסא בטיחות בעל תקן אירופאי או אמריקני המאושרים על-ידי מכון התקנים הישראלי ומשרד התחבורה, כסא שעבר בהצלחה את כל מבחני הריסוק. אחריות. ודאו כי לכסא אותו אתם רוכשים יש אחריות, בדקו עד כמה מקיפה האחריות ולכמה זמן היא בתוקף. איכות. מאחר והכסא אמור לשמש את הילד למספר שנים, מומלץ לרכוש כסא בטיחות העשוי משלדת ברזל שאין לה תוקף ולא כסא בטיחות שעשוי משלדת פלסטיק, שתוקפו פג כעבור 5 שנים. זאת בייחוד אם בכוונתכם להביא לעולם ילדים נוספים אשר יזדקקו לכסא בטיחות לרכב. נוחות. כשמדובר בכיסאות המתאימים לתינוק מגיל אפס, חשוב לבדוק את זווית השכיבה ולרכוש כיסא שניתן להורידו למצב שכיבה מבלי לפרק את הכיסא. בנוסף, מומלץ לרכוש כסא בעל ריפוד נשלף הניתן לכיבוס. שימוש. יש להתקין את הכסא לפי הוראות היצרן. התקנה לא נכונה מפחיתה באופן משמעותי את יעילות הכסא. בנוסף, יש לוודא את קלות הקשירה של הכיסא לרכב ועד כמה הכיסא מהודק למושב. נתיב מדגישה, כי "לפני כל נסיעה יש לוודא שמושב הבטיחות מעוגן למושב הרכב כך שלא ניתן להזיזו יותר מ-2.5 ס"מ לכל צד. בנוסף, לפני כל נסיעה יש לוודא שרצועות מושב הבטיחות מהודקות לגוף הילד כך שניתן יהיה להכניס בין הילד ובין רצועת הכתפיים אצבע אחת בלבד". חשוב לנטרל את כרית האוויר במידה והתינוק יושב במושב הקדמי. בעת תאונה כרית האוויר תיפלט בגובה ראשו של התינוק ועשויה לגרום לו נזק חמור. אם אינכם בטוחים שנטרלתם את הכרית, אל תושיבו את התינוק בחלק הקדמי של הרכב. כאשר מדובר בכסא לתינוק מעל גיל שנה, ודאו שהרצועה יוצאת מחריץ בגובה הכתף, וכשהפעוט יושב העבירו אותה מעל כתפיו באזור עצם הבריח. דעו כי בכיסאות מסוימים ניתן לשנות את זווית המושב ולהטותו לאחור. פונקציה זו חשוב במידה והפעוט עדיין מתקשה לשבת ביציבות. לבסוף, ודאו כי הרצועות עוברות על עצמות האגן ולא על בטנו. תחזוקה. ביציאה מהרכב ובעת חניה ממושכת בשמש מומלץ לכסות את כסא הבטיחות בכיסוי. זאת במטרה למנוע את ההתחממות של חלקים העלולים לגרום לכוויה. חשוב לדעת כי מושב בטיחות שהיה מעורב בתאונה חייב בהחלפה. השתמשו בכסא, אל תתעצלו |
צילום: ניר יפה צילום: ניר יפה |
כיסא בטיחות: כך תדעו לבחור
|
תאונות דרכים הן הגורם מספר אחד לתמותת ילדים. הפתרון: כסא בטיחות המותאם לילד שלכם. המומחים מסבירים כיצד לבחור
טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.