המעבר מהגן לכיתה א' אינו פשוט, ודורש שהילד יעבור הכנה ברמות שונות. כיצד משפיע המעבר על הילד? אילו שינויים נדרשים ממנו? במה עוזרת הגננת ובמה עוזרים ההורים? והאם כדאי לשלוח את הילד לחוג הכנה? כתבה ראשונה בסדרה
עליה לבית הספר
תמונת אילוסטרציה

לקראת סוף הקיץ האחרון בגן המתח וההתרגשות לקראת המעבר של הילד לכיתה א' הולכים וגוברים. בהתאם, עולות ומתגברות השאלות והתהיות סביב מוכנותו של הילד למעבר זה.  

"הילד עובר ממסגרת פחות מחייבת ועם יותר מקום לחופש וגמישות למסגרת פחות גמישה", מסבירה תמי פלג, מדריכת הורים ומנחה בכירה במכון אדלר, את השפעת המעבר על הילד. "בנוסף, יש המון התרגשות של הילד - וגם של המשפחה - סביב המעבר הזה. מדברים על זה הרבה, יש התארגנויות של קניית תיק, קלמר וכו'. הילד מבין שיתחילו להיות דרישות ממנו וזה יכול להיות די מלחיץ".

רגע לפני שאתם מתחילים להרגיע את הילד, התייחסו קודם לעצמכם. לדברי שלומית קונוטופסקי, פסיכולוגית התפתחותית במכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי זיו בצפת, הורים עשויים להרגיש חרדה ולחץ לקראת הכניסה לכיתה א' של ילדיהם. "אווירה משפחתית לחוצה עלולה לפגוע במוכנות הרגשית של הילד לבית הספר, בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות והמוטיבציה של הילד ללמידה. במקרים קיצוניים אף עלולה להתפתח אצל הילד רתיעה חמורה מבית הספר".

קונוטופסקי מסבירה, כי ישנם היבטים שונים לחרדת ההורים, כולל פחד מאיבוד שליטה וממצב בו הילד ייפגע חברתית, פיזית או רגשית; חשש מחוסר הצלחה של הילד בלימודים; וחשש מפני פגיעה בסמכותם ובערכיהם של ההורים. "אחד הגורמים החשובים ביותר בהסתגלות של הילד בבית הספר היא העמדה הפנימית החיובית הבסיסית של ההורים כלפי בית הספר. חשוב שהורים יתפסו את בית הספר כגורם עוזר ולא עוין, וינהגו כלפי הצוות כשותפים ולא כאויבים".

לדבר על המעבר
אחרי שטיפלתם בעצמכם ובמקביל לכך, חשוב להתייחס לעובר על הילד לקראת המעבר. "מה שחשוב בהכנת הילד על ידי ההורים", אומרת פלג, "זה מתן לגיטימציה לתחושת ההתרגשות. העברת מסר לילד ש'אנחנו אתך. גם אנחנו מתרגשים. אנחנו סומכים עליך. אנחנו כבר ראינו שאתה יודע לעמוד במטלות'. אפשר לתווך לילד שמדובר במעבר. לשאול אותו מה דעתו על המילה "מעבר", מה זה נקרא לעבור ממקום למקום, איך הוא רואה את זה. לתת לילד את היכולת לבטא את מחשבותיו ורגשותיו".

הביטוי הישיר של הילד לרגשותיו עלול להרתיע את ההורים. "תפקיד ההורים הוא לא להיבהל מזה, אלא לתת לגיטימציה לכך. לספר על הפחדים שלהם כשהם עוברים מקום עבודה, לדוגמא. הכי חשוב לתת לילד את התחושה שהוא לא לבד".

פן חשוב בחיזוק הביטחון העצמי של הילד קשור בחברים שלו לספסל הלימודים. מבחינה חברתית, חשוב להפגיש את ילדכם עם ילדים שהוא יהיה איתם באותה כיתה, כך שכאשר מגיע היום הראשון בכיתה א', יהיו לפחות 4-5 ילדים שהוא כבר מכיר. 
 

הילד עולה לכיתה א - חלק  ב'
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב