תמונת אילוסטרציה
בעשורים האחרונים חלה עלייה ניכרת בשכיחות עודף משקל והשמנת יתר בקרב ילדים בעולם וגם בישראל, וזו מוגדרת כבעיה הגדולה ביותר בתחום בריאות הציבור במאה ה-21. "השמנה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים והיא הגורם המוביל להתפתחות מחלות כגון סכרת, מחלות לב ובעיות אורטופדיות בגילאים צעירים", אומרת הדיאטנית הקלינית דקלה אופיר. "ילדים שמנים סובלים מדימוי עצמי נמוך, נאלצים להתמודד עם בעיות חברתיות כמו בדידות, ועקב כך עלולים ללקות בדיכאון. בנוסף, מחקרים מצאו שלילדים הסובלים מעודף משקל והשמנה, סיכון גבוה פי 4 להפוך למבוגרים שמנים".
ההערכה היא שבשנת 2010 מספר הילדים בעולם עד גיל 5 הסובלים מהשמנה הינו מעל 42 מיליון. בהתאם, ההערכה היא כי ילדים שנולדו משנת 2003 יחלו במחלת הסכרת ביחס של 1 מכל 3 ילדים, והיעדר פעילות גופנית ותזונה נכונה החליפו את העישון כגורם מספר אחת בתמותה. לפי הערכות המדענים, דור הילדים הנוכחי הינו הדור הראשון שתוחלת חייו תהייה נמוכה מתוחלת החיים של הוריו.
יותר קל למנוע השמנה
מדוע זה קורה, אתם בוודאי שואלים. "אין חשיבות 'באשמת' מי קרה השינוי, שברובו קשור לחוסר ידיעה בסיסית של מרכיבי המזון מצד ההורים הצעירים שהם עצמם לא ניזונו כשורה – ומכאן העלייה הגדולה במחלות טרשת-העורקים ובמיוחד בסוכרת אצל ההורים", מסביר ד"ר אלי טופר (Ph.D. N.D.), יועץ לזריי ישראל. לעומתו, מצביעה שרון גבריאל, דיאטנית קלינית ראשית ברשת מועדוני הכושר GO-ACTIVE, על שתי סיבות. "השילוב של היעדר פעילות גופנית יחד עם צריכה מוגברת של מזון ואנרגיה הם הסיבות המרכזיות להשמנת יתר בעולם המודרני. יחד עם זאת, היום כבר ברור כי דיאטה ומאכלים דיאטטיים אינם התשובה למניעת השמנה בקרב ילדים. כך גם ידוע, כי השימוש במוצרי מאכל דיאטטיים כבר בגיל מוקדם עלולים דווקא לגרום לאכילה עודפת ולהתפתחות בעיות השמנה בקרב ילדים. שמירה על תפריט מאוזן ומגוון הכולל כמות מספקת של קלוריות לפעילות היום יומית, יחד עם מערכת חיזוקים חיוביים היא זו המונעת השמנה".
כפי שניתן להבין מדבריה של גבריאל, עודף משקל ניתן למניעה, ולכן יש צורך לשים את נושא המניעה בעדיפות עליונה. "לאחר שכבר התפתחה השמנה, היא קשה לטיפול אך לא בלתי אפשרית", אומרת אופיר. "רק בעזרת התגייסות משפחתית ושיתוף פעולה מצד ההורים ניתן להשיג בבית את השינוי הדרוש באורח החיים ולעזור לשפר את מצב בריאותו של הילד הסובל מהשמנה ושל המשפחה כולה. המטרה בשינוי היא לא לשנות את הילד, אלא לשנות את אורח החיים בבית".
להחליף פחמימות ולהוריד סוכרים
תזונה מאוזנת פירושה איזון בין הכמות הנכונה של פחמימות, שומנים וחלבונים - שלושת אבות המזון העיקריים המשמשים לבניית הגוף ולאחזקתו, כמו גם ויטמינים ומינרלים הדרושים לתפקוד תקין. טל קבסה, יועצת לרפואת ילדים משולבת, עורכת מדעית של הספרים "תזונת תינוקות - בריאות מן הטבע" ו"תזונת ילדים", מייסדת מרכז MAMAY לרפואת ילדים משולבת, עוזרת לנו לעשות קצת סדר בים המידע.
"פחמימות הן הדלק של הגוף. כאשר הפחמימות איכותיות, הגוף מעכל את המזון בהדרגה ולאט לאט משחרר את הסוכר אל הדם. הסוכר נשאר בדם לאורך זמן ומספק אנרגיה טובה ובהדרגה. כאשר הפחמימות אינן איכותיות - למשל סוכר לנגזרותיו, הן משחררות סוכר לדם במהירות, מעלות במהירות את רמת הסוכר ואת רמת האנרגיה ואז, במהירות רמת הסוכר יורדת. זהו לונה פארק של סוכר: הילד אוכל את הפחמימה ובאופן כמעט מיידי משתנה התנהגותו והוא הופך ל'היפרי'. זמן קצר לאחר העלייה, הילד חווה ירידה חדה ברמת הסוכר. כתגובה חש הילד שוב צורך מוגבר לסוכר. טלטלה זו עלולה לייצר סימפטומים כגון בכי, עצבנות, התקפי זעם, כעס, הפרעות קשב וריכוז, בעיות זיכרון, ליקויי למידה ועוד.
"חשוב לספק דלק איכותי ורמת אספקה מאוזנת, מבחינת כמות ותזמון. סוג פחמימות: לחם שיפון, טורטיות, לחם שאור, לחם מחיטה מלאה, קרקרים שונים מקמחים מלאים, אורז בסמטי במקום אורז לבן, אורז מלא, קינואה, כוסמת, שיפון, כוסמין, דגים, עוף, עדשים, שעועית, ירקות ירוקים, ירקות כתומים, תפוזים, יוגורטים, תפוחים, אגסים, משמשים, גבינות, ביצים, חומוס, פסטות מקמח דורום, טחינה, שיבולת שועל, ירקות, זרעי חמניות, אגוזים, פשתן שאפשר להוסיף לארוחת בוקר.
"פחמימות פשוטות, לחמים לבנים, מוצרי מאפה מקמח לבן, דגני בוקר מעובדים, דברי מתיקה - נחשבים לפחמימות לא איכותיות. פירות יבשים, בהשוואה לפירות רגילים, מכילים הרבה פחות מים ופחות סיבים, הסוכר בהם הרבה יותר מרוכז והם יכולים להוות תחליף למתוקים אבל לא לפירות".
על מנת לעשות שינוי משמעותי, אומרת קבסה, חשוב להתחיל להוריד בהדרגה את המזונות הסוכריים מהתפריט ולהוסיף סוכרים מורכבים יותר. "חשוב להבין שמדובר בתהליך גמילה שאורך זמן". במסגרת זו, חשוב להקפיד להוריד מהתזונה גם משקאות ממותקים, מעובדים, מוגזים ומלאים בסוכר. רצוי להחליפם במיצי פירות ולדללם במים, לנסות להמתיק עם פירות ובהדרגה להוריד את הצורך להמתקה.
"מיצים העשויים מרכיבים טבעיים בלבד מרוחקים מאד מהמקור, בדרך כלל הם עברו תהליכי עיבוד והם מלאים בסוכר. כמו כן חשוב לבדוק את תאריך התפוגה על גבי אריזות של מיצים טבעיים - אם התאריך רחוק הרי שהוסיפו לו חומרים משמרים. מיץ טבעי יכול להחזיק מספר ימים בודדים בלבד".
חשוב לשים לב לכך שבהרבה מהמוצרים ישנו גם קפאין, וגם הוא משפיע על רמת הסוכר בדם. קפאין גם עלול לדכא תיאבון ולגרום לאי שקט. קפאין נמצא במשקאות שוקולד, וקקאו מכיל חומר שהשפעתו דומה לקפאין. גם תה חזק מכיל קפאין כמו בקפה. בתה יש גם חומרים הגורמים לבעיית ספיגה של ברזל ואבץ. "אפשר להציע לילד תה צמחים, תה רויבוש ואפשר גם תה עם חלב".
הקפידו על ארוחת בוקר
אחד הדברים החשובים ביותר עבור הילדים הוא ארוחת הבוקר, שצריכה לכלול חלבונים ופחמימות מורכבות, כגון פיתה מקמח מלא עם ביצה או גבינה, מסבירה קבסה. "ארוחת הבוקר חיונית לאיכות הריכוז של הילד והתפקוד שלו לאורך היום. רמת אנרגיה נמוכה החל מהבוקר תגרום לילד להיות עצבני, חסר מנוחה, עייף וכו'. חשוב לנסות לשמור על רמת סוכר יחסית מאוזנת לאורך היום". לילד שלא רגיל לאכול ארוחת בוקר, אפשר לתת שקית עם שקדים ואגוזים, פרי כמו תפוח, דגני בוקר מלאים וללא סוכר.
החלבונים מספקים לילד חומצות אמינו שהן אבני הבניין של הגוף. החלבון הוא החומר הבסיסי של כל התאים החיים. עם החשיפה לחלבונים, גופו של הילד בונה רקמות חדשות בשרירים ובאיברים, בונה אנזימים חיוניים, ומוליכים עצבים. כמו כן, חלבונים ממלאים תפקיד מפתח בשמירה על איזון של רמות הסוכר בדם.
"ישנם סוגים שונים של חלבונים, באיכות שונה ובזמינות שונה לגוף, ויש חשיבות בהכנסתם לתזונה. חלבונים איכותיים ניתן למצוא בשילוב של קטניות עם דגנים, למשל עדשים עם אורז מלא, פסטה עם עוף, לחם מלא עם גבינת עיזים ועוד".
יש שומנים טובים
לרוע המזל, לשומנים יצא שם רע מאד, ונדמה כי הוא הדבר שיש להיזהר ממנו. למעשה, יש 3 סוגי שומנים וביניהם שומנים טובים וחיוניים לתזונת הילד:
שומן רב בלתי רווי, שמקורו בזרעים, אגוזים, דגים שומניים (דגי ים צפוני) והם ידועים בשם אומגה 3 ואומגה 6. שומנים אלה ניתן להשיג מזרעי פשתן, גרעיני דלעת, שמן תירס, שמן חמניות, סלמון, סרדינים, דגי מקרל, הרינג, טונה רגילה ולא מעושנת, וכן ביצים. ישנן כמובן תערובות שמנים המכילות גם אומגה 3 וגם אומגה 6, והן אופציה מצוינת שניתן להוסיף לכריך ולסלט, אך חשוב להקפיד שהן שיהיו מכבישה קרה. "שומנים חיוניים אלו מסייעים לבריאות הגוף, מפחיתים את הסיכון לאלרגיות, אסתמה, זיהומים, מחזקים את מערכת החיסון, משפרים את הבריאות הנפשית ואת היכולת המנטלית", אומרת קבסה.
השומנים הרעים ביותר הם שומני הטראנס שמצויים בכמויות גדולות במזונות מטוגנים, מעובדים ומשומרים, בחטיפים ובמזונות מוכנים בעלי אורך חיים ארוך במיוחד. שומנים אלו גורמים לעליה במשקל, בעיות לב ופגיעות ביכולת התפקוד של המוח. "תזונתו הבסיסית של הילד כיום מבוססת על חוסר בשומנים חיוניים (אומגה) עודף שומני טרנס ועודף צריכת מזון תעשייתי מהיר". כיצד להימנע מהם? "שומנים אלו נוצרים בעת טיגון ארוך בשמן עמוק ולכן הימנעות מטיגון יכולה מאד לצמצם. העדיפו מזונות טריים ממזונות מוכנים, הקפידו לאכול חטיפים ללא שומני טראנס, ועקבו אחר התוויות במזון - תוכלו לראות האם המזון מכיל שומנים אלו, מהו ריכוז וכמות הסוכר והממתיקים המלאכותיים ומהו אחוז הנתרן/המלח. במידה ואתם רואים המון שמות לא מוכרים, העדיפו שלא לרכוש מזון זה".