החופש הגדול מקצין בעיה מוכרת לכל ההורים: התובענות של החיים גורמת לנו לדחות משימות רבות, לעיתים בסיסיות כמו לאכול ולישון. למאמנת האישית לירון גור שטייגמן יש פתרון שידרוש מכם משמעת עצמית ובעיקר שינוי גישה.


woman getting a rest1
תמונת אילוסטרציה

לפני שהגיע הילד הראשון שלנו לעולם היה לנו הרבה זמן. בהתחשב במגבלות של העבודה יכלנו ללכת לישון מתי שאנו רוצים, לצאת לבלות מתי שאנחנו רוצים, לאכול מתי שאנחנו רוצים. כשהתינוק הראשון מופיע בחיינו כל זה משתנה.
"התינוק הולך לישון בשש או בשבע בערב ובשביל לצאת - בהנחה שיש לנו כוח - צריכים למצוא לו סידור", אומרת לירון גור שטייגמן, מאמנת אישית מ"כלים אימון אישי". "אם הוא לא ישן בלילה גם אנחנו לא וכתוצאה מכך יש עייפות מאוד גדולה.
"ילד גם מגדיל את מספר המשימות שלנו. מספר הילדים לרוב אינו פרופורציונאלי לכמות הכביסה. אם יש שני ילדים בבית, הכביסה היא כמו של ארבעה ילדים. כלל עבודות הבית מתרבות כל הזמן.

"פעם חיינו בחברה שבטית ונשים היו עוזרות אחת לשניה, נמצאות הרבה ביחד, מבשלות, תומכות. היום אמא עובדת ולרוב לא גרה ליד סבתא וסבא וגם האבא עובד הרבה שעות. אנחנו גם קונים הרבה יותר דברים, דבר שמחייב אותנו לצאת לעבוד. התוצאה היא שיש לנו הרבה יותר משימות עם אותו מספר שעות".

מעגל שאפשר לצאת ממנו
"נשים אומרות 'אין לי זמן'. למה את לא מתאמנת? אין לי זמן. למה לא אכלת? אין לי זמן. אני אומרת ש'אין לי זמן' שווה 'זה לא מספיק חשוב לי'. אם אין לי זמן לבשל זה אומר שהבישולים אינם מספיק חשובים.

"לרובנו זה כמו כדור שלג. אם אין לי זמן לבשל, אז אני אוכלת ג'אנק פוד או אוכלת בחוץ. כלומר, אני אוכלת פחות אוכל בריא ויותר אוכל שומני ומעובד, ואז משמינים. כשאני משמינה, זה עושה לי הרגשה לא טובה, כשאני מרגישה פחות טוב זה פוגע בזמן האיכות עם הילדים ועם בן הזוג. אני לא במיטבי באף מקום. אז איך יכול להיות שהגוף שלי חשוב לי, אבל אני לא עושה שום דבר בשבילו? איך יכול להיות שלא טוב לי בעבודה, אבל אני לא עושה שום דבר, כי אין לי זמן לתקן קורות חיים ולבנות אותם מחדש, אין לי זמן לראיונות עבודה?"
התוצאה, מסבירה גור שטייגמן, היא מעגל של הזנחה שיש לו כאמור מחיר כבד. "אם אני קמה בבוקר בלי חיוך לעבודה - אגיע לילדים הביתה בלי חיוך. הילדים הם המראה שלנו – כאשר לנו לא טוב, גם להם לא טוב, וכך מתחילים לראות ניצני אלימות או רגרסיות. זה כדור שלג שקשה לצאת ממנו".

תיאור המצב הזה, שכל הורה יכול להזדהות אתו, מחריף כאשר מגיע בחופש הגדול. "הילדים איתנו 24/7 והכל הרבה יותר מאתגר, במיוחד בשבועות האחרונים של החופש. ברוב המקרים האם נשארת עם הילדים, וזה מצב בו אפילו שיחת טלפון פשוטה הופכת להיות אתגר".

לקבוע זמן לעצמנו
על השאלה, כיצד אפשר לתכנן את הזמן, כך שלא נשכח את עצמנו בתוך אינספור המחויבויות, אומרת גור שטייגמן: "כאשר אני מסבירה את זה להורים, אני נותנת את הדוגמא של סרטון הבטיחות במטוס. בסרטון בטיחות מראים את ההורה שם לעצמו קודם את מסיכת החמצן ורק אז לילד. הרי אם יקרה משהו למטוס ולהורה, איך הילד ידאג לעצמו לבד? זה בדיוק אותו דבר גם בחיים. עליי קודם כל לדאוג לעצמי.

הדבר העיקרי הוא לקבוע סדרי עדיפויות. כלומר, לשאול את עצמי מה חשוב לי. האם חשוב לי הגוף שלי ולאכול נכון? אז אני חייבת להבין זאת ולסדר את הלו"ז כך שחצי שעה פעם בכמה ימים אני מבשלת כדי שיהיה לי מה לאכול. זה חשוב במיוחד בחופש הגדול, כשהילדים בבית וכל הזמן יש במבה, פיצה והמבורגר. חשוב גם לאכול לפני שהם אוכלים. אז, כשאני יושבת איתם, אני סבלנית כי כבר אכלתי, וכאשר הילדים מבקשים כל הזמן דברים, אוכל לעמוד בזה כי אני לא עצבנית ורעבה".
"זמן אמא" קוראת לזה גור שטייגמן, מושג שמתאים בשינוי מילה אחת גם לאבות הנמצאים הרבה זמן עם הילדים - "זמן אבא". "זה זמן שהופך ונהיה יותר מהותי וקריטי בזמן חופש. זה אומר לקחת הפסקה מכל היום, ממה שעובר על כולם, מהכלים, מהכביסה, מבן הזוג, מהחובות, ולצאת מהבית. לבלות, לפגוש חברה, לשבת בגן ולהיות עם עצמי.

"זה זמן שבו אף אחד לא מציק לי ואני לא חושבת על הכלים או הכביסה. זה נשמע מאוד שטחי, אבל הזמן הזה הוא זמן שבו אני נטענת. כמו שטלפון נגמר מתישהו או הדלק נגמר ברכב, גם לי הדלק נגמר. כשזה קורה אני לא סבלנית לבעלי ולילדים, כי אין לי מה לתת להם. אני לא סבלנית בעבודה - ויש לזה השלכות, יכולים לפטר אותי. זה קורה כי לא דאגתי לעצמי קודם.
"אם לילד יש חוג, נתאמץ להביא אותו לחוג גם אם נהיה בחו"ל. אבל כשקבענו עם חברה וכבר שילמנו על הכרטיס לסרט, האצבע לביטול קלה על ההדק, כי אנחנו עייפות, לא ישנו בלילה לפני כן ויש כביסה ובישולים לעשות. אני אומרת שלצאת עם חברה לבילוי זה יותר ממלא מלשטוף כלים או אפילו משעתיים שינה.

"אני חושבת שיש בזה גם מסר מאוד ברור וחשוב לילדים. כשם שיש זמן וחוג לכל ילד - יש זמן לכל הורה. זה מסר של שוויון. אני מנסה לקדם את זה בימי שלישי בשבוע, כי זה אמצע השבוע וזה נותן אור, וגם בגלל שבמילה שלישי יש את המילה שלי. זה יום בו אני יוצאת מוקדם מהעבודה והולכת לישון, כי ככה החלטתי".
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב