תמונת אילוסטרציה
ההריון, בין אם הוא מתוכנן ובין אם הוא הפתעה, משנה לחלוטין את החיים כפי שהכרנו אותם. אין זו רק העובדה כי בקרוב נהפוך מזוג לשלישייה, אם מדובר בהריון ראשון, או נרחיב את המשפחה אם כבר יש ילדים בתמונה. בתקופה זו עוברת האישה שלל שינויים פיזיים ורגשיים, עובדה המשנה את האופן בו היא מתנהגת ופועלת. בהתאם, הדבר משפיע על בן הזוג הצמוד, היכול גם הוא לעבור שלל תהפוכות.
"גבר שאשתו או זוגתו הרה, יכול להרגיש לצד התרגשות ושמחה לקראת הולדת ילדו, גם רגשות של דאגה לקראת השינויים העתידים לבוא", מסבירה צפי מן, מנחת קורס הכנה להורות במכון אדלר. "בעוד האישה עסוקה במה שמתחולל בגופה, הגבר עלול להרגיש מחוץ לתמונה, אולי מרוחק ומוזנח.
"בתחילת ההיריון, כאשר האישה חשה ברע, בן הזוג מנהל דו שיח פנימי שנע בין תחושת אחריות לבין חוסר אונים, לנוכח התופעות שהיא עוברת. עם היוודע דבר ההיריון אפשר שהגבר ירגיש אהבה וגאווה כלפי אשתו, ומנגד ישאל את עצמו איך ארוויח ואפרנס את המשפחה.
"ישנם גברים המתארים תחושת הזדהות עמוקה, אפילו ברמה הפיזית והרגשית, עם האישה. יש החשים חוסר אונים וחוסר שליטה לגבי התפתחות ההיריון, ויש אדישים. נשים וגברים רבים מדווחים על תחושת בדידות ביחסים עם בני הזוג בתקופת ההיריון".
כן לדבר על הרגשות
אותה בדידות היא רגש העשוי להתעורר, אך כדי לא להרגיש לבד, יש דברים שכדאי לשים אליהם לב בתקופה זו, כדי לשמור על קרבה ותחושה של אינטימיות גם בחודשים חשובים אלו.
"מדובר בתקופה רגישה עבור היולדת, עם שיווי משקל הורמונאלי עדין מאד", מסבירה This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., מיילדת בית ואמא לחמישה. "לכן חשוב שבן זוגה יהיה קשוב לצרכים ולרצונות שלה, יאפשר לה את המרחב להגיד למה היא זקוקה, מה מתאים לה ומה לא, באופן פתוח". מן מוסיפה כי "אל לו לגבר לשדר חוסר אמפטיה וריחוק כי הדבר עלול להתפרש כהזנחה. ההיריון מפגיש את בני הזוג עם הפנטסיה של ההיריון וההורות למציאות ולתפקיד של כל אחד מהם בעת ההיריון. לכן כדאי לגבר להיות מודע לשינויים ולתהליכים הצפויים לאם ולעובר בעת ההיריון ולקראת ההורות".
איך עושים זאת? מלווים את בת הזוג בבדיקות ההריון השונות, כדי להיות שותפים פעילים ולהבין יותר לעומק את המתרחש בגופה, ממליצה טלי קאופמן, מדריכת הכנה ללידה ודולה מוסמכת, מנהלת פורום הריון ולידה באתר doctors. לובל ממליצה לקרוא ספרים ומאמרים רלבנטיים כדי לנסות להבין מה צפוי, ובמקביל לדבר על הרגשות. כן, גם אם זה קשה אצלנו הגברים, זה יכול לעזור. "להעלות חששות ופחדים, לתאם ציפיות ללידה - היכן היא תהיה, מה היולדת רוצה שאתה כבן זוגה תעשה במהלך הלידה", אומרת לובל. "תקשורת פתוחה לפני הלידה ובמהלכה הכרחיים".
אם למרות המאמצים, אתם נתקלים בקשיים בתקשורת ביניכם המקשים עליכם, אל תהססו לפנות לייעוץ. "מומלץ לפנות לאיש מקצוע ולעבוד בשיחה פתוחה וגלויה על נושאים אלה, על מנת להתקרב ולקבל כלים לקראת המפגש המתקרב עם ילדכם", אומרת מן.
לא לדבר על המשקל
לגברים קשה לא פעם להבין את המתחולל בעולם הרגש של הנשים, הנראה כאוטי, לא הגיוני וחסר סדר. בתקופת ההריון זה עשוי כמובן להחריף. "הורמונים, הורמונים, הורמונים - בעיקר בשבועות האחרונים של ההיריון", אומרת קאופמן. "המשמעות - אשתך צודקת! אל תתווכח, פשוט אמור אמן! היא לעיתים עצבנית וחסרת סבלנות, בטח אם מדובר בחודשי הקיץ החמים והיא עברה את שבוע 40.
"לקראת סוף ההיריון נשים רבות גם מקננות. אין טעם להלחם בכך - הסע אותה למסעי הקניות, סחוב שקיות וצבע את חדר התינוק המיועד".
במקביל, הנשים, העסוקות יותר ממרבית הגברים במראה החיצוני שלהן, תהיינה עסוקות בו עוד יותר בתקופת ההריון. "אם אתה לא אחד מאותם הגברים המושלמים שאוהבים את גוף האישה ההרה התופח והבשל", מציעה קאופמן, "אל תזכיר את נושא המשקל בשום צורה ודרך".
מנגד, היא אומרת, בהריון, תחושת הבטן הופכת להיות משמעותית יותר ואישה הרה מחוברת לאינטואיציה שלה, לגופה ולעובר שבבטנה. "הקשב לה, היא יודעת מה טוב לה ולעובר שלה הכי טוב מכולם".
בהריון ראשון ממליצה לובל לספר לכל החברים ובעיקר לחברות, לאמא שלה ובטח לאמא שלך, שהלידה תתרחש ככל הנראה בשבוע ה- 42, וכי התאריך המשוער הוא אכן רק משוער. "אם הלידה תתרחש מוקדם יותר, תהיה הפתעה לכולם! נקודה זו מאד חשובה ומורידה הרבה מאד לחץ מהיולדת וגם ממך".
להכיר את התינוק
זמן ההריון הוא גם הזמן בו אנחנו יכולים להתחיל וליצור חיבור עם התינוק שבדרך. לאישה זה קל יותר מעצם העובדה כי הוא נושאת אותו ברחמה, ולנו הגברים יש יותר עבודה לעשות בנושא.
לובל, מציעה במהלך ההיריון ובלידה עצמה, לדבר עם התינוק, להגיד לו שאוהבים אותו, מחכים לו ושסומכים עליו שהוא יודע מתי וכיצד להיוולד.
בשבועות האחרונים של ההיריון אפשר כבר לשים ראש על הבטן התחתונה של בת הזוג ההרה, ולהאזין לדופק של העובר. "תוכל להרגיש אותו בועט ואף לדבר אליו", אומרת קאופמן. "כך תוכל להכיר אותו והוא אותך כבר מהבטן".