תמונת אילוסטרציה
גם אם את אישה בריאה בדרך כלל, ההריון עשוי להביא אתו התמודדויות פיזיולוגיות שונות שאופייניות למרבית הנשים. העובדה כי ברחמך נובטים חיים חדשים היא כמובן משמחת מאוד, אך היא מלווה בתופעות שכדאי וחשוב להתייחס אליהן ולהיערך לקראתן. ד"ר נגה פורת, יו"ר החברה הישראלית לרפואת נשים בקהילה, מגדירה שינויים אלה כתהליכי התסגלות להריון. "התהליכים שעוברת אישה בריאה הם תהליכי הסתגלות להריון, והם כוללים עליה בנפח הדם ובקצב הלב". תהליכים אלו הם תהליכים סטנדרטיים, ויחד עם העליה הצפויה במשקל ותופעות דוגמת בחילות בוקר, הן חלק מההליך התקין של הריון.
אם האישה אינה בריאה, או הופכת לחולה במהלך ההריון, ההריון עשוי להעצים את הבעיות. "חוסר בברזל, חוסר תפקוד של בלוטת התריס או סכרת לא מאוזנת, לדוגמא, הם דברים היכולים להשפיע על מהלך ההריון", אומרת ד"ר פורת.
ההכנות מתחילות טרם ההריוןבמטרה לעבור את ההריון בשלום ובבריאות, מומלץ כיום לגשת לייעוץ טרום הריוני. הכוונה היא לשיחה מקדימה עם הגינקולוג, הנערכת כמה חודשים טרם הכניסה להריון, במטרה לשמוע ממנו כיצד יש להיערך אליו. בשלב זה מבררים את מצב בריאותה של האישה, סביבת העבודה שלה, הרגלים כגון עישון או צריכת אלכוהול, ועוד. בהתאם היא מקבלת הנחיות כיצד לפעול בחודשים הקרובים. אחת ההנחיות הידועות ביותר כיום אומרת שיש ליטול חומצה פולית בחודשים טרם הכניסה להריון, במטרה להקטין את הסבירות למומים בעמוד השדרה של העובר.
בשלב זה מיידעים את האישה בדבר האפשרות לבדוק מחלות גנטיות היכולות לעבור בתורשה, וזאת על פי המוצא של בני הזוג. "היתרון של נשים המגיעות לייעוץ טרם ההריון הוא שבמהלך ההריון הן יותר מודעות למה שצריך לעשות, והן עוברות אותו יותר בקלות".
כמו ד"ר פורת, גם ד"ר דגנית סמואל, מומחית ברפואת נשים והריון ומנהלת מרפאת מומחים ברמת אביב, מאמינה כי חשוב להיערך להריון טרם ההתעברות. "יש כל מיני דברים שאישה צריכה לדעת לפני הכניסה להריון, כי הם כרוכים בהיערכות שתשפר את תהליך ההריון עבורה ואת התוצר עצמו, שזה העובר".
בנוסף לנטילה של חומצה פולית, אומרת ד"ר סמואל כי במידה ואישה לא חוסנה בעבר ולא חלתה במחלות דוגמת אדמת או אבעבועות רוח – שהן מחלות העלולות לפגוע בעובר אם נדבקים בהן במהלך ההריון – כדאי לקבל את החיסון טרם הכניסה להריון, בהתייעצות רפואית כמובן. באותן בדיקות טרום הריון נבדקות גם מידת החשיפה של האישה למחלות ויראליות מסוגים שונים, העלולות לפגוע בעובר.
"אישה המתעתדת להיכנס להריון לא יודעת מתי זה יקרה", אומרת ד"ר סמואל. "לכן ההמלצה החמה שלי היא להתייחס אל הגוף בתקופה זו כאילו את כבר בהריון. אז לא מתחילים לשאול 'האם כשנכנסתי להריון לקחתי את התרופה הזו או לא', 'האם הייתי בהריון כשעשיתי צילום חזה או לא'. לכן, כל אישה שמנסה להיכנס להריון, כשהיא עוברת פרוצדורה רפואית או נוטלת תרופה, צריכה להתריע שאולי היא בהריון. כך אם הבדיקה או התרופה עלולה לחבל בהריון כדאי להמנע ממנה או להשתמש באמצעי מונע הריון בזמן זה. הדבר נכון גם לגבי שימוש באלכוהול בתקופה שמנסים להיכנס להריון, עישון ושימוש בסמים".
מאחר ונושא הפעילות הגופנית הוא חשוב, ממליצה ד"ר סמואל לנשים המתעתדות להכנס להריון להיכנס להליך של פעילות גופנית, כך שהגוף יהיה רגיל לפעילות זו. מומלץ להקפיד על פעילות גופנית גם בהריון, בהתייעצות עם רופא, כמובן.
"חשוב שהגוף יהיה במצב מאוזן כשמנסים להיכנס להריון. מצב שבו אין חוסרים, שיש לגוף את כל הוויטמינים, שרמת הברזל תקינה, שהמערכת ההורמונאלית היא מאוזנת. אם יש סכרת, חשוב לאזן אותה, וגם לאזן לחץ דם לפני ההריון. מי שלוקחת תרופות על בסיס קבוע ומתכננת להכנס להריון - כדאי שתתייעץ עם רופא הנשים לגבי המשך הטיפול התרופתי".