המעבר לגן ילדים עשוי להיות קשה הן עבור הילד והן עבור ההורים. פנינו למיטב המומחים ובדקנו כיצד ניתן להפוך את המעבר לפשוט יותר.

הכנה לגן ילדים חדש

תמונת אילוסטרציה

אחד המעברים המשמעותיים בחייו של הילד הוא המעבר לגן הילדים. מעבר זה טומן בחובו אתגרים והתמודדויות ובראשם, כמובן, הפרידה מההורים. זה לא הכל. גם המפגש הראשוני עם קבוצת ילדים בני גילו, קבלת סמכות של איש חינוך ואפילו הסתגלות לתנאים פיזיים, כגון ישיבה על כסא נמוך, עשויה להכביד על הילד. המעבר עשוי להיות לא קל לא רק לילד אלא גם להורים, המתקשים להשאיר את ילדם באחריותם של אנשים אחרים, על פי רוב זרים, גם אם מדובר באנשי חינוך מקצועיים. לפיכך, מעבר זה דורש היערכות משולבת, הן של הילד והן של ההורים.

"האופן בו אנו מחליטים להסתכל על קושי או התמודדות בחיים משפיע במידה רבה על ההצלחה או הכישלון בהתמודדות שלנו עם אותו קושי", אומרת שולמית ביסמנובסקי, יו"ר ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל. "הדבר נכון גם לגבי המעבר של ילדנו לגן. ככל שנבחר ונחליט להסתכל על המעבר באור חיובי ונבין שהוא חלק טבעי וחיוני מהתפתחות ילדינו, כך נצליח לשדר להם מסר חיובי שהמעבר לגן הוא דבר כייפי, טבעי ומשמח ונצמצם בהתאם את הקושי שבכך. "לאחר שסקרנו וביקרנו במיגוון של גנים, ובחרנו מביניהם את הטוב ביותר עבור ילדינו ועבורנו, רצוי גם להאמין בכך ולשדר זאת לילד. כמו כן, מתוך הנחה שלמדנו את הגן והצוות החינוכי ובחרנו בו מבין שלל הגנים שראינו, חשוב גם לסמוך עליו ולאפשר לצוות לבצע את עבודתו החינוכית".

כיצד כדאי להכין את הילד לקראת המעבר?

"כדאי להכין את הילד באמצעות שיחה. יש להציג את המעבר לגן באור חיובי ולשלב משפטים כגון 'יהיה לך כיף בגן', 'יהיו לך חברים חדשים', 'תשחק בצעצועים חדשים', ולצד זה יש לשלב משפטים שיחזקו את ביטחונו כגון 'אמא תבוא לאסוף אותך מהגן אחרי מנוחת הצהריים' ו'בגן תלמד דברים חדשים'".טל קבסה ממרכז Mamay מוסיפה ואומרת, כי אפשר להראות לילד תמונות של ההורים מימי הגן על מנת להראות לו שגם הם חוו חוויה דומה ולספר לו על כך. כמובן, יש לשקול היטב מילים ומסרים, ולא להעביר מסרים שליליים.

דברים שאפשר לעשות בבית

מירב אגם גבריאל, מרצה, יועצת ומנחה מוסמכת בתחום הורות ומשפחה, מאמנת משפחתית ואישית, אינה בטוחה כלל כי יש הכרח להכין את הילד למעבר. "הילדים יתפתחו ויסתגלו במהרה למסגרת הגן גם מבלי כל הכנה מוקדמת, או אימון כלשהו. הם בעלי יכולת הסתגלות טבעית, בעלי יצר סקרנות ורצון עז ללמוד, להתפתח ולנסות. במקום בו יחושו אמון וישהו בסביבת גירויים מאוזנת ומאתגרת, לצד בשלותם המתפתחת, הם ינסו, יתנסו ויתפתחו מבחינה רגשית ושכלית, יפתחו אינטראקציות חברתיות, מודעות פיסית, יכולת התמודדות ודחיית סיפוקים".

גם אגם גבריאל מודעת לכך, כי הורים חוששים ממעבר זה ורוצים להיות מוכנים לו, או לוודא כי ילדם מוכן. לפיכך, היא מציעה מספר הצעות פרקטיות שניתן ליישם טרם המעבר לגן בפועל. בין השאר היא מציעה לאפשר לילד להתנסות בישיבה על כסא נמוך לילדים, ללא צורך בחגירה וליד שולחן; להתנסות באחיזת כלי כתיבה; להקנות לו סדר יום יחסית קבוע הכולל השכמה, אוכל, פעילות ושעות מנוחה והכנה לפרידות. "כדאי לצאת מן החדר - בהכנה מוקדמת - ולשוב לאחר מספר רגעים; להישאר זמן מה עם סבתא, אח, הורה שני. כל זאת, על מנת להקטין את חרדת הנטישה הטבעית המתפתחת סביב גיל המעבר לגן ועל מנת לאמן את הילדים ברכישת אמון, פיתוח תחושת ביטחון ויציבות. ניתן לומר לילדים 'אני הולך למטבח\עבודה\יוצא ואשוב עוד מספר דקות'".

אם כבר בחרתם להרגיל את ילדכם לשינויים הצפויים לבוא, אומרת אגם גבריאל, עשו זאת בהדרגה. ענת בן סלמון ועפר ארז, פסיכותרפיסטים מומחים ובעלי חברת "כלים שלובים", העוסקת באבחון, יעוץ והדרכה לפרט ולמשפחה, אומרים כי יש להתחיל את ההכנה כמה חודשים לפני המעבר. "מומלץ לספק לילד כמה שיותר מידע על המקום החדש, שכן ידע זה כוח והוא מעניק תחושה של שליטה על מה שקורה. כדאי לקחת את הילד לביקור בגן החדש כדי שיכיר את המקום ואת הגננת, ולתת לו אפשרות להביע דעה עליהם בפתיחות וקבלה. יש להסביר לילד שהמעבר הינו שלב חשוב עבורו, שהוא יכול לזכות וליהנות ממנו מאד, ושתמיד יש דלת פתוחה אצל ההורים, שהם מוכנים לשמוע את חוויותיו ומצוקותיו בכל הקשור לגן החדש".

כשבוע-שבועיים לפני המעבר לגן החדש, ממליצים בן סלמון וארז לעשות את מסלול ההליכה/נסיעה עם הילד לכיוון הגן, ולהסביר לו שבעוד כמה ימים יתחיל לשחק שם, יכיר חברים חדשים וגננת חדשה.


הורים: לשקול לקבל ייעוץ

היום החשוב הגיע והילד מתחיל ללכת לגן. זהו, כאמור, זמן השינוי המשמעותי. בזמן זה חשוב להקפיד על מספר כללים שיעזרו לילד ולהורים לעשות את השינוי קל יותר.

ראשית, ממליצה ביסמנובסקי לשתף את הגננת ולשוחח עימה על מצוקות שעולות, בעיקר בשלבים הראשוניים של הילד בגן, ואף להעלות תחושות ומחשבות של ההורים עצמם. "במרבית המקרים יודעת הגננת מניסיונה האישי לזהות מצוקות אצל ההורים ולסייע להם לפתור אותן לפני השלב בו הן עלולות להשפיע על הילדים". אם אתם חשים, כי אתם במתח ולחץ לקראת המעבר של ילדכם לגן ילדים, כדאי לשקול לקבל ייעוץ והכוונה אישית מאיש מקצוע. כך תוכלו להקל על עצמכם, כמו גם על הילד. אחרת, הוא עשוי לקבל מסר סותר - מצד אחד הפעולות שלכם, הלוקחות אותו לגן חדש, ומצד שני הרגשות שלכם, שאינם רוצים בשינוי - דבר שיגביר את המצוקה שלו.

להביא חפץ אישי ולא לאחר

בימים הראשונים רצוי לפנות זמן, למקרה בו תצטרכו לשהות בגן כדי להקל על ההסתגלות של הילד למסגרת החדשה. בימים אלה הביאו עימכם לגן חפץ אישי של הילד, אשר יזכיר לו את הבית ויקל על ההסתגלות שלו לסביבה החדשה. בימים אלו חשוב עד מאוד שלא לאחר ולאסוף את הילד בזמן. חישבו על ילד המחכה להוריו, רואה כיצד שאר הילדים נאספים הביתה והוא נותר עם הגננת. זוהי חוויה קשה שחשוב לחסוך אותה מהילד. זה נכון לאורך כל השנה, אך כל אחת כמה וכמה בימים הראשונים.

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב