תמונת אילוסטרציה
שפעת היא מחלה העשויה להיות לא נעימה אם היא משפיעה באופן קל, אך גם מסוכנת ואפילו קטלנית עבור מי שגופם מגיב באופן קיצוני למחלה השכיחה הזו.
אנו רגילים לשמוע שילדים וזקנים רגישים לשפעת והשפעותיה, אך גם נשים בהריון עלולות להיות פגיעות יותר כנגד וירוס השפעת. ד"ר אדוה ליר, סגנית המנהל הרפואי של מחוז חיפה בשירותי בריאות כללית, אומרת כי מספר הנשים החולות בשפעת אינו גדול בהשוואה למספר הנשים החולות במחלה באופן כללי, אך שפעת בהריון עלולה לגרום לסיבוכים יותר מהממוצע, ולכן חשוב להיערך בהתאם.
חיסון הוא הדבר לעשות
"נשים בהריון מועדות לחלות בשפעת כמו כל הנשים", אומרת ד"ר ליר. "המחלה אינה שכיחה יותר בקרב נשים בהריון, למרות שנשים אלו – כל עוד אין מדובר בהיריון ראשון – ככל הנראה נמצאות בסביבת ילדים קטנים המעבירים את וירוס השפעת בחופשיות.
"הבעיה נמצאת בעובדה שיותר נשים מפתחות סיבוכים של מחלת השפעת במהלך ההיריון. לצערנו, ישנם יותר דיווחים על תמותה של נשים בהיריון בגלל שפעת. מדוע זה כך? יש הטוענים שמערכת החיסון פחות יעילה בזמן היריון ובגלל זה נשים מפתחות יותר סיבוכים, אבל זו תיאוריה שלא הוכחה".
הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות כנגד שפעת בהריון ובכלל, מסבירה ד"ר ליר, היא לעשות חיסון. "ארגון הבריאות העולמי הודיע בשנה שעברה כי נשים בהריון הן אחת מקבוצות היעד של החיסון כנגד שפעת, ובישראל נכנסה ההמלצה הזו השנה ביתר שאת".
החיסונים מתחלקים לשני סוגים – חיסון של וירוס מת הניתן בזריקה, וחיסון של וירוס מוחלש הניתן בטיפות דרך האף. לנשים בהריון נותנים אך ורק את החיסון המכיל את הווירוס המת, חיסון שהסיכון שלו אפסי. השפעת הווירוס נמשכת כ-9 חודשים.
"המטרה של החיסון כפולה – ראשית, לחסן את האימא, שלא תפתח סיבוכים של שפעת העלולים להביא אותה לאשפוז בבית חולים ובמקרים קיצוניים גם למוות. שנית, דרך החיסון הניתן לאם מקבל העובר את הנוגדנים לשפעת". ההשפעה של החיסון על התינוק משמעותית מאחר ותינוקות מקבלים חיסון נגד שפעת רק לאחר גילה שישה חודשים. החיסון משפיע לטובה על התינוק בחודשי חייו הראשונים, במיוחד אם החיסון נעשה בשלבים מאוחרים של ההיריון.
מה ביחס לתופעות לוואי?
"חיסונים מהווים את אחת ההתערבויות הבטוחות שקיימות. משנות ה-70 לא דווח על תופעת לוואי מסוכנת של חיסון נגד שפעת. יכולות להיות תופעות כמו אודם מקומי או התפתחות דלקת סביב מקום החיסון, אך לא יותר מכך. לא צריך לפחד מהחיסון לעומת ההשפעה של השפעת אם נדבקים בה".
נשים בהריון יכולות לקבל כיום חיסונים גם במרכזי בריאות האישה, וד"ר ליר מעודדת אתכן לעשות זאת. "יש הרבה דעות קדומות כמו שהווירוס המת יכול להתעורר ולעשות נזק. אני לא מאמינה בתחיית המתים. אנחנו נותנים משהו בטוח". את החיסון, היא אומרת, אפשר לקבל לכל אורך תקופת ההריון.
חשוב להתייעץ עם רופא
ישנה אפשרות כמובן שלא קיבלתן חיסון וחליתן בשפעת בהריון. במקרה כזה, מסבירה ד"ר ליר, אפשר לקחת תרופה להורדת חום כמו אקמול או אופטלגין. בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם רופא.
"אם המחלה קשה, עם חום מעל 38.5 מעלות צלזיוס הנמשך מספר ימים, חשוב לפנות לרופא. אמנם לא נותנים אנטיביוטיקה לשפעת אבל יש תרופה שעשויה לעזור, שאינה בסל התרופות, במידה ומדובר במגפת שפעת.
"בכל מקרה, בשפעת רגילה לא צריך לעשות הרבה; הטיפול הוא טיפול תומך. לאכול סביר, לשתות ולהוריד את החום".