אינדקס מאמר

נכנסת להריון? התכונני לשורה ארוכה של בדיקות, שילוו אותך בתשעת החודשים הקרובים. במטרה להפוך את התהליך לברור וקל יותר, גיבשנו רשימה מסודרת של כל הבדיקות הקיימות, מטרתן, מועד הביצוע, הסיכונים הכרוכים ועוד

מדריך בדיקות הריון
תמנות אילוסטרציה

במזל טוב ובשעה טובה גיליתם שאתם בהריון. כלומר, את בהריון. ההבחנה חשובה, משום שבמהלך תשעה חודשים הקרובים תעבור האם לעתיד שורה ארוכה של בדיקות, חלקן הכרחיות וחלקן פחות.
מילים רבות נכתבו על העובדה, כי הנשים בישראל הן צרכניות כבדות של בדיקות במהלך ההריון, הרבה יותר ממדינות מקבילות במערב, וזה לא המקום לחזור עליהן. במקום זאת, יצרנו מדריך מסודר לכל הבדיקות האפשריות במהלך ההריון, שתדעי מה את עתידה לעבור.
לרשימת בדיקות הריון לפי שבועות


ייעוץ גנטי
המידע ההולך וגדל בדבר הרקע הגנטי של מחלות שונות, מגביר את הצורך בביצוע ייעוץ גנטי, טרם הכניסה להריון או מיד עם תחילתו. הסיכון לכך גבוה כאשר במשפחת אחד מההורים או שניהם יש היסטוריה של מחלות, מומים או פיגור. בנוסף, במידה ומדובר בנישואים בין בני משפחה או בתוך עדה, הסיכון הולך וגדל. עם זאת, חשוב לציין כי לכל הזוגות, גם אלו שאין להם היסטוריה של מחלות במשפחה, יש סיכון ללדת ילד עם מחלה או עם מום.

הדבר הראשון שחשוב לעשותו הוא לידע את הרופא המלווה על קיומם של מומים, מחלות או פיגור במשפחה. אם מדובר במצב של סיכון גבוה, מומלץ להתייעץ עם יועץ גנטי, במטרה לברר אם המחלה תורשתית ועלולה לעבור לעובר. היועץ יכוון את בני הזוג לקיים בדיקות מתאימות לגילוי הנשאות. אם מתברר בהמשך שההורים נשאים למחלה, יוכל היועץ הגנטי להפנות אותם לבדיקות במטרה לבדוק האם המחלות עברו אל העובר.

בירור הנשאות נעשה תחילה על אחד ההורים בלבד, וזאת באמצעות בדיקות דם. בדיקות אלו מתבצעות ללא סיכון לנבדק או לעובר. אם יימצא שהנבדק הוא נשא של מחלה תורשתית חמורה, ייבדקו גם בת/בן הזוג. אם שני בני הזוג הם נשאים של אותו גן פגום, הסיכון שהתינוק יירש אותה תכונה גנטית משני הוריו ויחלה במחלה עומד על 25%. 
 
חשוב לדעת, כי בדיקות אלו אינן ודאיות במאת האחוזים. עם זאת, מאחר ומדובר במחלות נדירות יחסית, אם התוצאות תקינות אזי שהסיכוי שהעובר יחלה קטן ביותר.


בדיקות לכל אורך ההריון
מיד לאחר גילוי ההריון, מומלץ לקבוע תור למעקב היריון. במשרד הבריאות מסבירים כי על פי מחקרים שונים, הסיכון לסיבוכים בלידה ולליקויים בבריאות האם והתינוק נמוך יותר בקרב נשים שהיו במעקב הריון שגרתי. בהנחיית משרד הבריאות מומלץ לקיים ביקורים אלו אחת לחודש, בהתאם למצב האישה והעובר.

במהלך הביקורים מתרחשות ארבע בדיקות:

1. משקל האישה, במטרה לבקר את העלייה במשקל ולוודא כי היא תקינה ותואמת את שלבי הריון. כדאי לדעת שבמהלך ההריון מוסיפה אישה למשקל גופה 11-16 ק"ג בממוצע, אם המשקל שלה היה תקין טרם ההריון.
2. לחץ דם, במטרה לזהות בשלב מוקדם מצבים של יתר לחץ דם או רעלת הריון.
3. חלבון בשתן, במטרה לזהות בשלב מוקדם דלקת בדרכי השתן או רעלת הריון, בדיקה הנעשית באמצעות מתן שתן.
4. סוכר בשתן, במטרה לזהות בשלב מוקדם סכרת הריונית, בדיקה הנעשית באמצעות מתן שתן.


בדיקות בשליש הראשון
במהלך שלושת חודשי ההריון הראשונים מבצעים שורה של בדיקות שונות, חלקן דרך מתן דם ואחרות בעזרת דגימת שתן ואולטרה סאונד. חשוב לציין, כי כל הבדיקות שלהלן כלולות בסל התרופות:

1. שתן, במטרה לזהות בשלב מוקדם זיהום בדרכי השתן. בין %5 ל-10% מכלל הנשים לוקות בזיהומים שונים בדרכי השתן בתקופת ההיריון. הסיכון מוגבר בקרב נשים שלקו בעברן בזיהום בדרכי השתן או חולות בסוכרת. הטיפול: אנטיביוטיקה המתאימה לאישה ההרה. אם בבדיקה מתגלה חיידק GBS (Group B Streptococcus), העובר עלול להיחשף אליו במהלך הלידה ולחלות. הטיפול כרוך במתן אנטיביוטיקה במהלך ההריון וכן מנה נוספת במהלך הלידה.   
 
2. הערכה על קולית, או אולטרה-סאונד, במטרה לקבוע מועד משוער ללידה, מספר עוברים ומיקום ההריון ברחם. בדיקה זו מומלצת בתחילת ההריון כמו גם בשבוע ה-19-25 במטרה לקבוע את גודל העובר, מיקום השליה, כמות מי השפיר ולבדוק את מבנה גוף העובר.

3. ספירת דם, במטרה לבדוק את רמת ההמוגלובין בדם ולאתר מצב של אנמיה. רמת ההמוגלובין מעידה על יכולת הדם להעביר חמצן לעובר ולרקמות גוף האם. האנמיה נובעת לרוב ממחסור בברזל או בחומצה פולית, ולכן מומלץ לנשים ליטול תוסף ברזל בשילוב עם חומצה פולית מסוף החודש השלישי להיריון ועד ששה שבועות לאחר הלידה. אם תתגלה אנמיה, הרופא ימליץ על מינון מוגבר של ברזל.
 
4. סוג דם, במטרה לזהות מצב של אי התאמה בין דם האם לדם העובר. במקרה כזה עלולה האם לפתח נוגדנים נגד כדוריות הדם של העובר. הנוגדנים הללו עוברים אל העובר, ועלולים לגרום להרס דם ולאנמיה חמורה בגוף העובר, ואף למותו. הטיפול במקרים אלו כרוך בזריקת ANTI D בשבוע ה-28 להיריון, במהלך פעולות חודרניות העלולות להביא את דם האם במגע עם דמו של העובר, וכן לאחר הלידה.
 
6. נוגדנים למחלת העגבת, במטרה לזהות מצב של עגבת. זיהום זה אמנם נדיר אך אם קיים ואינו מטופל, עלול לגרום לפגיעות חמורות בעובר ואף להביא למותו.

7. בדיקות לקיומם של נוגדנים למחלות שונות, כולל אדמת, דלקת כבד נגיפית, איידס, ציטומגלו ווטוקסופלסמוזיס. בעוד ששאר הבדיקות בשלב זה של ההריון מומלצות לכל אישה, בדיקות הדם לקיומם של נוגדנים למחלות אלו נעשות רק על פי המלצת רופא. הסיבה היא שמחלות אלו עלולות לפגוע באופן חמור בגוף העובר ואף להביא אל מותו. הטיפולים משתנים בהתאם לממצאים.


בדיקות בשליש השני
במהלך תקופה זו של ההריון מבוצעות מספר בדיקות. חשוב לציין, כי חלק מהבדיקות אינן כלולות בסל התרופות, והביצוע שלהן כרוך בתשלום מלא או חלקי של ההורים לעתיד.
 
1. תבחין משולש, במטרה להעריך את רמת הסיכון למומים פתוחים בתעלה העצבית ותסמונת דאון. הבדיקה נעשית תוך בדיקת חלבון עוברי, חלבון הורמון שלייתי והורמון E3. חשוב לדעת כי מועד ביצוע הבדיקה קריטי, שכן רמת החלבונים משתנה במהלך ההיריון. לפיכך, מומלץ לבצע את הבדיקה בשבוע 17 להיריון, ולכל המאוחר עד השבוע ה-20. עוד דבר חשוב: הבדיקה עשויה לאתר כ-65% מהעוברים עם תסמונת דאון, ומבקרה של חשד מופנית האישה לבדיקות נוספות. המימון מתחלק בין ההורים לבין קופת החולים.
 
2. תבחין מרובע, במטרה להעלות את הסיכוי לאבחון של תסמונת דאון. זאת על ידי הוספת בדיקה של חלבון האינהיבין לתבחין המשולש, דבר המעלה את סיכוי הגילוי ל-80%. בדיקה זו כרוכה בתשלום מלא.
 
3. דיקור מי שפיר, במטרה לבדוק את המטען הגנטי של העובר. בבדיקה שואבים מעט ממי השפיר, נוזל אליו נושרים תאי העובר. בבדיקת מעבדה ניתן לגלות או לשלול מומים גנטיים, ואם יש סיכוי לכך, התאים יעברו בדיקות נוספות. הבדיקה מתבצעת לאחר השבוע ה- 16 להיריון, והיא נעשית במידה ויש חשש למומים בהתבסס על בדיקות או מדדים חריגים אחרים, שכן יש סיכוי להפלה של 1:200, זיהומים קשים ובמקרים נדירים אף למות האם. לבדיקה מימון מלא לכל אישה שהופנתה לבדיקה על ידי יועץ גנטי.

4. הערכה על קולית, בדיקת אולטרה-סאונד בסיסית, במטרה לגלות מומים או ליקויים במבנה גוף העובר ובהתפתחותו, וכן לגלות סימנים לתסמונת דאון ותסמונות נוספות. הבדיקה נעשית בין השבוע ה-19 ל-25, ובמהלכה נסקרים האיברים ומערכות גוף העובר באופן חלקי. חשוב להדגיש כי הבדיקה אינה יכולה לגלות כל מום אפשרי, וכי יש מומים שניתן לגלות רק בשלב מאוחר יותר של ההיריון. הבדיקה נמצאת בסל הבריאות ומומלצת לכל אישה על פי משרד הבריאות.
 
5. סקירת מערכות, בדיקת אולטרה סאונד מפורטת, במטרה לגלות מומים או ליקויים במבנה גוף העובר ובהתפתחותו, וכן לגלות סימנים לתסמונת דאון ותסמונות נוספות. הבדיקה נעשית בין השבוע ה-19 ל-25, ובמהלכה נסקרים האיברים ומערכות גוף העובר באופן יסודי. חשוב להדגיש, כי הבדיקה אינה יכולה לגלות כל מום אפשרי. הבדיקה נמצאת בסל הבריאות ומומלצת לכל אישה על פי משרד הבריאות.

6. העמסת סוכר, במטרה לגלות סוכרת הריונית. הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה-24 ל-28, והיא מומלצת לכל אישה בהריון. תנאי הבדיקה שונים בין קופת חולים אחת לשנייה.
 

בדיקות בשליש האחרון להריון

בתקופה הקרובה כל כך ללידה, מבוצעת בדיקה מיוחדת אחת, והיא הערכה על קולית, או אולטרה סאונד. בדיקה זו נעשית על פי המלצה של רופא בלבד, במטרה לקבוע את גודל העובר, את מצב העובר ואת כמות מי השפיר. זאת, כמובן, בנוסף לבדיקות השגרתיות המבוצעות בכל אחד מחודשי ההריון, כפי שפירטנו בתחילת הכתבה.

 


טבוריתון הינו מגזין אינטרנטי בנושאי הריון, לידה וגידול תינוקות וילדים ונושאים בריאותיים שונים כגון דם טבורי.

שותפים עסקים    
המרכז הרפואי שיבא   לוגו אתר יולדת לוגו אתר וובקלאב