פרופ' משנה אלון שרים, מנהל היחידה לאולטרה סאונד מיילדותי במרכז הרפואי הלל יפה, מסביר את כל מה שדרוש לדעת על בדיקה זו.

AdobeStock 101238081 1
תמונת אילוסטרציה

סקירת מערכות מוקדמת היא בדיקת אולטרה סאונד המתקיימת בין השבוע ה-14 לשבוע ה-16. "מטרת הבדיקה היא לגלות שהעובר בריא מבחינה אנטומית", מסביר פרופ' משנה אלון שרים, מנהל היחידה לאולטרה סאונד מיילדותי במרכז הרפואי הלל יפה. "במהלך הבדיקה עוברים מערכת אחרי מערכת בגוף העובר המתפתח - מוח, לב, מערכת השתן, מערכת העיכול, מערכת המין, הגפיים, העיניים, השפתיים וכו', ובודקים האם ישנם מומים במערכות אלו".

כיצד נעשית הבדיקה?
"זה משתנה ותלוי ברופא ובהכשרה שלו. הדור הוותיק של הרופאים היה מהחלוצים של הגישה הווגינלית, ולכן מרביתם עושים את הבדיקה בדרך זו. הדור הצעיר יותר, שלמד בצפון אמריקה ובמקומות אחרים, עושה את סקירת המערכות המוקדמת דרך הבטן. בנוסף זה תלוי במשקל האישה, מנח העובר ופרמטרים דומים אחרים".

מדוע בדיקה זו מוגדרת כבדיקה מוקדמת?
"בעולם הגדול עושים סקירת מערכות אחת בשבוע ה-20. בישראל עושים שתי סקירות – אחת מוקדמת, בשבוע ה-14-16, והשניה בשבוע ה-20. מדוע? גם במטרה לגלות דברים בשלב מוקדם יותר וגם בגלל החרדות של האם הישראלית, שרוצה לוודא שהכל תקין עם העובר".

אם עושים בדיקה בשבוע ה-14-16, למה צריך לחזור עליה?
"עושים את סקירת המערכות מחדש, כדי לראות טוב יותר איברים שהיה קשה לראות בשלב המוקדם מאוד. בנוסף, קיימים איברים שעוד לא נוצרו בשבוע ה-14-16 ואי אפשר לבדוק אותם, כמו חלקים מסויימים במוח".

מה קורה אם מוצאים מומים?
"השאלה היא אילו מומים נמצאים. יש מומים שלא מאפשרים חיים בכבוד ויש מומים מינוריים שאין להם הרבה השפעה. במידה ונמצא חשד למום, האם מופנית לבית חולים לסקירה מכוונת. בבדיקה זו עושים סקירה מלאה, אבל מתמקדים באיבר החשוד ומנסים להבין לעומק מה בדיוק קורה באותו האיבר. דנים בממצאים עם צוות גדול של מומחים ואז מציגים בפני ההורים לעתיד את הממצאים והמשמעויות - מה צפוי לתינוק כשיוולד, האם זהו מום קל הניתן לתיקון או מום קשה שלא ניתן לתקן, מהי תוחלת החיים הצפויה ואיכות החיים הצפויה – ובהתאם מחליטים האם להמשיך עם ההיריון ולעקוב אחר התפתחות העובר, או חלילה לגשת לוועדה להפסקת היריון".

כמה מומים נמצאים בבדיקה הזו?
"שיעור המומים המהותיים באוכלוסייה הוא סביב ה-5%, ומומים מינוריים קצת יותר מזה. כלומר, כאשר עושים סקירת מערכות, ישנו סיכוי גבוה מאוד שהכל יהיה מצוין".

האם מחפשים בבדיקה דברים נוספים?
"מחפשים משהו שקוראים לו סמנים רכים – קבוצה של ממצאים שהם אינם מומים. ממצאים אלה מופיעים רק באחוז קטן מאוד של המקרים, וכשהם מופיעים - יותר משניים ביחד - הם מעלים את הסיכון לתסמונת דאון. מחפשים את הסמנים הללו בסקירת המערכות המוקדמת, גם אם ממצאי השקיפות העורפית היו תקינים. במידה והם נמצאים, מחליטים האם לבצע דיקור מי שפיר כדי לבחון את הנושא לעומק".

האם ישנן תופעות לוואי?
"אין".

האם הבדיקה הזו מומלצת?
"סקירת מערכות אחת בהיריון מומלצת לכולן, בעיקר הבדיקה המאוחרת. בפועל, מרבית הנשים עושות את שתי הבדיקות".

האם הבדיקה הזו כלולה בסל התרופות?
"רק סקירת מערכות אחת נמצאת בסל התרופות, אבל קופות החולים נותנות הנחות שונות גם דרך הביטוחים המשלימים, אז חשוב לבדוק זאת".
 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב