תמונת אילוסטרציה
"אם יש סקאלה, ישראל נמצאת בקצה ההיסטרי ביותר בכל הקשור להיקף ביצוע בדיקות הריון", כך אומרת ד"ר נגה פורת, יו"ר החברה הישראלית לרפואת נשים בקהילה. "אנו עושים מעקבי הריון בהיקפים וברמות שלא קיימים בשום מקום אחר בעולם. בנוסף, אצלנו רוב מעקב ההריון נעשה על ידי רופאים, אך במדינות כמו הולנד רוב המעקב מבוצע על ידי אחיות או מיילדות, ואישה יכולה לסיים הריון שלם בלי לראות רופא".
ד"ר פורת משייכת את העובדות הללו לכך שאנו חברה לא סובלנית לחריגים. "אנשים הולכים עד הקצה של מה שאפשר כדי להבטיח שיהיה יילוד בריא, לא פחות ממושלם. זה אומר לעשות כל בדיקה שאפשר. החשש הזה מהווה, לדעתי, חלק לא מבוטל במסע האינטנסיבי שאנו עושים בהריון". כמובן, יש להוסיף לכך את העובדה, כי מערכת הבריאות בישראל היא מפותחת יחסית, השירותים הרפואיים זמינים והעלויות אינן גבוהות במיוחד. מה עוד שחלק מהבדיקות ממומנות במסגרת סל הבריאות או מכוסות על ידי הביטוחים המשלימים.
בדיקות בסיסיות
"אילו בדיקות מומלצות?", אני שואל את ד"ר דגנית סמואל, מומחית לרפואת נשית והריון ומנהלת מרפאת מומחים ברמת אביב. "יש המלצות שונות אצל רופאים שונים, וההמלצה בדרך כלל אינה גורפת אלא מתייחסת לכל מקרה לגופו. אחרי הכל, אצל כל אישה יש נתונים שונים – גיל, גנטיקה, מהלך הריון שונה, רצונות שונים. כך שההמלצה על בדיקות במהלך ההריון היא סוג של תפירה אישית התלויה באינטראקציה בין האישה לרופא ומערכת השיקולים הנלווית לזה".
בכל מקרה, אפשר לחלק את הבדיקות הנהוגות במהלך ההריון לבדיקות בסיסיות ולבדיקות אפשריות.
בתחילת כל הריון עוברת אישה בדיקת דם ושתן, המספקת לרופא מידע כללי על מצבה, על מצב המערכת החיסונית שלה והוויטמינים בגופה. בבדיקות אלו בודקים את סוג הדם שלה למקרה שהיא תזדקק לעירוי דם, בודקים רמת סוכר, תפקוד של בלוטת התריס, ברזל, B12, וכן את קיומם או היעדרם של זיהומים שונים בגוף, העלולים לסכן את מהלך ההריון.
לאחר בדיקות אלה, הבוחנות, למעשה, את מצבה של האם, שאר הבדיקות מתייחסות למצבו של העובר. הבדיקה הידועה מכולן היא בדיקת האולטרה סאונד הנערכת לאחר מספר שבועות, בה נבדקת ההתפתחות של העובר ומערכות הגוף השונות, וכן נבדקים סימנים ראשונים המעידים על תסמונת דאון. בדיקות אלה הן חלק מסל התופות הממלכתי וממומנות על ידו. שאר הבדיקות הנעשות בהריון מתבצעות באופן עצמאי ו/או תוך מימון של הביטוחים המשלימים.
בדיקות נוספות
מבין הבדיקות הנלוות להריון, הראשונה בסדרה נקראת שקיפות עורפית. "זו בדיקה המשלבת אולטרה סאונד ובדיקה ביו-כימית", מסבירה ד"ר סמואל, "היא באה להעריך סיכון לתסמונת דאון בעובר". בדיקה זו נעשית בין השבוע ה-10 ל-14, ולדברי ד"ר סמואל רמת הדיוק שלה יכולה להגיע ל-70-80 אחוזי זיהוי.
בין השבוע ה-14 ל-16 נערכת סקירת מערכות מוקדמת. זו בדיקה הנעשית באולטרה סאונד, ובה עוברים בצורה יסודית ומפורטת על מערכות העובר ומנסים לאתר מומים או הפרעות בהתפתחות של המערכות השונות. "עיקר הרעיון הוא לאתר מומים וסימנים מוקדמים שיכולים להעיד על הפרעה, ועלולים להעלם אחר כך בסקירה המאוחרת".
הבדיקה הבאה נקראת בדיקה של חלבון עוברי. מדובר בבדיקת דם בבאה לנסות לאתר סיכון לתסמונת דאון ובמקביל נותנת רמזים על הפרעות אפשריות נוספות, כגון הפרעות בהתפתחות מערכת העצבים, מחלות יתר לחץ דם והפרעות גדילה. בדיקה זו, הממומנת לרוב על ידי קופות החולים, נערכת בין השבוע ה-16 ל-18 של ההריון.
במקביל, בין השבוע ה-16 ל-20, ניתן לבצע דיקור מי שפיר. במהלך בדיקה זו שואבים נוזל מי שפיר משק ההריון ושולחים את החומר לבדיקה, במטרה לאתר מומים. "הבדיקה היא בדיקה פולשנית", מסבירה ד"ר סמואל. "רמת הסיכון נחשבה בעבר לגבוהה אבל נכון להיום יש הערכות שונות למידת הסיכון, אם כי הערך המקובל לסיבוך בבדיקה הוא 1 ל-1,000. הסיבה היא שכיום הבדיקה מבוצעת תחת אולטרה סאונד, כך שרואים איפה המחט ואיפה העובר, והסיכוי לפגיעה נמוך מאוד". בדיקה זו ניתנת בחינם לנשים שנמצאו אצלן ממצאים של מומים שונים או שיש היסטוריה בעייתית במשפחה. כמו כן, הבדיקה היא בחינם לנשים מעל גיל 35.
סקירת מערכות מורחבת נערכת, אם בוחרים בכך, סביב השבוע ה-22. זו בדיקה שבאה לחפש הפרעות בהתפתחות מערכות העובר, כולל האם הגדילה תואמת את גיל ההריון, האם השלייה מתפקדת וכמות מי השפיר גדלה, האם התנועתיות בסדר. בנוסף, מבצעים בדיקות דם במטרה לראות שספירת הדם תקינה, בודקים את רמת הסוכר. אם מוצאים הפרעה נעשות בדיקות מעמיקות, כמובן".
עוזר או מפריע?
"יש על זה הרבה חילוקי דעות", אומרת ד"ר סמואל כשאני שואל אותה אם הבדיקות המרובות אכן חיוניות למהלך התקין של ההריון, ואולי מפריעות לו. ד"ר פורת אומרת, כי "חשוב לזכור שלפי נתונים סטטיסטיים, 96% מהילודים יוולדו בריאים. הסל הבסיסי הניתן לנשים בא לוודא שאנחנו לא מפספסים דברים משמעותיים, ואישה כזו לא נמצאת בסיכון גבוה יותר ללידה של ילד עם פגם מולד".
לרשימת בדיקות הריון לפי שבועות
למדריך בדיקות בהריון