בעולם המודרני חייבים כסף בשביל לחיות בו נכון וטוב. איך מגדלים את הילדים אל תוך המציאות הכלכלית ומלמדים אותם להתנהל נכון פיננסית? עם דמי כיס, כמובן. גם בתחום זה יש דברים שכדאי לעשות נכון.

money1
תמונת אילוסטרציה

אחד מתפקידיהם של ההורים הוא לספק לילדים רווחה כלכלית. באותה המידה, תפקידם של ההורים הוא ללמד את הילדים שלהם לדאוג לעצמם כלכלית. בדיוק לשם כך נועדו דמי הכיס, המספקים לילדים אפשרות לרכוש דברים שהם אוהבים בצד ההזדמנות ללמוד לדאוג לעצמם כלכלית.
"ילדים לא מבינים שכסף צריך להכניס כדי שיהיה אפשר להוציא", אומר גדי רוזן, מאמן משפחתי בגומא, המרכז הישראלי לגישור ולאימון. "הם לא יודעים כמה אפשר להוציא, שיש גבול לכסף. הרי כסף לא שווה כלום, זה סמל. לכן, כדאי ללמד אותם ובעצם לאמן אותם לחיים האמיתיים, לניהול כלכלי, שיהיה מרכיב מאד חשוב בחייהם הבוגרים".

דמי כיס כאמצעי לימוד
עוד לפני מתן דמי כיס, ממליצה הדר בר-אל, מנחת קבוצות הורים מטעם מכון אדלר, להקנות לילד ידע בנושא. "מגיל צעיר לקחת אותו לקניות, להראות לו כמה עולים הדברים ואף להתלבט איתו בקול רם לגבי הקניה עצמה, עד שהלמידה וההכרה עם הנושא, הופכת להיות הדרגתית ומצטברת".
השלב הבא הוא כמובן מתן דמי כיס. "מתן דמי כיס מספק יתרון משמעותי להורים - הילדים מפסיקים לנדנד לקבל כל הזמן כסף", אומר רוזן. "הם יודעים שיש סידור מוסכם לקבל כסף אחת לשבוע, סכום קבוע, ושהם צריכים להסתדר עם זה.
"מקובל שדמי הכיס משמשים לבזבוזים השוטפים ולא עבור הוצאות גדולות, כגון טיפולים רפואיים וצרכי ביה"ס. אני ממליץ לא להתייחס לדמי כיס כאל תוכנית חסכון. אם ילד שם הכל בצד ולא קונה, זה לא שווה. המטרה דווקא לחשוף אותו לקושי, לתסכול כשנגמר הכסף, למשמעות של ניהול לא נכון של ההוצאות במהלך השבוע. לא לתת מראש לשבוע הבא - הילד צריך ללמוד להסתדר שבוע עם הסכום שנקבע".
בכדי לעזור לילדים לפתח תפיסה ואחריות פיננסית, ממליצה עצי שילון, מנטורית עסקית ויזמית, ללמד אותם היבטים כלכליים נוספים. "אם דמי הכיס אזלו אל תוסיפו אלא אם כן זוהי הזדמנות לתת הלוואה עם ריבית, ובכך תקנו להם ידע שכסף יש לו גם מחיר. עודדו אותם למשא ומתן על גובה דמי הכיס. הגדירו איתם יעדים ופריצות דרך לגובה חיסכון, או לחילופין הגדירו יעד לרכישה חשובה ומשמעותית".

להתחיל בגיל 5 או 10?
על השאלה החשובה מתי כדאי להתחיל לתת לילד דמי כיס, הדעות חלוקות. "לא לפני גיל 6", אומר רוזן. "עד לגיל זה אין לילדים הבנה של כסף. הם למשל מעדיפים מטבעות זהב ולא שטרות. מומלץ אם כן, להתחיל בסביבות כיתה א'". בר-אל, לעומתו, ממליצה להתחיל כבר מגיל הגן, "מאותו הרגע בו לילד יש רצונות עצמאיים לרכישה". לעומתם אומר גיל אורלי, מנכ"ל חברת יבולים, העוסקת באימון ותכנון כלכלי למשפחות ולעסקים, ומחבר הספר "נוסחת הכסף", כי "המטרה היא לפתח אצל הילד יכולות ניהול עצמאיות ככל האפשר של כספים, החל מגיל 10 בערך".
כך או כך, ההחלטה לתת דמי כיס אינה יכולה להיות עניין של מה בכך. "אני ממליץ לשאול אותם שאלות כגון: כמה כסף אתה חושב שאתה צריך לשבוע? מה תעשה בכסף? מה אתה יכול לעשות שלא יגמר לפני הזמן?", ממליץ רוזן. "בדרך כלל הם אומרים דברים מאד הגיוניים, הם מעריכים שיצטרכו סדר גודל של 10-20 ₪".
אורלי מוסיף ואומר, כי גובה דמי הכיס צריך לקחת בחשבון 2 דברים: יכולת ההורים וצרכי הילד. "צרכי הילד כפופים ליכולת ההורים – לא ייתכן מצב של ילד עשיר במשפחה ענייה. חשוב גם לזכור שדמי הכיס אינם חובה, הם זכות של ההורים. דמי כיס עשויים להשתנות מתוך התחשבות ביכולת הכלכלית ובהתיחסות הילד".

כסף זה לא הכל בחיים
אם במשפחה יש ילדים בכמה גילאים, זה טבעי שילד בגיל 6 יקבל דמי כיס שונים מהילד בן ה-16. "נכון שזה עלול לעורר קנאה ותחרות", אומר רוזן. "בסופו של דבר זה נתון לשיקול ההורים. אני סבור שאין לעשות השוואות בין הילדים. בדיוק כפי שילדים בגיל 16 הולכים לישון בשעה אחרת, כך גם הם יכולים וצריכים סכום שונה".
אין לכרוך את עבודות הבית במתן תשלום, מדגישה בר-אל. "כיוון שלילד יש רצון טבעי להשתתף ולעשות, להתנסות וללמוד ולהרגיש חלק ובעיקר לפתח כושר חשיבה טוב, הכולל בתוכו, התייחסות לצרכיו של הזולת. כדאי לאפשר לילדים להגשים מטרות אלה ולתרום את תרומתם המשמעותית למשפחה, מבלי לקבל על כך תשלום".
כסף תמיד יהיה נושא טעון, אך אם מניחים את אבן הפינה לעניין כבר מגיל צעיר, ההורים אינם הופכים לקורבנות על מזבח דרישותיהם הבלתי פוסקות של הילדים, אומרת בר-אל, ואלה מוצאים את דרכם אל הבנת מושג הכסף, תוך קיום דיאלוג מכבד, שחשיבותו עצומה מכל החלטה שהיא. "דיאלוג זה יכול למנוע עימותים מיותרים והבנה מעמיקה של הילד, שכסף אינו הכל בחיים".

 


 

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב