תמונת אילוסטרציה
במהלך ההיריון הולך וגדל ברחם בן אדם חדש, ובמקביל עלולות להתפתח תופעות ומחלות שונות, הנגרמות עקב השינויים העזים שהגוף עובר בתקופה זו. אחת התופעות המתעוררות היא סוכרת הריונית. ביקשנו מד"ר דוד פאוזנר, מנהל המרפאה לסוכרת בהריון ומשנה למנהל בית חולים ליס שבאיכילוב, שיסביר מדוע זה בעצם קורה.
"מחלת הסוכרת קשורה בעליה של רמות הסוכר בדם. ההורמון האחראי על משק הסוכר בגוף הוא אינסולין, וכאשר קיים פגם בייצור האינסולין או ביכולת של הפעולה שלו, מתרחשת עליה בערכי הסוכר בדם ומופיעה סוכרת.
"הריון מוציא סוכרת סמויה מהכוח אל הפועל", הוא מסביר. "חלק מההורמונים המיוצרים על ידי השליה, בהם הורמון בשם HPL, גורמים לאינסולין להיות פחות יעיל. כלומר, כמות האינסולין אומנם עולה, אך הוא אינו מצליח לאזן את רמות הסוכר בדם". כדאי לדעת כי במרבית המקרים הגוף מתמודד עם הבעיה, אבל בקרב שלושה אחוזים מהנשים המצב החדש מביא לשיבוש.
המשמעות של סוכרת הריונית סמויה היא שאין לתופעה את הסימפטומים הקלאסיים של סוכרת, כגון צימאון, שתייה מרובה ומתן שתן בכמויות גדולות. מאחר וכך, יש צורך לבדוק זאת בעזרת בדיקות דם.
השפעות על העובר ועל האם החשיבות של אבחון מצב של סוכרת היריון היא גדולה, הן עבור האם והן עבור העובר. "עוברים של נשים עם סוכרת הריונית לא מטופלת יכולים להיות גדולים מאוד, והגודל עלול לגרום לסיבוכים", מסביר ד"ר פאוזנר. "אם הסוכרת אינה מאוזנת ישנו סיכון גבוה יותר למוות עוברי לא צפוי ברחם. בנוסף, בלידת תינוק גדול שכיחים יותר שימוש במכשירים וניתוחים קיסריים; קיים סיכוי ליותר סיבוכים בלידה, כמו חבלות לאם עקב קרעים בנרתיק ובצוואר הרחם; וחבלות לעובר, כמו יד עצלה או משותקת בעקבות כליאת כתפיים".
משקל גדול אינו אומר בהכרח תינוקות יותר מפותחים. למעשה, אחת הבעיות היא שהריאות בגופם של תינוקות אלה אינן מבשילות באותו קצב מהיר שבו הם מגיעים למשקלם. המשמעות היא שבמידה ומתרחשת לידה מוקדמת, לפני השבוע ה-38, הם עלולים לסבול עקב כך מסיבוכי נשימה.
ההשפעה של מצב זה על העוברים נמשכת גם אחרי הלידה ובמהלך החיים. "באחרונה הוכח הקשר בין סוכרת הריונית לא מטופלת לבין הפרעות מהן יסבלו התינוקות בגיל הילדות וההתבגרות – סיכוי גבוה יותר להשמנת יתר ואולי גם להופעת סוכרת סמויה בגיל ההתבגרות. נתון זה מצטרף לנתונים רבים נוספים, המצביעים על חשיבותן של ההשפעות התוך רחמיות של הסוכרת בקביעת עתיד הילד לכל אורך חייו, כולל התפתחותו השכלית".
לסוכרת הריונית לא מטופלת ישנה השפעה גם על האם, כמובן. "לנשים אלו יש יותר סיכון לפתח רעלת הריון, המתבטאת בעליית לחץ דם, הופעת בצקות, והימצאות חלבון בשתן לקראת סיום ההריון. בנוסף לזה, הן יתמודדו עם תופעות דוגמת דלקות בדרכי השתן ופטרת הנרתיק".
יש צורך בדיאטה בהתאמה אישית לאור כל זה אפשר להבין, מדוע נשים שאותרה אצלן סוכרת הריונית חייבות להיות במעקב אצל רופא מומחה. "כיום אין שום סיבה לאשפז נשים עם סוכרת הריונית למטרות בדיקה של רמות הסוכר ואיזון ראשוני", אומר ד"ר פאוזנר. המעקב כולל במקרים אלו דיאטה מתאימה, וד"ר פאוזנר מבהיר כי אין דיאטה אחת המתאימה לכולן. "אין טעם לבקש מהרופא הנחיות כלליות בנוסח 'מה מותר ומה אסור לחולות סוכרת הריונית', וגם אם קיבלת דף הסבר כזה, אל תסתפקי בו", הוא מדגיש. "את הדיאטה תרכיב דיאטנית מוסמכת, שעושה זאת בהתחשב בצורכי האישה, במשקלה, בסוג האוכל שהיא רגילה לאכול, והכל תוך מעקב והתאמה חוזרת עד סיום ההריון".
במרבית המקרים הדיאטה המתאימה תביא לאיזון. רק בקרב 15% מכלל הנשים יהיה צורך בזריקות אינסולין במהלך ההריון, וכמעט כולן מפסיקות לקבל זריקות עם תום ההריון. בנוסף לדיאטה, מומלץ לעשות פעילות גופנית כגון הליכה, וזאת כמובן אם אין מניעה לעשות זאת מסיבות אחרות.
המעקב כולל ביצוע ניטור עוברי שבועי החל מהשבוע ה-33 להריון, וזאת על מנת להעריך את מצבו של העובר. "מקובל ליילד נשים עם סוכרת הריון בשבוע ה-40, ונשים עם סוכרת הריון התלויה באינסולין בשבוע ה-39, וזאת על מנת למנוע סיבוכים לעובר", הוא מסכם. "משקל העובר חשוב, ובמקרים שמשקל העובר עולה על 4 ק"ג, מומלץ לסיים בניתוח קיסרי".