תמונת אילוסטרציה
לדברי פרופ' משנה אלון שרים, שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד שנוסדה על ידי ה-FMF, ארגון אנגלי ששמו המלא הואFetal Medicine foundation, מספר. "מומחי הארגון שמו לב שלילדים עם תסמונת דאון יש עורף מאוד עבה והחליטו לבדוק האם זה כך גם במהלך החיים העובריים. הם החלו לבדוק זאת וגילו שבין השבוע ה-11 לבין השבוע ה-13 ו-3 ימים העורף נהיה עבה אצל עוברים שיש להם תסמונת דאון. הם הציעו שבדיקה זו תהיה אחת מבדיקות הסקר לגילוי תסמונת דאון, וכך התקבל".
- מהן בדיקות הסקר הנוספות?
- גיל האם זו בדיקת הסקר הראשונה. ככל שהיא יותר מבוגרת, יש יותר סיכון לתסמונת דאון. שקיפות עורפית זו בדיקת הסקר השניה. הבדיקה השלישית היא בדיקת דם, הנקראת סקר ביוכימי שליש ראשון. כאשר עושים את שלושתן ביחד, מעלים עוד יותר את שיעורי הגילוי של תסמונת דאון.
- מה קורה במידה ונמצא שהעורף של העובר הוא עבה בשקיפות העורפית?
- שקיפות עורפית נחשבת לבדיקת הסקר הנפוצה ביותר לאבחון תסמונת דאון. אם אלו הממצאים שמתקבלים, עושים את הבדיקה האבחנתית, כלומר דיקור מי שפיר, כדי לבדוק האם אכן ישנה תסמונת דאון.
- האם ממצאים חיוביים בשקיפות העורפית בהכרח מעידים על תסמונת דאון?
- כל אישה שעושה שקיפות עורפית צריכה לעשות גם את בדיקת הדם, בין אם העובר נראה תקין בשקיפות העורפית ובין אם לא. השקיפות העורפית נותנת רק סבירות לתסמונת דאון, אבל היא לא יכולה להצביע על כך באופן ודאי. לדוגמא, במקרה של אישה בת 35, הגיל קובע שהסיכוי לתסמונת דאון הוא הוא 1:400. אם השקיפות היתה טובה, הסיכון ירד ל-1:2,000. בדיקת הדם יכולה להעלות את הסיכון או להמשיך להוריד אותו.
- אם האם רוצה לעבור דיקור מי שפיר בכל מקרה, האם עדיין יש צורך בשקיפות עורפית?
- כן, היא צריכה לעשות את בדיקת השקיפות העורפית, וזאת משתי סיבות. הראשונה, בבדיקה בודקים גם את גודל ההיריון והאם הוא מתאים לגיל ההיריון, וזה חשוב, כי כך יודעים את תארוך ההיריון. השניה, בשקיפות בוחנים גם מומים, בעיקר מומים בלב, וזו הזדמנות טובה לשלול את קיומם של מומים אל".
- האם זו בדיקה מומלצת?
- הבדיקה מומלצת לכל אישה בהיריון; זו הבדיקה הראשונה החשובה. הבדיקה גם נמצאת בסל התרופות.
- כיצד מבוצעת הבדיקה?
- במרבית המקרים הבדיקה נעשית דרך הבטן, ורק במקרים חריגים היא מבוצעת באופן וגינאלי.
- האם ישנן תופעות לוואי?
- אין תופעות לוואי.